Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 25 oktober

Nyhetssvepet onsdag 25 oktober

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet onsdag 25 oktober

25 oktober, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Genovis tillväxt gynnas av växande biosimilar-marknad
» Strålbehandling av prostatacancer kan mångdubbla potentialen för A1M Pharmas ROSgard
» Söndagsintervjun: Lars Hedbys, vd Idogen
» Isofol utvecklar alternativ för en halv miljon cancerpatienter
» Enorama Pharma i avtal med Big Pharma för Nordamerika
» Ny rapport: Intresset för Medtech tar fart igen
» Växande migränmarknad höjer värdepotentialen för BrainCool
» NeuroVive tar prestigefylld plats på global leverkonferens
» DexTech Medical intensifierar utlicensieringsarbetet
» Ny branschrapport kartlägger trender i svensk Life Science

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 42 här
A1M Pharmas forsknings- och utvecklingsarbete inom havandeskapsförgiftning kommer att uppmärksammas i ett avsnitt av TV-programmet Innovations with Ed Begley Jr. som sänds på Fox Business i USA. Avsnittet kommer sändas via webben den 28 okt kl 23.00 svensk tid. Läs mer.
Swedish Orphan Biovitrum meddelar idag att den saudiska läkemedelsmyndigheten (SFDA), har godkänt Alprolix för behandling av hemofili B. Läs mer. Bolaget publicerar även idag sin delårsrapport för det tredje kvartalet 2017. Läs mer.
Episurf Medical erhåller ett nytt patent i Kina. Det kinesiska patentverket SIPO har meddelat sin avsikt att bevilja ett patent avseende bolagets teknik för visualisering av ledskador. Läs mer.
MediRätt rapporterar att bolagets produkt Dosell numera rekommenderas av EU:s innovationsfond Horizon2020. Dosell är en digital läkemedelsautomat som automatiskt matar ut tabletter i dospåsar vid önskad tidpunkt. Läs mer.
Danska Ambu förvärvar bolaget Invendo Medical, som utvecklar sterila engångsprodukter inom området gastroenterologi och gastrointestinal kirurgi. Köpeskillingen uppgår till 225 miljoner euro. Läs mer.
ProstaLund skriver i ett nyhetsbrev att dess behandlingsmetod CoreTherm kan vara en lösningen för sjukvårdsregioner att möta vårdgarantin samt efterfrågan från patienter med prostataförstoring. Läs mer.
Rapporter: Alligator Bioscience SOBI  Cyxone  CellaVision
Att screenas på nytt i 60-årsåldern minskar risken för cancer i livmoderhalsen för kvinnor som har haft onormala cellprover tidigare. Även de som inte tog cellprover i 50-årsåldern har en minskad risk för livmoderhalscancer om de screenas på äldre dagar, visar forskare vid Karolinska Institutet. Studien, som publiceras i PLOS Medicine, är viktig för riktlinjerna kring vid vilken ålder screening kan avslutas. Läs mer.
En ny upptäckt gör att man betydligt snabbare än i dag kan avgöra vilka patienter med hjärtstopp som kommer att få obotliga hjärnskador. Bakom upptäckten står två läkare vid Skånes universitetssjukhus, och forskare vid Centrum för Hjärtstopp vid Lunds Universitet. Läs mer.
Nyheter inkomna igår e.m:
A1M Pharma har tecknat avtal med kontraktforskningsföretaget Clinical Trials Consultants (CTC) rörande bolagets planerade fas I/II-studier. En säkerhetsstudie i friska frivilliga inleds Q1 2018. Initialt fokus är njurskydd i samband med PRRT-strålbehandling, men fas I/II- studien utformas även för att lägga grunden till A1M Pharmas kliniska utveckling av en behandling mot havandeskapsförgiftning. Läs mer.
Medivir kungjorde igår att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat “fast track”-status till MIV-711, som företaget utvecklar för behandling av artros. Läs mer.
RaySearch meddelade att bolagets dosplanerssystem RayStation har en stark närvaro på den japanska marknaden. Bolaget har erhållit 13 nya orders för RayStation under tredje kvartalet 2017. Läs mer.
BioInvent International tillkännagav att Michael Oredsson avgår som vd den 31 dec 2017, en tjänst som han tillträdde 2013 för att omstrukturera företaget och fokusera på onkologi. Såväl styrelsen som Oredsson anser att det nu är en bra tidpunkt för en förändring av ledarskapet, då fokus har övergått till forskning och klinisk utveckling. Läs mer.
Genom att kombinera en tumörbindande och en immunmodulerande antikropp i en och samma molekyl har Alligator Bioscience och Aptevo Therapeutics skapat en läkemedelskandidat (ALG.APV-527) vars effekt lokaliseras till tumörområdet och aktiverar de tumörspecifika immunceller som finns där. Läs mer.
Spago Nanomedicals företrädesemission tecknades till cirka 124 procent. Bolaget tillförs därmed cirka 48,7 MSEK före emissionskostnader. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: SpectraCure +17,99%, Medivir +12,5%, Cellink +6,81%, ExpreS2ion Biotech +6,6%, Isofol Medical 6,48%, BrainCool +5,98%
Förlorare i lunchhandeln: Glycorex Transplantation -9,33%, MedicPen -7,08%, Senzime -5,2%, Scibase -5,02%, Ellen -4,23%, PledPharma -3,7%
Index: OMXS30 +0,13%, Hälsovård +1,23%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev