Home Nyheter NeuroVive tar prestigefylld plats på global leverkonferens

NeuroVive tar prestigefylld plats på global leverkonferens

NeuroVive tar prestigefylld plats på global leverkonferens

5 oktober, 2017

NeuroVive Pharmaceutical meddelade under tisdagen att ett abstrakt med preklinisk data kopplat till bolagets NASH-program NVP022, har valts ut att presenteras som “Presidential Poster of Distinction” vid The Liver Meeting, som är den amerikanska leversjukdomsorganisationen AASLD:s årliga sammankomst i Washington DC och äger rum i slutet av oktober.
Den prestigefyllda utnämningen innebär att NeuroVives abstrakt med titeln “Preclinical analysis of liver-targeted, mild mitochondrial protonophores for treatment of non-alcoholic fatty liver disease and steatohepatitis” rankas bland de viktigaste under konferensen som bland annat fokuserar just på NASH, en leversjukdom som är speciellt vanligt bland överviktiga och typ 2-diabetespatienter, och som förutspås öka dramatiskt inom de närmaste åren.
NeuroVive har en uttalad ambition att sälja eller licensiera ut sina två NASH-projekt till en större aktör i ett tidigt skede. The Liver Meeting skapades för att utgöra ett forum för utbyte av banbrytande grundläggande, translationell och klinisk forskning kring sjukdomar i levern och gallvägarna samt levertransplantation. I detta sammanhang är konferensen kanske det viktigaste forumet för att presentera en specifik läkemedelskandidat för relevanta intressenter. Att som NeuroVive få göra det med en utvald “Presidential Poster of Distinction”, minskar naturligtvis inte chanserna att göra potentiella samarbetspartners eller licenstagare uppmärksamma på kandidaten NVP022.
The Liver Meeting äger rum i Washington DC, USA mellan 20-24 oktober. Tidigare i år fick NeuroVive även möjlighet att presentera den andra lovande kandidaten i bolagets NASH-pipeline, NV556, vars anti-fibrotiska effekter har kunnat bekräftas i en experimentell NASH-modell. De prekliniska resultaten från dessa studier presenterades på The International Liver Congress i Amsterdam den 19–23 april.

Eskil Elmér, forskningschef NeuroVive.

Bolagets andra projekt inom NASH eller fettlever
Upptäcktsprojektet NVP022 är baserat på NeuroVives kärnkompetens inom mitokondriell energireglering, samt partnerbolaget Isomerase med kompetens inom innovativ kemi, som har tillhandahållit de kemiska substanserna. NVP022 utgör NeuroVives andra projekt för NASH och kompletterar den direkta anti-fibrotiska verkan hos NV556, men till skillnad från NV556 riktar NVP022 in sig på de metaboliska komponenterna hos NASH, genom att använda milda, leverinriktade protonophorer för att öka energiförbrukningen och ta bort överflödig fettlagring i levern och på så vis motverka sjukdomsprocesserna i NASH.

»Vårt projekt har rönt stort intresse och fått en placering i topp-10 procent bland inlämnade abstrakt. Detta visar att NASH är ett område med ett stort och ouppfyllt medicinskt behov, där nya metoder för att motverka sjukdomsprocesserna är önskvärda«,
– Eskil Elmér, Chief Scientific Officer och VP of Discovery på NeuroVive.

Det har länge varit känt att mitokondriella protonophorer, som till exempel dinitrofenol (DNP), främjar viktminskning och påverkar NASH-markörer i prekliniska modeller. NeuroVives innovativa i NVP022-projektet har designats för att ha ett genomgående förbättrat terapeutiskt index och genom att specifikt rikta dessa nya substanser mot levern, är det bolagets förhoppning att de kommer att säkerställa säkerhet och tolerans vid NASH-behandling.
Om NASH/fettlever
NASH, eller fettlever som det också brukar kallas, kännetecknas av en ökad fettinlagring och inflammation i levern. Denna patologi resulterar i sin tur i fibros (ärrbildning) av levern, som så småningom leder till komplikationer såsom cirrhos, portahypertension, levercancer och leversvikt. Det finns en stark koppling mellan NASH och flera olika metabola sjukdomar som diabetes och fetma. Sjukdomen är vanlig över hela världen och cirka 3–5% av alla amerikaner (cirka 15 miljoner människor) lider av NASH. Det finns för närvarande inga registrerade behandlingar.

»NASH är nu den ledande orsaken till skrumplever och cancer, som har övertagits från hepatit C. Och just nu finns det inget läkemedel för att behandla sjukdomen« – Dr David Nicholson, chefsanalytiker Allergan

Marknadspotential NASH
Enligt Hagopian Institute BioMed Extreme Value Composite Fund är NASH den hetaste delsektorn inom biotech just nu. Grundaren Todd Hagiopan förutspådde den 24 februari i Forbes att intäkter från läkemedel inom detta fält kommer att ha genererat intäkter på 160-320 miljarder dollar år 2025, förutsatt att de första godkända läkemedlen når marknad år 2019.
Läs även:
Ny analysrapport värderar NeuroVives projektportfölj till 2,8 miljarder SEK (19 juni)
NeuroVives NASH-indikation allt hetare i läkemedelsbranschen (10 mars)
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev