Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 21 september

Nyhetssvepet torsdag 21 september

Nyhetssvepet fredag 12 april

Nyhetssvepet torsdag 21 september

21 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
»
Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år
» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 37 här
NeuroVive har erhållit positiva besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) avseende utvecklingsplanen för NeuroSTAT för behandling av måttlig till svår traumatisk hjärnskada (TBI), inklusive utformningen av bolagets planerade kliniska proof of concept-studie (fas IIb). Vid lunchtid hade bolagets aktie ökat cirka 28 procent på beskedet. Läs mer.
På torsdag 28 september arrangeras BioStock Live hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm, där företrädare för Aptahem, Cyxone och AddMovement presenterar sina bolag. Eventet, som även direktsänds via nätet, är kostnadsfritt men antalet platser i tv-studion är begränsat. Tobias Thornblad, chefsanalytiker på BioStock, kommer att presentera en färsk branschanalys av den svenska Life Science-sektorn, omfattande post-IPO share performance, de hetaste indikationerna, aktuella finansieringstrender och mycket mer som du som investerare behöver hålla koll på för att skaffa dig ett informationsövertag. Läs mer och anmäl dig här.

Handeln i SenzaGens aktier inleddes idag på Nasdaq First North. Teckningskursen i den föregående kraftigt övertecknade kapitalrundan, var 19,40 SEK per aktie. Vid lunchtid handlades aktien runt 40 kr med en omsättning på cirka 90 MSEK.
NextCell Pharma meddelar idag att bolaget har beviljats tillstånd för partihandel med cellbaserade studieläkemedel. Bolaget inspekterades tidigare i somras av Läkemedelsverket. Tillståndet krävs för att NextCell ska få anskaffa, lagerföra och distribuera studieläkemedel i den planerade kliniska prövningen med ProTrans för behandling av diabetes. Läs mer.
CLS deltar vid den vetenskapliga konferensen Society for Immunotherapy of Cancer (SITC) 32nd Annual Meeting den 8-12 nov 2017 i Maryland, USA, där bolaget kommer där att presentera pre-kliniskt arbete. Läs mer.
Sektorkollegan Immunicum ansluter också de till SITC för att presentera prekliniska data rörande ilixadencels verkningsmekanism. Läs mer.
Även Alligator Bioscience som utvecklar antikroppsbaserade läkemedelskandidater för tumörriktad immunterapi, meddelar idag att resultaten från den kliniska fas I-studien av läkemedelskandidaten ADC-1013 kommer att presenteras på SITC. Läs mer.
Alligator Biosciences partneravtal med Johnson & Johnson innebär att över hälften av de totala milstolpsbetalningarna på 695 miljoner dollar faller ut före ett eventuellt godkännande. Detta framkom idag efter ett uttalande av bolagets vd Per Norlén. Hittills har 50 MUSD utdelats från J&J. Efter en eventuell försäljningsstart med ADC-1013 har Alligator rätt till en royalty som börjar på ett högt ensiffrigt tal till ett lågt dubbelsiffrigt tal av försäljningen. Läs mer.
Surgical Science som tillverkar virtual reality-simulatorer för evidensbaserad titthålskirurgisk och endoskopisk träning, har utsett Anna Ahlberg till ny CFO och medlem av bolagets ledningsgrupp. Ahlberg har under många år arbetat som CFO och informationschef i noterade bolag, huvudsakligen i medicintekniska, internationella tillväxtbolag. Läs mer.
Karolinska Institutet: Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) löper en fördubblad cancerrisk jämfört med personer utan inflammatorisk tarmsjukdom, under barn- och ungdomsåren men även senare i livet. Den största riskökningen sågs för tarmcancer, men risken var även förhöjd för andra cancerformer som vissa former av blodcancer och hudcancer. Det visar en studie från KI som publiceras i den ansedda tidskriften The BMJ. Läs mer.
Danska Bavarian Nordic tillkännagav under morgonen första 6 mån uppföljningsdata från fas 2-studien med MVA-BN RSV, en universell vaccinkandidat avsedd för inducera skyddande immunsvar mot subtyp A & B i respiratorisk syncytialvirus (RSV). Den randomiserade, placebokontrollerade studien utvärderade säkerhet, tolerans och immunogenicitet hos det rekombinanta vaccinet hos 421 friska vuxna, 55 år och äldre. Läs mer.
RaySearch färdigställer en betydande expansion av RayStation-plattformen vid Princess Margaret Cancer Center i Toronto, Kanada. Läs mer.
Oasmia: Valberedningens kompletterande förslag inför årsstämman 2017. Läs mer.
Nyheter inkomna igår eftermiddag:
Zenicor Medical Systems: Under oktober inleds ett projekt med screening för förmaksflimmer på Universitetssjukhuset i Fribourg, Schweiz. Projektet är det första screeningprojektet med Zenicor-EKG i Schweiz. Syftet är att förbättra vården för inneliggande sjukhuspatienter genom att diagnostisera förmaksflimmer på ett mer tids- och kostnadseffektivt sätt än tidigare. Läs mer.
Novartis tillkännagav igår att läkemedlet Rydapt (midostaurin) erhåller EU-godkännande för akut myeloisk leukemi med FLT3-mutationer, samt tre typer av den sällsynta mastcellssjukdomen avancerad systemisk mastocytos (SM). Läs mer.
Europeiska patentverket EPO har meddelat att man godkänner PharmaLundensis patentansökan för behandling av kronisk bronkit. Patentet gäller till 2032 med möjlighet till ytterligare 5 års förlängning. Läs mer.
Alastair McEwan, COO på danska Veloxis Pharmaceuticals, meddelade igår att han har valt att lämna sin tjänst. Sökandet efter en efterträdare har inletts. Läs mer.
Kommuniké från extra bolagsstämma den 20 september 2017 i WntResearch. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: NeuroVive +28,24%, Biovica +10,94%, Enzymatica +7,67%, SpectraCure +7,10%, Redwood Pharma +6,31%, BrainCool +6,06%
Förlorare i lunchhandeln: Zenicor Medical Systems -8,02%, MedicPen -5,37%, Doxa -5,35%, Spago Nanomedical -5,24%, Prolight Diagnostics -5%, Vicore Pharma -4,04%
Index: OMXS30 0,43%, Hälsovård 0,32%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev