Home Nyheter Bioteknikbolagets I/O-jackpot: licensavtal med två läkemedelsjättar samma dag

Bioteknikbolagets I/O-jackpot: licensavtal med två läkemedelsjättar samma dag

Bioteknikbolagets I/O-jackpot: licensavtal med två läkemedelsjättar samma dag

15 september, 2017

Amerikanska bioteknikbolaget Halozyme Therapeutics har vad man brukar kalla en “bra vecka”. Igår avslöjade bolaget att man tecknat inte mindre än två licensavtal på miljardnivå med läkemedelsjättarna Bristol-Myers Squibb (BMS) och Schweiziska Roche, som kommer att utnyttja Halozymes drug delivery-teknologi för att utveckla sina immunonkologiläkemedel.
Nyheten om att BMS skrivit på ett globalt samarbets- och licensavtal för att utveckla sina subkutant administrerade immunonkologiläkemedel med hjälp av Halozyme Therapeutics drug delivery-plattform ENHANZE sammanföll snyggt på torsdagen med avslöjandet att även Schweiziska pharmajätten Roche planerar att använda Halozyms teknologi. Totalt är de bägge avtalen värda upp till 2 miljarder dollar för Halozyme, eller motsvarande cirka 16 miljarder svenska kronor.
Enligt avtalet med BMS kommer läkemedelsjätten att slanta upp en initial upfrontbetalning om 105 miljoner dollar för att få tillgång till Halozymes ENHANZE-teknologi. Bristol-Myers Squibb kommer att rikta utvecklingen mot ett flertal immunonkologiska targets, inklusive programmerad celldöd 1 (PD-1), och bolaget har enligt avtalet även option på att välja flera ytterligare targets inom fem år från avtalets undertecknande. Som mest kan samarbetet komma att omfatta högst 11 cancerindikationer och Halozyme kan potentiellt bli berättigade till milstolpesbetalningar på upp till 160 miljoner dollar av BMS för varje indikation, samt ytterligare milstolpesbetalningar för eventuella kombinationsprodukter, under förutsättning att man når specifika utvecklings-, regulatoriska- och försäljningsbaserade milstolpar. BMS kommer dessutom att betala Halozyme royalties på eventuell framtida försäljning av läkemedel som utvecklats med bolagets ENHANZE-teknik under samarbetet.
Enligt villkoren i avtalet med Roche kommer Halozyme att få en initial upfrontbetalning om 30 miljoner dollar med ytterligare potentiella milstolpesbetalningar på upp till 160 miljoner dollar om ett antal milstolpar uppnås. Avtalet omfattar enligt uppgift även royalties på någonstans kring 4-6 procent på eventuella försäljningsintäkter.
Halozyme Therapeutics, med ett bolagsvärde om ca 1,8 miljarder USD, har rusat drygt 20 procent på Nasdaq-börsen sedan avtalen offentliggjordes på torsdagen.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev