Home Nyheter Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen

Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen

Bolagen med bäst och sämst utveckling efter IPO

Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen

6 september, 2017

Att använda stockpicking som investeringsstrategi, det vill säga att välja ut enskilda bolag som baserat på olika kriterier ser ut att vara undervärderade, är erkänt svårt. Det gäller inte minst när man tittar på bolag i Life Science-sektorn. Ännu svårare är det att bedöma hur helt nya bolag kommer att utvecklas på börsen. En nyligen gjord sammanställning av 50 svenska forskningsbolags kursutveckling efter börsnotering speglar tydligt riskerna men även möjligheterna till stor avkastning för den som lyckas pricka rätt.
Life Science – en generellt svåranalyserad sektor
I valet av vilka bolag och aktier man ska satsa på som investerare gäller det som alltid att vara väl påläst. Speciellt bolag inom bioteknik och läkemedelsutveckling har en verksamhet som generellt är komplex och dyr, med långa ledtider. Många investerare tycker också att de saknar tillräcklig bakgrundskunskap för att kunna göra en korrekt värdering av bolagens projekt och dess chanser till framgång. Som investerare är man i många fall utlämnad till bolagens egna beskrivningar av verksamheten, läkemedelskandidater och trolig marknadspotential.
Stekhet noteringstrend har vänt till bistrare tider
Komplexiteten i sektorn har dock inte hindrat det faktum att börsnoteringar av nya Life Science-bolag varit stekheta bland investerarna de senaste åren. BioStock har belyst den stora tillströmningen av bioteknik- och läkemedelsbolag till de svenska börslistorna och publicerade förra året även en trendrapport som då visade en stark värdeutveckling för många nya bolag i sektorn mellan åren 2010 och 2016.
På senare tid har vi dock kunnat peka på ett tydligt trendbrott – från att många investerare tidigare kunnat dra nytta av en kortsiktig “teckna & sälj”-strategi, baserat på i princip obligatoriska kursuppgångar efter börsnotering, har klimatet i år varit betydligt tuffare – i flera fall med kraftiga kursfall direkt efter genomförd notering.
Hundratals procents ökning eller kurshalvering?
En helt ny sammanställning av ett urval av bolag, totalt 50 till antalet, från BioStocks analyspartner Monocl Strategy Services visar på mycket stora skillnader i utveckling mellan de bolag som haft starkast utveckling efter IPO och de som drabbats av störst kursfall sedan notering.
För toppnoteringen i jämförelsen står Immunovia vars aktie redan första handelsdagen den 1 december 2015 steg med hela 60 procent. Aktiekursen för bolaget, som bland annat utvecklar IMMrayT PanCan-d som har potential att bli det första blodbaserade testet för tidig diagnos av pankreascancer, hade per den sista maj i år ökat med 462 procent jämfört med noteringskursen. Några andra vinnare i urvalet är Cellink (+304 %), Vicore Pharma (+252 %), Infant Bacterial Therapeutics (+245 %), Invent Medic Sweden (+192 %) och Redsense Medical (+154 %).
I botten av listan hittar vi det medicinska kylningsbolaget Quickcool, som haft en iskall resa sedan introduktionen 2015, med ett kursfall på 67 procent. Den tunga utvecklingen är man dock inte ensamma om. Urvalet listar ytterligare sju bolag med mer än halverad börskurs sedan notering; SciBase (-65 %), CombiGene (-61 %), Nanologica (-60 %), SpectraCure (-58 %), Redwood Pharma och Chordate Medical (-53 %) samt Annexin Pharmaceuticals (-52 %).
Läs också: Tuffare tider för Life Science-bolagen bland börsens nykomlingar

Hela urvalet av bolag nedan – klicka nere till höger för större bild

Created using Visme. An easy-to-use Infographic Maker.

Fotnot: Datan är baserad på bolag som har börsnoterats eller bytt lista i perioden 2015 fram tills maj i 2017. Avläsningen som har resulterat i den angivna procentsatsen är aktiekurs per den sista maj 2017 jämfört med den aktiekurs som angavs i varje bolags teckningsprospekt.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev