Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 20 september

Nyhetssvepet onsdag 20 september

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet onsdag 20 september

20 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
»
Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år
» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 37 här
Igår tisdag presenterade Genovis och ännu onoterade AddMovement, samt Aptahem och Cyxone sina verksamheter på BioStock Live i Lund. Nästa BioStock Live kommer att direktsändas från Nyhetsbyrån Direkts studio i Stockholm redan den 28 september, där samtliga bolag ovan utom Genovis deltar. Mer information kommer inom kort! Läs mer om Aptahems pågående emission här och Cyxones teckningsoptioner av serie TO 2 här.
AddMovement tar in kapital via FundedByMe i en kampanj pågåendes ytterligare 22 dagar, och som redan har passerat målbeloppet. Läs mer här.
DexTech har tecknat ett avtal med EY för att globalt identifiera intressenter rörande licensiering av DexTechs forskningsportfölj, särskilt för OsteoDex, bolagets fas2b-projekt för behandling av avancerad prostatacancer. OsteoDex fas2b-studie bedrivs i Sverige, Finland, Estland och Lettland och går under hösten in i slutfas med mycket lovande delresultat. Samarbetet med EY och dess globala närvaro, ger enligt bolaget en optimal exponering mot potentiella intressenter. Läs mer.
CDMO-bolaget (Contract Development and Manufacturing Organisation) Recipharm inom läkemedelsindustrin tillkännagav idag att man har inlett ett samarbete med Roche och tecknat ett långsiktigt produktionssavtal som innebär att Recipharm ska tillverka ett produktsortiment av fasta beredningar, huvudsakligen tabletter. Recipharm kommer också att förvärva en produktionsanläggning med ca 200 medarbetare från Roche, belägen i spanska Leganés strax utanför Madrid, som tillverkar och distribuerar produkter till fler än 96 länder. Läs mer.
Investment AB Spiltans portföljbolag, NuvoAir, i partnerskap med läkemedelsbolaget Novartis för tidig diagnos av astma- och KOL-patienter. Läs mer.
Idag inleds teckningstiden i Aptahems företrädesemission. Kandidaten Apta-1 utvecklas som ett akutläkemedel för att stoppa de organ- och vävnadsskador som bl.a. leder till den mycket höga dödligheten för sepsispatienter. Trots att sepsis drabbar flera miljoner människor varje år finns idag inga effektiva botemedel och marknaden uppskattas enl bolaget konservativt uppgå till 10 miljarder USD årligen. Sjukdomens höga mortalitet och akuta förlopp innebär en hög betalningsvilja som man menar lockar en rad möjliga partners. Läs mer.
Boule Diagnostics har utsett Christina Rubenhag till ny CFO och medlem i koncernledningen. Hon efterträder Fredrik Alpsten som tidigare meddelat att han lämnar Boule för att tillträda en tjänst i ett annat bolag. Christina Rubenhag tillträder sin tjänst den 9 oktober. Christina kommer närmast från en tjänst som VD på Biolin Scientific. Läs mer.
Scandinavian Real Heart beslutar om företrädesemission som vid full teckning tillför cirka 23,7 miljoner kronor före emissionskostnader. Läs mer.
Bonesupport data presenterade på EORS visar på Cerament Bone Void Fillers förmåga att frisätta substanser med potential att öka bentillväxt. Bolaget utvecklar och kommersialiserar innovativa injicerbara biokeramiska bengraftsubstitut som ombildas till patientens eget ben med förmåga att frisätta läkemedel direkt i hålrum i ben. Läs mer.
Den 25 sept anordnar Aktiespararna Aktiedagen på Svenska Mässan i Göteborg. Under dagen presenterar 19 börsbolag sin verksamhet och affärsidé, varav merparten är bolag inom life science-sektorn: Enorama Pharma, Aptahem, Cline Scientific, Cyxone, Initiator Pharma, Wilson Therapeutics, RhoVac, Sprint Bioscience, Pharmacolog, Brighter, Eurocine Vaccines samt Idogen. Eventet sänds även live. Läs mer.
Under Aktiedagen i Malmö den 27 sept deltar Follicum, QuickCool, Enorama Pharma, SensoDetect, Nuevolution, Sprint Bioscience, Episurf Medical, Doxa, Wilson Therapeutics, Eurocine Vaccines, Idogen samt Integrum. Läs mer.
Under Aktiekvällen i Uppsala 11 oktober deltar LIDDS, Senzime, Pharmacolog, Kontigo samt Ulf Boberg, tidigare vd i en rad bolag, som delar med sig av sina erfarenheter av kapitalanskaffning, onoterade som noterade inom Life Science-sektorn. Läs mer.
Den 24–27 september ställer RaySearch Laboratories ut på den årliga kongressen ASTRO 2017 i San Diego i USA. Bland annat kommer företaget att presentera sitt nästa generationens onkologiinformationssystem RayCare, som kommer ut på marknaden i december 2017. Läs mer.
Pharmacolog offentliggör prospekt för beslutad företrädesemission med teckningsperiod 27 september – 13 oktober 2017. Läs mer.
Valberedningen i IRLAB utsedd. Läs mer.
Svenska läkaresällskapet: Rolf Ahlzén, läkare som arbetar halvtid inom psykiatrin i Karlstad och som docent i medicinsk humaniora vid Karlstads universitet, är årets mottagare av Svenska Läkaresällskapets pris i medicinsk etik, Hippokratespriset, 10 000 kronor, och Clarence Blomquist medalj i silver. Läs mer.
Hans Enocson, tidigare högste chef för GE Healthcare i Norden i tio år och förra året utsedd till en av de mest inflytelserika inom life science i Sverige av branschtidningen Life Science Sweden, blir ny styrelseordförande i Unibap, ett bolag verksamt inom “intelligent automation och robotik”. Läs mer.
Nyheter inkomna igår eftermiddag:
BrainCool meddelade igår att man har erhållit flera genombrottsorder i Mellanöstern samt fördjupar samarbete med partners. Beställningarna avser sju enheter av BrainCool System och fyra enheter av RhinoChill System, för leverans under Q4 2017. Inräknat förbrukningsartiklar som krävs vid nyttjandet av systemen handlar det om cirka 3-4 miljoner kronor över en treårsperiod. Läs mer. Bolaget meddelade även att man har erhållit ett formgivningsskydd (”design patent”) i Japan för produkten Cooral System. Läs mer
Oncology Venture meddelade igår att rekrytering till LiPlaCis fas-2-studie med DRP-screenade bröstcancerpatienter pågår, samt att relevanta kliniska effekter har setts hos 3 av 5 svårbehandlade patienter med metastaserande bröstcancer. Läs mer.
Scandinavian Real Heart närmar sig nu slutfasen i den viktiga utvecklingen av hjärtpumpens programvara för motorstyrning. Bolagets utvecklare meddelar nu att den aktuella programvarans viktigaste egenskap är att motorn kan anpassa pumpningens effekt beroende på patientens blodtryck. Läs mer.
SenzaGen erhöll igår godkännande av Nasdaq Stockholm AB som emittent av aktier på Nasdaq First North i Stockholm. Första handelsdag med bolagets aktier är imorgon den 21 sept. Läs mer.
Dr. Jerry Chang har utsetts till Executive VP inom R&D i Bonesupport. Chang kommer närmast från Zimmer Biomet Etex som utvecklar och säljer produkter för reperation och förnyelse av benvävnad. Läs mer.
Cyxone: teckningsperioden för teckningsoptioner av serie TO 2 har inletts. Läs mer.
Metabolism – ämnesomsättning är grunden för allt liv. Under Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses jubileumssymposium i Göteborg den 28 september samlas framstående forskare inom området för att presentera de senaste rönen om metabolism. Läs mer.
Aktiviteten hos mer än tusen gener i en viss typ av immunförsvarscell skyddar mot malaria, visar ny forskning vid bl.a Stockholms universitet. Upptäckten hoppas man kan leda till nya sätt att behandla malaria och i förlängningen andra parasitsjukdomar. Läs mer.
Bristol-Myers Squibb: Kombinationen Opdivo och Yervoy visar på förbättrad överlevnad med 37 procent och en varaktig respons hos patienter med tidigare obehandlad, avancerad eller metastaserande njurcellscancer i Fas 3 studien CheckMate -214. Läs mer.
Pfizer presenterade igår data för totalöverlevnad för Xalkori hos patienter med ALK-positiv avancerad icke-småcellig lungcancer. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: BrainCool +11,48%, Senzime +10,53%, Enzymatica +8,58%, Recipharm +6,65%, Ellen +6,56%, Enorama Pharma +6,34%
Förlorare i morgonhandeln: Vibrosense Dynamics -8,62%, Cyxone -8,28%, AroCell -4,65%, Integrum -4,35%, Arcoma -4,23%, Vicore Pharma -3,23%
Index: OMXS30 +0,21%, Hälsovård -0,02%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev