Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 12 september

Nyhetssvepet tisdag 12 september

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet tisdag 12 september

12 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

» VD-intervju: Glödhett BrainCool behåller iskylan
» Växande patientunderlag ger ökad marknadspotential för Xintela
» Rapport: Indikationerna som är hetast för uppköp av Big Pharma
» Genovis finalist till priset Innovation of the Year 2017
» Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 36 här
Aptahem: nya, positiva resultat från en utökad preklinisk studie i en kliniskt relevant modell för sepsis. Studien har utförts av Hooke Laboratories i USA och är en upprepning av den tidigare studien men utfördes i ett mycket större antal djur med fler doseringsnivåer och behandlingstidpunkter. Studiens samtliga dosnivåer av Apta-1 demonstrerade förbättrad överlevnad hos försöksdjuren vid intravenös administrering jämfört med studiens kontrollarm. Mikael Lindstam, vd på Aptahem kommenterar ”Studien stärker min övertygelse om att vår beslutade målmarknad för Apta-1 är rätt. Resultaten är viktiga för vår konkurrensposition och framtida förhandlingar. Om vi dessutom kan bredda vårt behandlingsfönster innebär detta att Apta-1 kan adressera en större marknad och bli en viktig behandling för fler patienter.” Läs mer.
Saniona meddelar att lovande data från Fas 2a-studien med Tesomet på typ 2-diabetes har valts ut för två posterpresentationer idag på European Association for Study of Diabetes, EASD-kongressen 2017 i Lissabon, Portugal: Poster #857: “Co-administration of tesofensine/metoprolol: Improvement in heart rate with significant body weight reduction in overweight or obese subjects with type 2 diabetes” samt Poster #851: “Co-administration of tesofensine/metoprolol: Improvements in body weight and liver fat content in overweight or obese subjects with type 2 diabetes”. Läs mer.
Ytterligare en vetenskaplig publikation med BrainCools CE-märkta produkt COORAL System, för förebyggande av oral mukosit (OM) hos patienter som behandlas med kemoterapi, har accepterats i tidskriften Cancer Chemotherapy and Pharmacology. COORAL System möjliggör kontrollerad kylning med högre tolererbarhet samt minskad infektionsrisk jämfört med exempelvis kylning med isbitar. Läs mer.
Styrelsesuppleant ökar innehavet i Phase Holographic. Läs mer.
Isofol Medical har den senaste tiden publicerat flera goda nyheter, skriver Yield Life Science i en kommentar om sitt intressebolag. Läs mer.
AcouSort ingår agentavtal med Dr. Sean Higgins och tar sitt första steg in på den amerikanska marknaden. Läs mer.
En ny metod i samband med hjärttransplantation gör det möjligt att transportera och förvara hjärtat från en donator under betydligt längre tid än vad som hittills varit möjligt. En första operation, på människa, med den nya metoden genomfördes på Skånes universitetssjukhus under förra veckan. På plats fanns Stig Steen, tidigare thoraxkirurg på SUS och senior professor, som uppfunnit metoden. Läs mer.
Nanexa meddelar idag positiva säkerhetsresultat från djurstudie med drug delivery-systemet PharmaShell. Läs mer.
ProstaLund har publicerat ett nyhetsbrev. Läs mer.
Ortoma: FDA:s slutliga granskning av ansökan om 510(k)-godkännande för Ortoma Treatment Solution, har inletts. Läs mer.
Recipharm och Clinical Trial Consultants lanserar integrerad tjänst för formuleringsutveckling och kliniska studier. Läs mer.
Reumatologikonferensen arrangeras i år i Västerås mellan 13-15 september. Under dessa dagar presenteras ett brett program med fokus på inflammatoriska systemsjukdomar såsom myositer, sklerodermi och vaskuliter. Läs mer.
Sveriges största konferens inom radiologi, Röntgenveckan, inleds idag och pågår till den 15 september. Konferensen samlar cirka 1 500 röntgenläkare, röntgensjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och forskare. Läs mer.
Sectras tremånadersrapport 2017/2018: “Tillväxt och ökat rörelseresultat”. Läs mer.
Aptahem: kommuniké från den extra bolagsstämman igår. Läs mer.
Regionalt Cancercentrum Syd ger regelbundet ut nyhetsbrev med senaste nationella och regionala nyheter från cancervården. Läs det senaste nyhetsbrevet här.
Nyheter inkomna efter lunch igår:
Follicum genomför en företrädesemission om 23 MSEK, varav 82 procent är säkerställd genom garantiåtaganden och teckningsförbindelser. Läs mer. Beslut om godkännande av styrelsens beslut om företrädesemission kommer att tas vid en extra bolagsstämma den 27 september i Lund. Läs mer.
Pharmacolog har med anledning av den förestående nyemissionen beslutat att avsluta likviditetsgarantiprogrammet. Detta då ökningen av antalet aktier och ett större intresse för bolagets verksamhet i kombination bedöms att framöver ge en tillräckligt god likviditet i handeln av bolagets aktie. Läs mer.
Karo Pharma tillkännagav under gårdagen att det tidigare meddelade offentliga uppköpserbjudandet av Weifa ASA påbörjades då Oslo Børsen godkänt erbjudandehandlingen till aktieägarna i Weifa ASA. Läs mer.
Biotech-igG sammanfattar Scandinavian Society of Anaesthesiology and Intensive Care (SSAI) i Malmö den 6-8 september. Läs mer.
Med anledning av publiceringen av EMAs agenda för CHMP mötet 11–14 september meddelade Oasmia Pharmaceutical igår kväll att man begärt clock-stop av processen avseende ansökan om marknadsföringstillstånd för Apealea i Europa för att beredas ytterligare tid att svara på tidigare utestående frågor från dag 180. Läs mer.
Sarah Fredriksson, VD för PULS Invest – som kommersialiserar idéer inom life science – har publicerat inlägget “Dags för innovativa och hållbara investeringsstrategier!”, efter att ha deltagit på Swedish American Life Science Summit. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Prolight Diagnostics +11,11%, Integrum +9,95%, Ellen +9,83%, Aptahem +6,52%, Scandinavian ChemoTech +6,47%, AcouSort +6,02%
Förlorare i lunchhandeln: WntResearch -7,22%, Xintela -6,52%, SensoDetect -3,23%, Cline Scientific -5,42%, Double Bond Pharmaceutical -5,40%, Initiator Pharma -5,04%
Index: OMXS30 +0,47%, Hälsovård +0,55%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev