Home Nyheter Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O

Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O

Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O

30 augusti, 2017

BioStock publicerade i förra veckan en ny rapport som visar att marknaden för immunonkologi (I/O) kommer att växa kraftigt de närmaste åren. Som ett kvitto på läkemedelsindustrins tro på I/O som nästa stora blockbustermarknad kom denna vecka beskedet att den amerikanska läkemedelsjätten Gilead Sciences lagt ett massivt kontantbud på branschkollegan Kite Pharma. Prislappen på 11,9 miljarder dollar innebär att Gilead betalar en budpremie om 29 procent för att få tillgång till Kites lovande teknik. År 2011 gjorde Gilead en annan jätteaffär när man betalade 11 miljarder dollar för Pharmasset för att komma över dess sedermera storsäljande läkemedel mot hepatit C. Nu gör man återigen en jättesatsning som man hoppas ska löna sig lika väl – frågan är dock om affärerna håller för en jämförelse.
Marknadspotential som motiverar miljardsatsningar
Som konstaterades förra veckan i en ny rapport från BioStocks analyspartner, managementkonsultföretaget Monocl Strategy Services, så väntas marknaden för immunonkologi, som enkelt uttryckt går ut på att patientens egna immunceller omstruktureras för att känna igen och döda cancerceller, att växa kraftigt från 14 miljarder till 34 miljarder USD mellan 2019 och 2024. Det motsvarar en ökning med 142 procent på fem år.
Få riktigt stora förvärv
Efter flera år av ökande affärsvolymer har trots allt relativt få så kallade mega-mergers skett. Ett undandrag är Johnson & Johnsons förvärv av det schweiziska läkemedelsbolaget Actelion Ltd för 30 miljarder dollar, där man bl.a. fick tillgång till Actelions högt prissatta läkmemedel mot PAH, pulmonell arteriell hypertension. Gileads förvärv av Kite Pharma är ur det perspektivet en mycket intressant affär inom ett fält som utmärks av en allt högre konkurrens.
Söker nästa storsäljare
Gilead Sciences
har, inte minst efter att ha utsatts för ökad press från investerare och analytiker, letat ett passande förvärvsobjekt för att diversifiera sin läkemedelsportfolio efter att intäkterna av bolagets hepatit C-läkemedel har minskat. När man år 2012 förvärvade Pharmasset för 11 miljarder dollar, fick man tillgång till ett par av världens mest sålda läkemedel, Sovaldi och Harvoni, vilket gjorde att Gilead kunde dubbla sin försäljning under år 2014. Förra året hade Gilead 30 miljarder dollar i försäljning, men intäkterna från Hepatitförsäljningen minskade under andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året.
Gilead hoppas återupprepa Hepatit C-succén 
Med fallande försäljningssiffror inom Hepatit C var en breddning av bolagets pipeline således nödvändig, och nu hoppas man på Gilead att förvärvet av Kite, vars primära läkemedelskandidat axi-cel inväntar marknadsgodkännande i USA och EU, skall ge en liknande utveckling som efter köpet av Pharmasset. Ur ett strategiskt perspektiv ser man ut ha gjort ett genomtänkt val: Evalute Pharma prognosticerar att Kites genteknik kommer att nå en global försäljning på 1,7 miljarder dollar år 2022, vilket placerar axi-cel bland branschens topp 10-substanser när det gäller försäljningspotential.
Tål förvärven en jämförelse?
Det ligger nära till hands att dra snabba paralleller mellan förvärvet av Kite och Gileads tidigare jätteaffär med Pharmasset, som med facit i hand var en kommersiell drömaffär. En likhet, utöver prislapparna på förvärven, är Gileads medvetna strategi att i bägge fallen förvärva mycket lovande kandidater med marknadsgodkännande inom räckhåll, vilket minskar risken jämfört med att köpa billigare projekt i tidigare utvecklingsfas.
Samtidigt finns också viktiga skillnader som gör att en direkt jämförelse riskerar att halta, varav en är konkurrensen: När Gilead köpte Pharmasset lade man vantarna på den absoluta toppkandidaten inom sitt fält, vilket gav bolaget ett tydligt first mover advantage. Men inom immunonkologi och det snabbväxande området CAR-T är konkurrensen knivskarp, och Gilead tävlar nu med en mängd bolag som exempelvis NovartisJuno Therapeutics och Bluebird bio.
En annan faktor att väga in är hur de olika behandlingarna administreras – vilket också kan påverka hur väl en ny behandling tas upp i marknaden: Hepatit C-behandling i form av ett piller som intas oralt en gång om dagen under någon veckas tid är relativt okomplicerat. CAR-T-behandling är en mer komplicerad process som kan ta allt mellan två till fyra veckor att genomgå, där patientens blodceller först samlas in och därefter skickas till en tillverkningsanläggning för att processas eller “omprogrammeras”, varefter de skickas tillbaka och slutligen administreras till patienten.
Stor tilltro till immunonkologins möjligheter
Huruvida Gileads förvärv av Kite visar sig falla ut lika succéartat som det tidigare förvärvet av Pharmasset återstår att se. Det står dock klart att satsningen placerar bolaget i den verkliga framkanten inom vad som kan bli ett av mänsklighetens viktigaste medicinska utvecklingsfält. Immunonkologi utnämndes till årets forskningsgenombrott 2013 av tidskriften Science, och ses som det mest lovande genombrottet inom cancerbehandling någonsin, vilket också förklarar de enorma investeringar som görs inom fältet. Förhoppningarna är också stora på att man i framtiden ska kunna kombinera immunonkolgi med kirurgi, cytostatika och strålbehandling, både av olika former av blodcancer men även vid behandling av solida tumörer. I och med sitt förvärv av Kite har Gilead visat att man definitivt tänker vara med och slåss i frontlinjen av den utvecklingen.
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev