Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 26 juli

Nyhetssvepet onsdag 26 juli

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet onsdag 26 juli

26 juli, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock

» Genterapi mot leukemi närmar sig marknadsgodkännande 
» Kaffedrickare tycks leva längre enligt nya studier
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juli v 28 här

Amerikanska Alpha Deal Group har inlett bevakning av forskningsbolaget Saniona med en stark köprekommendation och  riktkurs för bolagets aktie satt till 76 kronor. Analysen publicerades 24 juli och kan läsas i sin helhet här.

Göteborgs Universitet: Bättre strokebehandling och högre utbildning är två huvudfaktorer till att demensförekomsten minskar hos de allra äldsta. Det visar en ny forskningsrapport som publiceras i veckan i den internationella vetenskapliga tidskriften Scientific Reports. Minskningen var mest tydlig när det gällde vaskulär demens, som orsakas av stroke och skador på hjärnans kärl. Orsaken till nedgången var framförallt den ökade utbildningen i den senare gruppen av 85-åringar. Högre utbildning är en känd skyddande faktor för demens. Läs mer.
Episurf Medical meddelar idag att Dan Griffiths, marknadsdirektör, kommer att lämna bolaget under augusti. Fredrik Zetterberg, försäljningschef för Norden och Benelux träder in i rollen som tillförordnad marknadsdirektör. Läs mer.
RaySearch: 30:e juli till 3:e augusti ställer RaySearch ut på den 59:e årliga AAPM-kongressen i Denver, Colorado. Företaget kommer att demonstrera de innovativa funktionerna hos den senaste versionen av dosplaneringssystemet RayStation. RaySearch kommer även att demonstrera sitt kommande onkologiska informationssystem, RayCare, som kommer att lanseras i december 2017Läs mer.
Sista dag för handel i Redwood Pharma betald tecknad unit, REDW BTU, är den 31 juli 2017. Läs mer.
Kallelse till årsstämma i Biovica InternationalLäs mer.
Biotech-igG: bolagsverket har registrerat den riktade emission som genomfördes 6 juli som tillför bolaget ca 2,3 MSEK före emissionskostnader. Aktierna kommer levereras till samtliga tecknare under denna vecka med start idag 26 juli. Antalet utomstående aktier i bolaget är nu totalt 245 533 220 och aktiekapitalet är ökat till 2 455 331 kronor. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Addvise  Bioinvent  iApotek
Nyheter inkomna efter måndagens manusstopp 

Capio Närsjukvård och Carlanderska Sjukhuset först med Vårdföretagarnas kvalitetsdeklaration. Läs mer.

Glycorex Transplantation som är noterat på NGM Equity, meddelar att de första delarna av den externa valideringen av bolagets egenutvecklade produkt för framtagning av universell blodplasma resulterat i ett resultat som bolaget är nöjda med och att bolaget påbörjat den återstående delen av den externa valideringen, produktens biokompatibilitet. Läs mer.
Karolinska Institutet: neuroblastom är en barncancersjukdom som uppkommer i det sympatiska nervsystemet och som har hög dödlighet. Aktuell behandling inkluderar cellgifter och strålning som kan ge svåra biverkningar så behovet av nya bättre läkemedel är stort. En möjlig behandlingsstrategi är att rikta läkemedel mot avvikande molekylär signalering orsakad av genförändringar. Genom att hämma Rock såg forskarna att tumörcellerna differentierade, det vill säga mognade ut, till mer ofarliga celler och tumörerna slutade växa i båda försök på celler i provrör och i möss. Forskarna såg också att när enzymet Rock hämmades så bröts onkogenen Mycn, som är kopplad till neuroblastomförekomst, ned i högre utsträckning och försvann. Läs mer.
Roche: immunterapiläkemedlet atezolizumab har fått ett positivt utlåtande av EU:s medicinska kommitté CHMP och väntas bli godkänt inom kort. Det innebär att även svenska patienter med lokal eller spridd cancer i urinblåsan eller icke-småcellig lungcancer snart kan få tillgång till den första PD-L1 hämmaren, som är en helt ny typ av immunterapi. Läs mer.
Per den 21 juli så har Novozyme köpt tillbaka 4,3 miljoner aktie till ett värde av ca 1560 MSEK, som en del i bolagets återköpsprogram utav aktier. Läs mer.
Aktieägarna i Elekta kallas härmed till årsstämma klockan 14:00 onsdagen den 23 augusti 2017 på Moderna Museet i Stockholm. Registrering sker från klockan 13:00. Läs mer.
Delårsrapporter:
Medivir
Apotea
Recipharm
Vinnare i lunchhandeln: Nanologica 12,14%, AcouSort 10,74%, Redwood Pharma 9,06%, Enzymatica 6,53%, Hemcheck Sweden 5,26%, Isofol Medical 4,93%
Förlorare i lunchhandeln: Idogen -8,62%, Rhovac -6,77%, Klaria Pharma -6,29%, Wilson Therapeutics -4,7%, Glycorex Transplantation -4,64%, Episurf Medical -4,51%
Index: OMXS 30 0,3%, Hälsovård 0,06%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev