Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 28 juli

Nyhetssvepet fredag 28 juli

Nyhetssvepet fredag 12 april

Nyhetssvepet fredag 28 juli

28 juli, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock

» Genterapi mot leukemi närmar sig marknadsgodkännande 
» Kaffedrickare tycks leva längre enligt nya studier
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juli v 28 här

Aptahem meddelar idag positivt utfall av studier utförda vid Hooke Laboratories i USA. I studierna utvärderades läkemedelskandidaten Apta-1 i en kliniskt relevant modell för sepsis och påvisade en förbättrad överlevnad med en ökad och återställd blodcirkulation hos försöksdjur vid intravenös administration. Sepsis är ett akut sjukdomstillstånd som uppstår då kroppens immunsystem reagerar kraftigt på en infektion av patogener, där bakterier, virus, svampar eller parasiter kan inkluderas. Aptahems vd Mikael Lindstam kommenterar resultaten:
– Dagens studieresultat är inte bara en god indikation av den unika potentialen bakom Apta-1 och dess unika kombinerade effektprofil utan även resultatet av flera månaders hårt utvärderingsarbete som bolaget har utfört tillsammans med vårt kompetenta vetenskapliga råd. Det är med stolthet jag idag kan säga att Aptahem står starkare än någonsin och starkare skall vi bli.
Den aktuella studien är en del av Aptahems pågående utvärderingsarbete och nya studier har påbörjats med Hooke Laboratories. Läs mer.
EU-kommissionen godkände under torsdagen en uppdatering rörande etikettbeskrivningen av Novo Nordisks diabetespreparat Victoza. Godkännandet innebär att Victoza blir det enda läkemedlet inom GLP-1 vars etikett förklarar att preparatet motverkar hjärt- och kärlproblem, utöver att förbättra blodsockernivåerna. Läs mer.
Emotra har anställt Daniel Poté som marknadschef. Poté lämnar därmed en tjänst som global produktchef i medicintekniska företaget Vitrolife. Läs mer.
Redeye har publicerat en analysuppdatering rörande Xvivo Perfusion där man konstaterar att bolagets försäljning under Q2 2017 var lägre än väntat, medan lönsamheten överträffade analytikernas förväntningar med bred marginal. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Medicover
Fler nyheter inkomna under veckan
Diamyd Medical: Nya immunologiska data från studien Diagnode-1, publicerade som en del av en korrespondens i den vetenskapliga periodiska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM), visar ett predominant Th2-svar där diabetesvaccinet Diamyd ges direkt i lymfkörtel, vilket är starkare än vad som observerats vid injektion under huden. I sitt svar publicerar professor Johnny Ludvigsson och hans medförfattare spridningsmått, samt data som visar på det immunologiska svaret som följer intralymfatisk administration av Diamyd som stödjer tidigare observerade kliniska resultat. Läs mer.
AstraZeneca meddelade under torsdagen en tung motgång efter att preliminära resultat från bolagets MYSTIC-studie inom lungcancer visat att kombinationen av Imfinzi och Tremelimumab inte gav det resultat som bolaget hade hoppats på avseende progressionsfri överlevnad i jämförelse med kemoterapi. Marknaden reagerade kraftigt på beskedet och sänkte AstraZenecas bolagsvärde med ca 100 miljarder kronor över en dag. Läs mer.
Möjligen i ett försök att balansera de negativa nyheterna, meddelades även att AstraZeneca och Merck kommer att samarbeta för att maximera potentialen för PARP- och MEK-hämmare i kombination med PD-L1/PD-1 mediciner. Den nya satsningen kommer efter forskningsresultat som visar stark potential för behandling med denna typ av kombinationer i en rad olika tumörtyper. Läs mer.
Dessutom meddelade AstraZeneca även resultat från en studie där man undersökt effekten av Tagrisso i första linjens icke småcellig lungcancer med så kallad EGFR-mutatation. Studien visade en signifikant och kliniskt relevant progressionsfri överlevnad, det vill säga tiden från att behandlingen inleddes till dess att sjukdomen fortsatte att förvärras. Läs mer.
Tidigare under veckan meddelades slutligen att AstraZenecas cancerläkemedel Faslodex har fått godkänt i EU för första linjens behandling av avancerad bröstcancer. Faslodex är ett hormonbaserat läkemedel som minskar tillväxten av östrogen receptorer. Läs mer.
Aktieägarna i MedCap, kallas till årsstämma måndagen den 4 september 2017, kl. 15.00 på IVA konferenscenter, Grev Turegatan 16 i Stockholm. Läs mer.
Första dag för handel med teckningsoptioner Redwood Pharma TO 2 är den 4 augusti 2017. Läs mer.
Delårsrapporter som kommit in efter onsdagens manusstopp:
Attendo  AstraZeneca
Vinnare i lunchhandeln: Zenicor Medical Systems 17,73%, Aptahem 11,67%, ISR 11,11%, AcuCort 9,68%, Iniator Pharma 9,14%, Prebona 7,78%
Förlorare i lunchhandeln: Peptonic Medical -12,5%, Lidds -7,94%, Hemcheck Sweden -6,5%, Phase Holographic -5,69%, InDex Pharmaceuticals -3,85%, Biotage -3,16%,
Index: OMXS 30 -1,03%, Hälsovård -0,63%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev