Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 29 juni

Nyhetssvepet torsdag 29 juni

Nyhetssvepet torsdag 25 april

Nyhetssvepet torsdag 29 juni

29 juni, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Världens 20 hetaste läkemedelskandidater i sen utvecklingsfas
» Tuffare tider för Life Science-bolagen bland börsens nykomlingar
» Intervju: Saniona om den positiva utvecklingen efter listbytet
» Ny analysrapport värderar NeuroVives projektportfölj till 2,8 miljarder SEK
» Idag inleddes handeln i A1M Pharma på Nasdaq First North
» Xintelas glioblastomprojekt ger hopp när konkurrenter går bet
» Dubbelverkande nanopartiklar kan effektivisera cancerimmunterapier
» VD-intervju: Produktlanseringar skapar nya marknadsmöjligheter för Genovis
Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juni v 25 här
Cyxone toppar BioStock-index efter att aktien under förmiddagens handel rusat cirka 25 procent. Orsaken till uppgången tros vara att bolaget under gårdagen publicerat ett nyhetsbrev där vd Kjell G Stenberg bl.a. nämner att analysfirman Venture Valuation gjort en värdering av bolagets läkemedelskandidat T20K som visar att dess riskjusterade nuvärde motsvarar ungefär två gånger Cyxones bolagsvärde vid nuvarande kurs. I texten nämns även att man sett mer specifik effekt av T20K på celler än väntat. Nyhetsbrevet går att läsa här.
Braincool korrigerar: nytt datum avseende sista dag för handel med BTA (Betald Tecknad Aktie) är den 4 juli 2017 och stoppdag är den 6 juli 2017. BTA omvandlas till aktier den 10 juli 2017.

Corline Biomedical har tecknat en avsiktsförklaring med Oxford University avseende bolagets kliniska studie inom diabetes typ 1. Läs mer.

Sedana Medical har kommit till en uppgörelse med det amerikanska medicintekniska bolaget Teleflex Medical Incorporation gällande befintligt royaltyupplägg för AnaConDa produkterna. Läs mer.
SciBase meddelar idag att US Food and Drug Administration (FDA) har godkänt SciBase Pre-Market Approval (PMA) för bolagets produkt Nevisense. Nevisense är SciBase instrument för tidig upptäckt av malignt melanom. Med marknadsgodkännandet kan SciBase nu börja marknadsföra och sälja Nevisense på den amerikanska marknaden. Läs mer.
Paxman har erhållit godkännande för sitt avancerade skalpkylningssystem av Taiwan Food and Drug Administration, TFDA. Detta är ytterligare ett viktigt steg i bolagets exportstrategi sedan FDA-godkännandet i USA i slutet av april i år. Läs mer.
PledPharma meddelar idag att Christian Sonesson rekryterats till en nyinrättad position som Vice President Product Strategy and Development. Han kommer att leda det fortsatta utvecklingsprogrammet av bolagets läkemedelskandidat PledOx, samt ansvara för utformningen av strategier för prissättning, initial marknadspositionering och potentiella indikationsutvidgningar. Läs mer.
Novartis har meddelat Läkemedelsverket att försäljningen av läkemedlet Lescol upphör i juni. Lescol är ett blodfettsänkande läkemedel och tillhör läkemedelsgruppen statiner. Det finns inget annat godkänt läkemedel i Sverige som innehåller fluvastatin. Läs mer.
Vivantes sjukhus i Berlin väljer SensoDetects teknik för att mäta inverkan av dialys på patienter med njursjukdom. En av de största utmaningarna för patienter med njursjukdom är effekterna som dialys har på hjärnan (strukturella avvikelser och kognitiv svikt). Detta kan leda till att patienten inte går på behandlingar eller missköter sina mediciner, vilket har en allvarlig inverkan på patienten och i värsta fall kan leda till dödlighet. Läs mer.
Svenska Läkaresällskapet meddelar idag att diabetesforskaren Marcus Lind, Göteborgs universitet, får Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris, 150 000 kronor, för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar. Läs mer.
Nanexa har tillsammans med doktor Denny Mahlin vid Institutionen för farmaci, Uppsala universitet, utfört en studie med syftet att  undersöka skaltätheten hos Nanexas drug delivery-system PharmaShell. I studien bevisades det att PharmaShell hindrade fuktabsoption och dramatiskt förlängde långtidsstabiliteten hos amorf laktos, ett material som valdes till studien på grund av dess  extrema känslighet mot fuktighet. Läs mer.
Sahlgrenska akademin: Stor BMI-ökning under puberteten ny riskfaktor för stroke. Pojkar vars kroppsmasseindex (BMI) stiger mycket under puberteten löper ökad risk för stroke senare i livet. Det framgår av forskning på över 37 000 individer, som presenteras i en artikel i vetenskapliga tidskriften Neurology. Läs mer.
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Bioservo introducerar en ny version av sin populära robothandske för hälso- och sjukvården. Carbonhand är ett greppförstärkande hjälpmedel som har utvecklats med hjälp av Bioservos patenterade SEM -teknologi. Den är ett exempel på nästa generations medicintekniska hjälpmedel som kombinerar medicinsk forskning och bionik. Läs mer.
Biovicas årsredovisning för verksamhetsåret 2016/2017
Danska Genmab har publicerat sin bolagsordning daterad 27 juni, 2017. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Cyxone 24,22%, SciBase 18,1%, LifeAir 12,50%, AcuCort 12,22%, C-Rad 8,7%, Hamlet Pharma 6,98%
Förlorare i lunchhandeln: ISR HOLDING -11,39%, Respiratorius -6,9%, Nanexa -6,41%, Pledpharma -5,93%, Addvise -4,95%, Scandinavian ChemoTech -4,92%
Index: OMXS 30 -0,12%, Hälsovård -0,51%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev