Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 21 april

Nyhetssvepet fredag 21 april

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet fredag 21 april

21 april, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Acousorts grundare och storägare Thomas Laurell står som medförfattare till en artikel om cirkulerande tumörceller (CTC) i Nature – Scientific Reports. Läs mer.
Recipharm har levererat sin första batch med serialiserade läkemedel till Saudiarabien, detta sedan det nya regelverket infördes i mars i år. Projektet på 300 000 euro ingår i en satsning om 40 miljoner euro på ny teknologi och nya processer för att uppfylla kraven i EU-direktivet mot förfalskade läkemedel (FMD). Läs mer.
PExA meddelar att bolaget befinner sig i ett intensivt skede. Den pågående förstudien som finansierats med medel från EU:s Horizon 2020 är nu i slutfasen. Rapporten över studien beräknas kunna lämnas in till Europeiska kommissionen i slutet av andra kvartalet. En godkänd förstudie öppnar för en ansökan om ett mer omfattande FAS 2 program. Läs mer.
Diamyd Medical har ingått avtal med det globala kontraktsforskningsföretaget (CRO) TFS Trial Form Support International för genomförandet av DIAGNODE-2, en klinisk studie i barn och unga vuxna som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes. Läs mer.
WntResearch forskningschef, professor Tommy Andersson, har tillsammans med sin forskargrupp vid Lunds universitet publicerat en vetenskaplig artikel i tidskriften Oncotarget. I artikeln beskrivs fördjupad kunskap om hur Wnt5a-signalering motverkar bröstcancercellers rörelse och spridning. Läs mer.
Rapporter
Nexam Chemical
Årsstämmor
SpectraCure  MedicPen
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
SynAct Pharma har publicerat sin årsredovisning för 2016. Läs mer.
LIDDS har publicerat sin årsredovisning för 2016. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
Med två av fyra viktiga milstolpar avklarade på kort tid ser danska analytiker potential till en omedelbar uppvärdering på upp till 32 procent i Saniona. I en ny analysuppdatering pekar analyshuset Kapital Partner dels på den nyligen godkända fas III-studien med Sanionas fetmaläkemedel tesofensine i Mexiko, dels på starten av bolagets egna fas IIa-studie med Tesomet inom Prader-Willis syndrom (PWS), kurstriggers som man menar motiverar en uppvärdering av Saniona till mellan 1 miljard och 1,3 miljarder SEK, motsvarande en aktiekurs om 50-60 SEK – en ökning med mellan 10-32 procent från nuvarande nivå. Läs mer.
Igår kunde NeuroVive presentera prekliniska resultat som bekräftar NV556s anti-fibrotiska effekter i NASH eller fettlever, en av de få kvarvarande blockbustermarknader där det fortfarande saknas fungerande godkända och fungerande behandlingar. Under hösten 2016 kunde bolaget konstatera positiva prekliniska resultat med effekter på fibrosutvecklingen i en experimentell modell av NASH. Med dagens besked bekräftas återigen att satsningen på NASH med läkemedelskandidaten NV556 var en klok strategi. Just nu presenterar bolaget sina senaste rön på The International Liver Congress som hålls i Amsterdam för världens samlade expertis på området. Läs mer.
På tisdagen offentliggjorde läkemedelsjättarna Allergan och Novartis planer på att tillsammans utvärdera en kombinationsterapi för att behandla NASH, eller fettlever. Bolagen ska genomföra en fas IIb-studie med Allergans immunmodulator cenicriviroc, tillsammans med Novartis lovande FXR agonist. Sjukdomen NASH saknar helt behandlingsalternativ och antas allmänt bli nästa riktigt stora globala blockbustermarknad. Idag inleddes också världens största vetenskapliga konferens inom forskning kring leversjukdomar i Amsterdam. Läs mer.
 
retina displayEtt stort antal ärftliga ögonsjukdomar saknar idag botemedel. Men företaget Bionic Vision Technologies utvecklar en teknik för att ge tillbaka synen till personer som förlorat den. Nyligen investerade China Huarong International Holdings och State Path Capital Limited 162 miljoner i bolaget med förhoppning om att kommersialisera företagets produkter. Bionic Vision Technologies arbetar med att utveckla en teknologi för att hjälpa personer med diagnosen retinitis pigmentosa, en genetisk variant av blindhet som det hittills inte finns någon behandling för. Läs mer.
 
Liv DiagnosticsMetastaser, eller dottertumörer, orsakar cirka 90 procent av alla dödsfall i cancer. Trots detta finns inga tillförlitliga metoder för att mäta den ökade cellrörlighet som föregår själva metastaseringen. Göteborgsbaserade Liv Diagnostics utvecklar en ny teknologi som ska göra det möjligt att förutspå risken för att cancertumörer sprider sig. Läs mer i vår senaste Söndagsintervju!
 
 

Nyligen lyckades forskare vid USA:s främsta barnsjukhus Boston Children’s Hospital för första gången någonsin särskilja aggressiva bencancerceller som främjar blodkärlsbildning, från dess ofarliga motsvarigheter som inte främjar blodkärlsbildning. Detta banbrytande teknologisprång möjliggjordes tack vara en svensk uppfinning, HoloMonitor, vilken utvecklas och säljs av Phase Holographic Imaging (PHI) till forskare världen över. VD Peter Egelberg kommenterar här vilken betydelse forskningsframstegen har eller kan få för PHI. Läs mer.
 
Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för april v 15 här. 
Vinnare i morgonhandeln: AroCell +8,65%, Peptonic Medical +7,63%, Invent Medic +6,45%, Initiator Pharma +5,88%, Enzymatica +5,88%, ExpreS2ion Biotech +5,17%
Förlorare i morgonhandeln: Aptahem -8,76%, Klaria Pharma -7,69%, Redwood Pharma -6,67%, Respiratorius -5,17%, Senzime -4,69%, Double Bond Pharma -4,63%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev