Home Nyheter Läkemedelsjättar samarbetar och NeuroVive visar upp NASH-kandidat

Läkemedelsjättar samarbetar och NeuroVive visar upp NASH-kandidat

Läkemedelsjättar samarbetar och NeuroVive visar upp NASH-kandidat

19 april, 2017

På tisdagen offentliggjorde läkemedelsjättarna Allergan och Novartis planer på att tillsammans utvärdera en kombinationsterapi för att behandla NASH, eller fettlever. Bolagen ska genomföra en fas IIb-studie med Allergans immunmodulator cenicriviroc, tillsammans med Novartis lovande FXR agonist. Sjukdomen NASH saknar helt behandlingsalternativ och antas allmänt bli nästa riktigt stora globala blockbustermarknad. Idag inleddes också världens största vetenskapliga konferens inom forskning kring leversjukdomar i Amsterdam. Eventet samlar hela 11 000 experter inom området för att diskutera de senaste vetenskapliga rönen. På plats befinner sig även svenska NeuroVive för att presentera sina starka prekliniska data i NASH med den optimerade cyklofilinhämmaren NV556. 
Allergan satsar nu offensivt för att testa sin nyligen dyrt förvärvade substans mot fettlever som man fick i uppköpet av Tobira förra året. Affären värderades till upp till 1,7 miljarder dollar, trots att Tobiras NASH-kandidat i en tidigare klinisk studie misslyckats med att uppnå primärt effektmått. Nu kommer man dock att testa kandidaten som en kombinationsbehandling tillsammans med Novartis Farnesoid X receptor (FXR) agonist, en lovande substans som nyligen fått s.k. fast track-status av amerikanska läkemedelsverket FDA och som befinner sig i fas II.
Bolagens gemensamma fas IIb-studie kommer att utvärdera effekt, säkerhet och tolererbarhet i en kombinationsbehandling mot NASH, en approach som man menar har större potential att lämpa sig för denna på många sätt mångfacetterade sjukdom. Inga ekonomiska detaljer rörande samarbetsprojektet har ännu offentliggjorts av de bägge bolagen.
Allergan och Novartis är bara två bland många bolag som satsar stort på att bli först med en behandling mot NASH. Andra aktörer med lovande substanser i racet är Gilead, Intercept Pharmaceuticals, Genfit och Shire, som alla tävlar om sätta en marknadsgodkänd behandling på denna jättelika blockbustermarknad. Bristol-Myers Squibb (BMS) och Nordic Bioscience har också ett pågående samarbete för att utveckla biomarkörteknik för diagnos och övervakning av NASH och andra fibrotiska sjukdomar.
I sammanhanget “lilla” NeuroVive kunde i början på november förra året meddela positiva prekliniska resultat i experimentella modeller mot NASH med sina nya optimerade cyklofilinhämmare NV556. Bolaget hoppas kunna visa upp ännu fler övertygande data för NV556 mot NASH redan i år, och befinner sig denna vecka i Amsterdam för att presentera sina forskningsresultat vid världens största leverkonferens.
The International Liver Congress som anordnas av organisationen European Association for the Study of the Liver (EASL), är ett optimalt forum för att marknadsföra och presentera nya vetenskapliga rön och lovande läkemedelskandidater för potentiella samarbetspartners, licenstagare, köpare och den samlade eliten inom leverforskning.
För NeuroVives del är avsikten att sälja eller licensiera ut sitt NASH-projekt till en större aktör i ett tidigt skede, varför denna kongress är ett utmärkt tillfälle för bolaget att profilera sig inom NASH. Bolaget har även kunnat guida om prekliniska framsteg med oväntat kraftfulla anti-cancereffekter inom hepatocellulär cancer (HCC) eller primär levercellscancer.
Om NASH eller fettlever
Fettlever kännetecknas av en ackumulering av leverfett som orsakar inflammation i levern. Denna patologi resulterar i sin tur i fibros (ärrbildning) av levern, som så småningom leder till komplikationer såsom cirrhos, portahypertension, levercancer och leversvikt.
Läs även: NeuroVives NASH-indikation allt hetare i läkemedelsbranschen
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev