Home Nyheter Kinesisk mångmiljoninvestering ska ge blinda synen åter

Kinesisk mångmiljoninvestering ska ge blinda synen åter

retina display

Kinesisk mångmiljoninvestering ska ge blinda synen åter

19 april, 2017

Ett stort antal ärftliga ögonsjukdomar saknar idag botemedel. Men företaget Bionic Vision Technologies utvecklar en teknik för att ge tillbaka synen till personer som förlorat den. Nyligen investerade China Huarong International Holdings och State Path Capital Limited 162 miljoner i bolaget med förhoppning om att kommersialisera företagets produkter.
Bionic Vision Technologies arbetar med att utveckla en teknologi för att hjälpa personer med diagnosen retinitis pigmentosa, en genetisk variant av blindhet som det hittills inte finns någon behandling för, skriver FierceBiotech. Den kinesiska investeringen på 23 miljoner dollar, motsvarande 162 miljoner svenska kronor, är tänkt att fortsätta att utveckla och kommersialisera bolagets teknik för att återskapa synen hos blinda. Bolaget grundades med finansiering om runt 341 miljoner kronor från den australiensiska regeringens forskningsråd.
Nattblindhet första symptomet
Retinitis pigmentosa
(RP) är ett samlingsnamn på en rad ögonsjukdomar som sätter sig på ögats näthinna. Graden av synskada kan skilja sig åt betydligt inom och mellan familjer. Bara i Sverige beräknas runt 4000 människor ha någon form av ärftlig näthinnesjukdom. RP innebär flera olika sorters genetiska störningar som påverkar ögats synceller, så kallade tappar och stavar i näthinnan. Sjukdomen visar sig oftast genom att patienterna upplever nattblindhet, då det är stavarnas funktion, som vi ser med i skymningen, som vanligtvis försämras först. Patienter kan också drabbas av ökad risk att bländas. På sikt kan problemen förvärras och patienternas perifera syn försämras och de får svårt att se åt sidorna.
Ögonimplantat kopplat till kamera ska återskapa synen
Bionic Vision har tagit fram ett sorts implantat som placeras bakom näthinnan som där stimulerar celler, en kamera som används utanför ögat och en synbehandlingsenhet. Kameran bärs ovanpå ett par glasögon och fångar en bild som skickas till synbehandlingsenheten som i sin tur skickar den vidare till implantatet, enligt FierceBiotech.
Kinesisk storinvestering ska möjliggöra kliniska studier
Investeringen av China Huarong International Holdings och State Path Capital Limited kommer att användas för att ta fram en anpassad produkt av ”bionic eye”-tekniken och även användas för att genomföra kliniska tester som beräknas starta inom de närmsta månaderna.
– Investeringen kommer att ta den australiensiska tekniken in i kliniska prövningar under de närmsta månaderna. Vi arbetar för att säkra ett godkännande och en kommersiell lansering på våra nyckelmarknader där synnedsättning är ett betydande medicinskt problem, säger Robert Klupacs, styrelseordförande i Bionic Vision.
De kliniska testerna kommer att följa patienter i deras dagliga aktiviteter, till skillnad från de tidigare tester som gjorts där patienterna observerades på en klinik, enligt FierceBiotech.
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev