Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 24 april

Nyhetssvepet måndag 24 april

Nyhetssvepet tisdag 21 maj

Nyhetssvepet måndag 24 april

24 april, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De slutliga resultaten från Wilson Therapeutics fas 2-studie av WTX101 – en ny typ av kopparmodulerande substans som utvärderas som en ny behandling av Wilsons sjukdom – har presenterats som en så kallad late-breaker-presentation på The International Liver Congress 2017. Läs mer. Vid lunchtid hade aktien stigit drygt 46 procent.
LifeCareX har förvärvat ImagineCare, som erbjuder individanpassad digital vård för personer med kronisk sjukdom, från det amerikanska universitetssjukhuset Dartmouth-Hitchcock. Samtidigt byter bolaget namn till ImagineCare. Läs mer.
AbbVies pangenotypiska läkemedelskandidat glekaprevir/pibrentasvir gav hög utläkning av den svårbehandlade genotyp 3-varianten av kronisk hepatit C efter åtta veckors behandling. Detta visar bolagets fas III-studie ENDURANCE-3 presenterades i veckan under den internationella leverkongressen ILC som just hållits i Amsterdam, Nederländerna. Läs mer.
Den första patienten i SpectraCures fas 1-studie har behandlats för prostatacancer vid Princess Margaret Cancer Centre i Toronto, Kanada. Behandlingen med bolagets IDOSE-teknik utföll väl och patienten mår enligt bolaget bra. Läs mer.
Eurocine Vaccines har erhållit Notice of Allowance avseende ansökan om patent i USA gällande sitt influensavaccinkandidat Immunose FLU. Läs mer.
Styrelsen i Kontigo Care informerar idag om att bolaget slutit ett avtal med en liten grupp kvalificerade investerare om finansiering i form av ett lån uppgående till 6,0 MSEK. Läs mer.
Medivir uppdaterar idag information om utvecklingsarbetet rörande JNJ-4178, en trippelkombination bestående av simeprevir, odalasvir och AL-335. Läs mer.
Episurf Medical ställer ut vid 6e Berliner Knorpelsymposium den 5-6 maj i Berlin, Tyskland. Läs mer.
AcuCorts aktie kommer att handlas på AktieTorget från och med idag. Läs mer.
Idag meddelar Cereno Scientific och CTC Clinical Trial Consultants att de har tecknat ett samarbetsavtal för genomförandet av en klinisk studie med Cereno Scientifics läkemedelskandidat CS1. Läkemedlet utvecklas för preventiv behandling av personer som riskerar att få blodproppar. Läs mer.
ChromoGenics meddelar att stabiliseringsåtgärder har avslutats i bolagets aktier på Nasdaq First North Stockholm. Läs mer.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att Pfizers Xeljanz (tofacitinib) ska ingå i högkostnadsskyddet för läkemedel från och med 21 april 2017. Läs mer.
Rapporter
Idogen  EQL Pharma  Prolight Diagnostics
Årsstämmor
AlphaHelix  Acarix
Nyheter inkomna efter fredagens manusstopp
Den 26 april 2017 är sista dag för handel med BTA i Invent Medic Sweden. I mars 2017 genomförde bolaget en företrädesemission av aktier, i vilken även allmänheten gavs möjlighet att teckna aktier. Stoppdag är den 28 april 2017. Läs mer.
Initiator Pharma har kallat till årsstämma. Läs mer.
Nottingham City Hospital väljer RaySearch Laboratories dosplaneringssystem Raystation till sin strålterapiavdelning. Läs mer.
Pharmacolog har lämnat förslag till ny styrelse. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
Med två av fyra viktiga milstolpar avklarade på kort tid ser danska analytiker potential till en omedelbar uppvärdering på upp till 32 procent i Saniona. I en ny analysuppdatering pekar analyshuset Kapital Partner dels på den nyligen godkända fas III-studien med Sanionas fetmaläkemedel tesofensine i Mexiko, dels på starten av bolagets egna fas IIa-studie med Tesomet inom Prader-Willis syndrom (PWS), kurstriggers som man menar motiverar en uppvärdering av Saniona till mellan 1 miljard och 1,3 miljarder SEK, motsvarande en aktiekurs om 50-60 SEK – en ökning med mellan 10-32 procent från nuvarande nivå. Läs mer.
Förra veckan kunde NeuroVive presentera prekliniska resultat som bekräftar NV556s anti-fibrotiska effekter i NASH eller fettlever, en av de få kvarvarande blockbustermarknader där det fortfarande saknas fungerande godkända och fungerande behandlingar. Under hösten 2016 kunde bolaget konstatera positiva prekliniska resultat med effekter på fibrosutvecklingen i en experimentell modell av NASH. Med dagens besked bekräftas återigen att satsningen på NASH med läkemedelskandidaten NV556 var en klok strategi. Just nu presenterar bolaget sina senaste rön på The International Liver Congress som hålls i Amsterdam för världens samlade expertis på området. Läs mer.
På tisdagen offentliggjorde läkemedelsjättarna Allergan och Novartis planer på att tillsammans utvärdera en kombinationsterapi för att behandla NASH, eller fettlever. Bolagen ska genomföra en fas IIb-studie med Allergans immunmodulator cenicriviroc, tillsammans med Novartis lovande FXR agonist. Sjukdomen NASH saknar helt behandlingsalternativ och antas allmänt bli nästa riktigt stora globala blockbustermarknad. Idag inleddes också världens största vetenskapliga konferens inom forskning kring leversjukdomar i Amsterdam. Läs mer.
 
retina displayEtt stort antal ärftliga ögonsjukdomar saknar idag botemedel. Men företaget Bionic Vision Technologies utvecklar en teknik för att ge tillbaka synen till personer som förlorat den. Nyligen investerade China Huarong International Holdings och State Path Capital Limited 162 miljoner i bolaget med förhoppning om att kommersialisera företagets produkter. Bionic Vision Technologies arbetar med att utveckla en teknologi för att hjälpa personer med diagnosen retinitis pigmentosa, en genetisk variant av blindhet som det hittills inte finns någon behandling för. Läs mer.

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för april v 16 här. 
Vinnare i morgonhandeln: Wilson Therapeutics +44,30%, Nanexa +12,42%, SensoDetect +10,18%, Respiratorius +9,25%, Vicore Pharma +8,11%, Genovis +7,84%
Förlorare i morgonhandeln: Idogen -7,55%, ISR Holding -5,60%, RhoVac -4,76%, Xintela -5,96%, Scandinavian ChemoTech -4,26%, Enzymatica -3,57%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev