Home Nyheter Cyxone – med fokus på innovativ behandlingsmetod mot MS

Cyxone – med fokus på innovativ behandlingsmetod mot MS

Cyxone – med fokus på innovativ behandlingsmetod mot MS

24 augusti, 2016

Biomedicinbolaget Cyxone utvecklar läkemedel baserat på cyclotider, en typ av naturliga växtproteiner. Bolagets produktkandidat T20K har i prekliniska djurstudier visat sig hämma nyckelprocesser i kroppens celler som är typiska för olika immunsjukdomar som t.ex. multipel skleros (MS) och ledgångsreumatism, utan de biverkningar som är typiska för de läkemedel som används idag. Faktum är att dagens behandlingar inte är godkända för samma typ av långtidsbehandling som Cyxone avser ta fram. Idag släpptes bolagets halvårsrapport och allt tyder på att utvecklingen går åt rätt håll.
Under det första halvåret av 2016 kunde Cyxone glädjas åt att den spridningsemission som avslutades i april övertecknades kraftigt, vilket vittnar om ett stort intresse för bolagets pipeline. Förutsatt att den fortsatta utvecklingen av T20K går planenligt är potentialen betydande: försäljningen för sjukdomsbromsande och symptomlindrande MS-läkemedel överstiger 12 miljarder USD årligen, enbart för de patientgrupper Cyxone initialt inriktar sig mot. Mot bakgrund av detta var det kanske därför inte förvånande att teckningsgraden i emissionen uppgick till hela 540%.
Cyxone som bolag bildades för drygt ett år sedan och i juni i år noterades bolaget på Nasdaq First North. En månad senare fick man sin första leverans av utvecklingssubstansen T20K för den initiala studieomgången avseende MS, levererat av den schweiziske samarbetspartnern Bachem.
Cyxone har under sitt första halvår på marknaden även förstärkt sitt vetenskapliga råd med Dr Tony Verco, med erfarenhet från bl.a. AstraZeneca av att leda utvecklingen av nya läkemedelskandidater till kliniska studier, samt som tidigare ansvarig för att ta en läkemedelskandidat mot MS genom internationella fas III-studier vid kanadensiska BioMS Medical.
Målet för Cyxone är nu att utveckla T20K genom prekliniska studier och säkerhetsstudier i människa, fas I, tillsammans med utvalda samarbetspartners i syfte att förhoppningsvis kunna sätta en ny innovativ behandlingsterapi på marknaden. Med utgångspunkt i bolagets patentsökta cyclotidteknologi avser man också att finna och utveckla nya cyclotidläkemedel för andra sjukdomar än MS.
Läs även BioStocks analys av Cyxone från april i år, som du hittar här.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev