Home Nyheter BrainCool skriver avtal inför marknadslansering i Japan

BrainCool skriver avtal inför marknadslansering i Japan

BrainCool skriver avtal inför marknadslansering i Japan

24 augusti, 2016

Det medicinska kylningsbolaget BrainCool meddelade under onsdagen att man har tecknat ett distributionsavtal i Japan för sin produkt The BrainCool System. Avtalspartnern heter FINGAL Link, en aktör med stark lokal förankring och väl utbyggt försäljningsnätverk på den japanska marknaden. Avtalet är ett rejält kliv framåt mot marknadslansering på den strategiskt viktiga asienmarknaden för hypotermi.
I startgroparna inför marknadsgodkännande
BrainCool väntar fortfarande på marknadsgodkännande för BrainCool System i Japan, men enligt bolagets pressmeddelande återstår endast formaliteter innan man har grönt ljus från de regulatoriska myndigheterna. Att man från bolagets sida är säkra på att få godkänt bekräftas i princip av det nu offentliggjorda distributionsavtalet, som är en viktig förberedelse inför marknadslansering på den japanska marknaden under hösten.
Partner med stor säljorganisation
FINGAL Link, den avtalspartner BrainCool valt att arbeta med för sin distribution i Japan, är ett bolag med både egen tillverkning och distribution av internationella produkter inom medicinteknik och diagnostik. Med en säljstyrka om 110 personer som kan ta sig an försäljningen av The BrainCool System har bolaget en gedigen lokal närvaro som BrainCool kan dra nytta av.
Växande marknad för hypotermi
Japan och de övriga asiatiska marknaderna representerar en betydande del av världsmarknaden inom medicinteknik och regionen visar dessutom en stark tillväxt. Medicinsk kylning, s.k. hypotermi, som behandlingsform har fått god acceptans i Asien inom ett flertal olika områden, som t.ex. hjärtstopp och stroke. Försäkringsersättning, eller reimbursement, finns på plats för hypotermibehandling av hjärtstopp i både Japan och Korea och i Japan har man även etablerat reimbursement för kylbehandling av stroke.
Japan – en strategisk instegsmarknad
BrainCools strategi har varit att driva registreringsprocessen av produkten i egen regi och i dagsläget återstår endast en s.k. audit i Sverige för att erhålla det åtråvärda marknadsgodkännandet i Japan. Bolaget har således agerat proaktivt och landat ett distributionsavtal med FINGAL Link i syfte att förbereda snabb marknadslansering, för att tidigt kunna dra nytta av landets befintliga ersättningsstrukturer i första hand för hypotermibehandling av hjärtstopp – vilket kan ske omedelbart efter ett marknadsgodkännande – men givetvis med siktet även även inställt på strokebehandling. Det framgår också tydligt att man inte planerar att nöja sig med den japanska marknaden.
Martin Waleij, vd BrainCool AB kommenterar avtalet i ett pressmeddelande från bolaget:
– Utvecklingen och implementeringen av hypotermi som behandling i Japan har gått fort och landet är en viktig marknad för BrainCool inom hjärnkylning. En tydlig närvaro i Japan är dessutom en betydelsefull referens när vi sedan planerar och förbereder för intåg på andra marknader i Asien.
 
BioStocks kommentar: Att BrainCool inleder hösten med att teckna ytterligare ett distributionsavtal (under våren skrev man avtal med Österrikiska Schiller, vilket BioStock också rapporterat om) är en stark nyhet och inte oviktig milstolpe för bolaget, som under en längre tid har utvärderat möjliga samarbetspartners för distribution på den strategiskt betydelsefulla japanska marknaden. Att valet föll på just FINGAL Link torde förklaras åtminstone delvis av det faktum att den nya samarbetspartnern har ett väl etablerat lokalt distributionsnätverk, samt en förtroendeingivande säljstyrka om 110 personer som nu kan sätta högsta fart med att sätta BrainCools produkt på den japanska kartan, så snart marknadsgodkännande – vilket man enligt bolaget är snubblande nära – faller på plats. Japan, och även de övriga asiatiska marknaderna är intressanta inte bara på grund av att hypotermi som behandlingsform är etablerad där, men också för att incidensen av stroke är högre i Asien än i Europa. I Japan är antalet fall av ischemisk stroke t.ex. signifikant högre jämfört med antalet fall av hjärtinfarkter. Vd guidar följdriktigt också i dagens pressmeddelande om att Japan endast är ett viktigt första steg för BrainCools inbrytning i Asien. BioStock söker i skrivande stund vd Martin Waleij för att ställa ytterligare frågor kring det nya avtalet och dess betydelse för bolaget.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev