Home Nyheter Cyxones nyemission övertecknad med 440 procent

Cyxones nyemission övertecknad med 440 procent

Cyxones nyemission övertecknad med 440 procent

15 maj, 2016

Intresset för biomedicinbolaget Cyxones nyemission i april blev enormt bland investerarna. Emissionen på totalt 25 MSEK tecknades till hela 135 MSEK inklusive teckningsåtagande, vilket motsvarar en total teckningsgrad om 540 procent. BioStock fick en pratstund med bolagets vd Kjell G Stenberg om emissionen, den kommande börsnoteringen på First North i Stockholm samt bolagets närmaste framtid.

Kjell_Stenberg
Kjell G Stenberg, nöjd VD Cyxone.

Er emission övertecknades kraftigt i ett tufft börsklimat där många bolag inom life science-sektorn är ute med håven – hade ni förväntat er så stort intresse?
– Jag är både glad och överväldigad av det mycket stora intresse vi har fått för Cyxone. Jättekul att se att så många delar vår vision att kunna skapa en ny och märkbart bättre medicin mot MS.
Vad tror du personligen är den främsta orsaken till att så många vill investera i Cyxone? 
– Jag hoppas att det är för att vi har en konkret utvecklingssubstans i T20K, samt en tydlig utvecklingsplan som skulle kunna ge en produkt som gör så att man kan undvika de svåra och handikappande symptomen för alla som är drabbade av MS.
En kraftigt övertecknad emission betyder att många som ville teckna aktier inte fick tilldelning. Det i sin tur indikerar att intresset kan bli stort även vid er planerade notering på First North-listan om några veckor, har du några tankar kring det?
– Det är naturligtvis min förhoppning att så många som möjligt passar på att köpa Cyxone aktier när handeln startar på First North den 7 juni.
Er första läkemedelskandidat T20K för behandling av MS är i preklinik, vad kommer ni att fokusera på nu när ni har säkrat finansieringen för ett bra tag framåt?
– Vi börjar med att verifiera de positiva effekter på MS i djurmodell som forskarna funnit med T20K. Vi ska också se hur stor dos av T20K som kan ges till djuren, för att visa T20Ks säkerhetsmarginal.
Och hur ser tidsplanen ut för att senare ta det viktiga steget med er kandidat från preklinik och inleda studier i människa?
– Förutom det jag nyss nämnde så ska vi under 2016 också studera hur T20K påverkar sjukdomsprocessen i djur i relation till eventuella biverkningar. Under 2017 planerar vi att genomföra de studier som behövs för att kunna lämna in en ansökan till Läkemedelsverket för att starta de kliniska studierna i människa under 2018.
Många MS-mediciner är förknippade med svåra biverkningar, men det är något ni hoppas kunna undvika med T20K?
– Forskarna vid det Medicinska Universitetet i Wien har visat att T20K effektivt bromsar sjukdomsutvecklingen i djur utan att man kunnat se några biverkningar av substansen. Eftersom alla MS-mediciner har kraftiga biverkningar så hoppas vi att T20K kan visa sig vara “snällare” mot MS-patienterna så att man kan få ett långt och aktivt liv även efter att ha fått en MS-diagnos.
Slutligen, vid Cyxones medverkan i BioStock Live Roasdshow under april nämnde du i din presentation att den totala marknadspotentialen för MS som sjukdom förväntas växa till hela 20 miljarder USD år 2020. Hur stor marknadsandel är det rimligt att hoppas att ett bolag som lyckas hitta en ny behandling med bättre biverkansprofil än befintliga behandlingar egentligen kan ta?
– En tumregel i läkemedelsindustrin är att en ny produkt tar ca 15  procent av marknaden ett år efter lansering. Dock, om T20K visar sig vara lika effektivt och säkert som forskarna visat i djur, så skulle man kunna ge livslång behandling till de allra flesta MS-patienter vilket ger en markant större marknad än dagens mediciner, som p.g.a biverkningar endast kan ges i korta perioder under en viss del av sjukdomsutvecklingen, avslutar Kjell G Stenberg, vd Cyxone.
Läs mer om Cyxone på bolagets hemsida som du hittar här.
 
Texten är författad av BioStocks redaktion. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev