Home Intervjuer 2021 blev ett genombrottsår för PolarCool

2021 blev ett genombrottsår för PolarCool

PolarCool’s breakthrough year in 2021

2021 blev ett genombrottsår för PolarCool

21 januari, 2022

Under 2021 gjorde PolarCool betydande framsteg i ambitionen att introducera sin hjärnkylningsenhet PolarCap System på nya marknader. Efter positiva kliniska valideringar har PolarCool kraftigt utökat sin närvaro på den europeiska marknaden inom ett brett spektrum av professionella sporter och nu riktas blicken mot USA. BioStock kontaktade PolarCools vd Erik Andersson för att få hans syn på 2021 och vad han väntar sig av 2022.  

Det Lundabaserade medicinteknikbolaget PolarCools vision är att hjälpa idrottare att känna sig tryggare när de utövar den sport de brinner för, utan att behöva oroa sig för att deras karriärer ska förkortas p.g.a. hjärnskakningar. Tidig kylning är avgörande för att bevara hjärnans funktion och kunna motstå långvarig kognitiv svikt. Bolagets PolarCap-System gör detta genom att tillämpa icke-invasiv ytkylningsteknik. Enheten är lätt att använda, monteras snabbt och levererar högeffektiv kontrollerad kylning omedelbart efter en skada.

Klinisk validering och marknadsexpansion

Under förra året erhöll PolarCools enhet ytterligare klinisk validering. En slutrapport från den 5-åriga kliniska studien som Lunds Universitet genomfört i samarbete med svenska hockeyligan SHL, publicerades i juni 2021. Läs mer här. Efter att rapporten offentliggjorts ägnade bolaget den senare delen av 2021 åt att göra avtryck på flera europeiska marknader.

På hemmaplan i Sverige har PolarCool tecknat avtal med topplag i både  SHL och i  HockeyAllsvenskan, samtidigt som man försett de svenska herrlandslagen inom handboll och  amerikansk fotboll med sin enhet. Utanför Sverige har PolarCool ingått genombrottsavtal i Schweiz, Frankrike och Storbritannien, där man tecknat ett sex månader långt utvärderingsavtal med Premier League-laget Leeds United. Avtalet representerar ett genombrott i vad som förmodligen är den mest välkända sportligan i världen.

Intresse från fransk media

Genombrotten har lett till betydande mediauppmärksamhet för PolarCool, särskilt i Frankrike där PolarCap har introducerats i den högsta rugbyligan, Top14. PolarCool tecknade ett sex veckor långt utvärderingsavtal med Stade Français och Biarritz Olympique, och i slutet av 2021 beslutade Stade Français att underteckna ett tvåårigt kommersiellt avtal med PolarCool efter en positiv utvärdering av enheten. Under tiden har ett tredje lag i ligan, Clermont Auvergne, också ingått ett utvärderingsavtal.

I oktober plockade franska Le Rugbynistère, en webbplats som fokuserar på fransk rugby, upp nyheterna gällande de första 6-veckorsavtalen och publicerade en artikel på sin hemsida. Förra veckan publicerade den ledande franska tidningen Le Parisien, en artikel om PolarCap i sin sportsektion. Artikeln belyser PolarCools potentiella inverkan på den franska marknaden. Dessutom innehåller den citat från dr Elliot Rubio, Stade Français medicinska chef, och dr Remi Gaulmin, medicinsk chef för Clermont Auvergne, som uttalar sig positivt om sina erfarenheter av att använda enheten på spelare som drabbats av hjärnskakning.

Artikeln föreslår en utökad utvärdering av PolarCap-systemet av alla lag i de två största professionella rugbyligorna i Frankrike, Top14 och Pro D2, för att ytterligare utvärdera behandlingen med PolarCap.

PolarCools vd Erik Andersson kommenterade den positiva mediauppmärksamheten:

»Den internationella uppmärksamhet som PolarCap System nu får är mycket positiv. Artikeln beskriver också en positiv feedback från de användande klubbarna vilket självfallet är mycket tillfredsställande för behandlingen. Denna feedback stämmer också väl överens med den trend vi ser när det gäller att klubbar som har börjat använda PolarCap Systemet vill fortsätta.«

BioStock talar med vd

Sammantaget öppnade 2021 dammluckorna för PolarCool, som har kunnat ta sin vision för hjärnskakningsbehandling till flera sporter runt om i Europa. Den hittills positiva responsen på enheten innebär en betydande möjlighet för PolarCool att fortsätta sin expansion till nya marknader. Detta inkluderar den amerikanska marknaden, där PolarCap har en stor genombrottspotential. Läs mer här.

BioStock kontaktade PolarCools vd Erik Andersson för att höra hans tankar om 2021 och vad han ser mest fram emot under 2022.

Erik Andersson, skulle du säga att PolarCool uppfyllde förväntningarna under 2021?

– Ja, det tycker jag med tanke på den speciella situationen som covid-19 har orsakat världen över. Vår ambition har varit och är alltjämt att bryta mark på den europeiska marknaden för PolarCap, vilket vi har lyckats med under 2021.

Erik Andersson, CEO PolarCool
Erik Andersson, vd PolarCool

Vad skulle du säga var PolarCools viktigaste prestation under förra året?

– Det är svårt att välja något specifikt, men det faktum att ett litet bolag som PolarCool, tack vare mycket arbete under 2021, kunde lämna in en 510 (k)-ansökan till FDA, som nu är i slutfasen, var ett mycket viktigt steg för PolarCool. Det fortsatta partnerskapet och samarbetet med SHL var också glädjande. Jag vill också lyfta fram början på ett genombrott inom rugby. Det är också väldigt intressant ur en kommersiell synvinkel, eftersom idrotten är mycket stor både i Europa och i världen.

Hur ser era planer för ihållande tillväxt ut för det kommande året?

– PolarCool befinner sig nu i en mycket spännande situation där vi är i en process för att stärka säljorganisationen. Försäljning och marknadsetablering kommer att vara PolarCools prioritet under 2022 tillsammans med slutförandet av vårt eget kvalitetssystem för att möta kraven gällande MDR.

Slutligen, vad ser du mest fram emot under 2022?

– Jag ser fram emot den fortsatta etableringen av PolarCap System på den europeiska marknaden. Dessutom ser jag fram emot en vetenskaplig publikation om den nu avslutade uppföljningsstudien som Lunds universitet genomfört tillsammans med Svenska Hockeyförbundet och som nu innehåller data från fem år. Sist men kanske mest, ser jag fram emot ett marknadsgodkännande för den amerikanska marknaden som kommer att innebära betydande tillväxtmöjligheter för bolaget.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev