Home Nyheter PolarCool tar marknadsandel i Frankrike

PolarCool tar marknadsandel i Frankrike

PolarCool expands market share in France

PolarCool tar marknadsandel i Frankrike

22 oktober, 2021

I slutet av september tecknade PolarCool ett utvärderingsavtal om sex veckor med det franska rugbylaget Stade Français. Syftet med avtalet är att introducera PolarCap på den franska marknaden och strategin har nu burit frukt då bolaget nu tecknat ett andra utvärderingsavtal i Frankrike. Den här gången rör det sig om Biarritz Olympique Pays Basque, ytterligare ett lag från franska högsta ligan i rugby, Top14.

Hjärnskakningar är vanliga inom olika kontaktsporter, som t.ex. rugby. Faktum är att förekomsten av hjärnskakningar verkar öka inom rugby, åtminstone enligt en rapport från brittiska Rugby Football Union (RFU). I rapporten nämns även att flera rugbyspelare har inlett en rättslig process mot de engelska och walesiska rugbyförbunden gällande permanenta hjärnskador, inklusive tidiga tecken på demens, som de menar har orsakats av rugbyspelande.

PolarCool siktar på att behandla hjärnskador

Det finns idag ingen brett etablerad behandling för denna typ av skador. Det svenska medicinteknikbolaget PolarCool arbetar dock intensivt för att introducera sitt kylsystem PolarCap System i flera olika europeiska idrottsligor. PolarCap har potential att omdefiniera hur man behandlar hjärnskador inom professionell idrott. Klinisk utvärdering tyder nämligen på att om PolarCap omedelbart tillämpas på en skadad spelare kan produkten avsevärt minska både andelen kortsiktiga och, vilket är ännu viktigare, långsiktiga frånvarodagar från spel för behandlade idrottare som har drabbats av hjärnskakning.

Läs mer om den kliniska evidensen och se en video om PolarCap här.

Expanderar på den franska marknaden

Initialt har PolarCap introducerats inom Sverige och används bl.a. i de två bästa ishockeyligor, SHL och HockeyAllsvenskan. Bolaget siktar dock på att även etablera sig på andra marknader i Europa. Förra månaden meddelade PolarCool att man uppnått ett genombrott på den franska marknaden genom att landa ett avtal med Top14-rugbylaget Stade Français. Avtalet innebär att klubben i ett första skede ska utvärdera PolarCap under sex veckor för att därefter eventuellt teckna ett långsiktigt kommersiellt avtal. Klubben har dessutom fått med på att introducera PolarCap-systemet för andra lag i ligan. Läs mer här.

Det verkar som om Stade Français har hållit sin del av avtalet, då PolarCool i veckan tillkännagav att man tecknatavtal med Biarritz Olympique Pays Basque, ett annat lag i Top14. Avtalet liknar det man tecknade med Stade Français och består av en initial utvärderingsperiod om 6 veckor innan man potentiellt undertecknar ett mer långsiktigt kommersiellt avtal.

Ett stort steg framåt för spelarsäkerhet

Tack vare den redan etablerade relationen med Stade Français kunde PolarCool komma i kontakt med Olympique Pays Basques sportchef Matthew Clarkin. Avtalet slöts efter att han utvärderat den vetenskapliga bakgrunden och de kliniska bevisen för PolarCap System, och Clarkin hade detta att säga i ett pressmeddelande:

»Players´ safety is important to us at Biarritz Olympique Pays Basque. The fact that there is now also robust scientific evidence for PolarCap System makes us confident that we now can offer improved medical treatment for our players suffering concussions.«

Även PolarCools vd Erik Andersson gav en kommentar i ett pressmeddelande:

»It’s evident that our marketing strategy breakthrough in French rugby has made an impact. It has now resulted in another Top 14 team in the league ready to use the PolarCap System as a treatment for concussions. The marketing prospects look very promising in France, and we are excited to continue to establish PolarCap as a treatment for rugby players suffering concussions, not only in France but in the world of rugby.«

Potential för förlängda avtal

PolarCool har höga förhoppningar att utvärderingsavtalen med de franska rugbyklubbarna kommer att resultera i långsiktiga avtal. Förhoppningarna om ytterligare kommersiella avtal inom en snar framtid stärktes nyligen av HC Davos, ett av de bästa ishockeylagen i Schweiz. Precis som de franska avtalen så inleddes det schweiziska laget nämligen med en utvärderingsperiod som sedan övergick i ett långsiktigt kommersiellt avtal. Läs mer om det här.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev