Home Nyheter PolarCool tecknar avtal med svenska topphockeyligor

PolarCool tecknar avtal med svenska topphockeyligor

PolarCool tecknar avtal med svenska topphockeyligor

21 september, 2021

PolarCools kylmetod för behandling av hjärnskakningar fortsätter att etablera sig inom nordisk proffsidrott. Nyligen förlängde bolaget avtalet med Svenska Hockeyligan för att tillhandahålla PolarCap System 14SHL-arenor. Dessutom har ett nytt avtal tecknats med tre klubbar i HockeyAllsvenskan, den näst högsta serien i svensk ishockey för herrar. Båda avtalen gäller i 24 månader.

PolarCap System är en medicinteknisk produkt, utvecklad av det svenska bolaget PolarCool, som bygger på principerna om medicinsk kylning – en metod som visat sig kunna skydda hjärnan i flera indikationer, bland annat traumatisk hjärnskada (TBI), plötsligt hjärtstillestånd och stroke.

Det finns gott om kliniska bevis som visar dess effekt. I juni publicerades en slutrapport från en femårig klinisk studie som genomförts i samarbete med SHL, den högsta ishockeyligan i Sverige, och med stöd av spelarfacket SICO. Resultatet visar en signifikant minskning (upp till 80 procent) av spelfrånvaro för spelare som drabbats av hjärnskakning och som fått omedelbar behandling med PolarCap.

I och med att de kliniska bevisen ökar blir produkten en alltmer etablerad behandling för att mildra skador vid hjärnskakningar inom professionell idrott i Norden. Som BioStock tidigare rapporterat har produkten använts i år av de svenska landslagen vid internationella tävlingar i sporter som handboll och amerikansk fotboll. De senaste veckorna har PolarCool meddelat att man har skrivit på viktiga avtal med både SHL och Hockeyallsvenskan, den näst högsta svenska ishockeyligan.

Förnyat avtal med SHL

Avtalet med SHL är en förlängning av det tidigare avtalet som stipulerar att PolarCap-behandlingen, liksom under de två senaste säsongerna, kommer att finnas tillgänglig på samtliga 14 SHL-arenor. Tilläggsavtal för ytterligare system kommer att kunna tecknas separat av enskilda klubbar. Avtalet gäller uthyrning av 14 PolarCap Systems i 24 månader och har tecknats med stöd av SICO som också bidrar finansiellt.

PolarCap System kommer nu att finnas tillgängligt under alla SHL-matcher under kommande säsonger. Ùtöver kylsystemet ingår ett startpaket med förbrukningsartiklar i form av kylmössor, isolerande hölje och kylmedium. Förbrukningsvarorna förväntas generera ytterligare intäkter för PolarCool under avtalsperioden.

PolarCools vd Erik Andersson uttryckte sin glädje i ett pressmeddelande:

»Avtalet med SHL och det faktum att PolarCap kommer att fortsätta finnas på samtliga arenor är mycket glädjande. Våra erfarenheter hittills och det förnyade avtalet utgör en solid bas vår fortsatta expansion inom internationell ishockey liksom inom andra idrotter. Spelarfacket SICO har också varit en drivande aktör genom sitt engagemang för sina medlemmar.«

Svenska Hockeyligans Sportchef Johan Hemlin kommenterade också beskedet i ett pressmeddelande:

»För SHL som liga är spelarnas säkerhet en viktig fråga. I samråd med SICO ser vi nu till att det kommer finnas PolarCap System på samtliga arenor.«

PolarCap kommer användas i HockeyAllsvenskan

Förra veckan tecknade PolarCool även avtal med tre klubbar i HockeyAllsvenskan – IF Björklöven, HV71 ochVästerås IK – om användning av PolarCap System som behandling för att lindra hjärnskakningsrelaterade skador. Avtalet sträcker sig över de kommande två säsongerna och inkluderar ett PolarCap System per lag. Klubbarna har också kommit överens om ett ömsesidigt samarbete som säkerställer att respektive klubbs PolarCap System kommeratt vara tillgänglig för båda lagen när de möter varandra i en match. Ett samarbete som blir ännu mer värdefullt närfler lag i HockeyAllsvenskan också börjar använda PolarCap System och därmed kommer att kunna delta i samarbetet.

Erik Andersson kommenterade vikten av detta avtal:

»Att tre av HockeyAllsvenskans ledande föreningar väljer att var och en ingå ett avtal med PolarCool är ännu ett bevis på att vår kylmetod vid hjärnskakningar får en allt större acceptans. Det är väldigt glädjande. Samarbetet mellan klubbarna ser vi också positivt på då det innebär att man genom att teckna ett eget avtal samtidigt får tillgång till fler system. I takt med att fler lag ansluter kommer denna fördel bli större och större.«

Potentialen för PolarCap ökar

Sammantaget är dessa avtal ett tydligt tecken på att PolarCap anses vara en effektiv produkt som potentiellt kan rädda karriären för professionella spelare som riskerar att drabbas av hjärnskakningar. Tack vare dessa avtal kommer PolarCool även kunna undersöka möjligheten att lansera PolarCap i grannländer och i andra sporter där huvudskador är ett betydande problem.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev