Home Nyheter Svenska handbollslandslaget ska använda PolarCap System

Svenska handbollslandslaget ska använda PolarCap System

Svenska handbollslandslaget ska använda PolarCap System

2 juli, 2021

PolarCool meddelade i onsdags att det svenska handbollslaget använder bolagets produkt PolarCap System vid huvudskador under tävlingsmatcher. Tillkännagivandet kommer bara dagar efter att nyheten att det svenska fotbollslandslaget också använde PolarCap System under pågående EM 2020.

Lundabaserade PolarCool är ett medicinteknikbolag med målet att förse idrottare med omedelbar behandling efter hjärnskakning, något som inget annat bolag idag kan erbjuda. Tidig kylning är avgörande för att bevara hjärnans funktion och förhindra långvarig kognitiv försämring efter en allvarlig huvudskada. Bolagets PolarCap System gör detta genom att använda en icke-invasiv ytkylningsteknik. Produkten är enkel att använda, går snabbt att applicera och levererar effektiv kylning direkt efter skada.

Stark klinisk evidens

Den kliniska evidensen för PolarCap System är robust, senast i form av slutrapporten från en 5-årig klinisk studie genomförd i samarbete med Svenska Hockeyligan, SHL, och med stöd av spelarfacket SICO. Rapporten visar en betydande minskning av andelen frånvaro från spel för hockeyspelare som har drabbats av hjärnskakning men fått omedelbar vård med PolarCap System.

Används inom proffsidrotten

Den svenska proffsidrotten har lagt märke till produkten och dess potential. Förra helgen rapporterade Aftonbladet att det svenska herrlandslaget i fotboll använde PolarCap System under EM 2020. Den här veckan meddelade PolarCool alltså att det svenska herrlandslaget i handboll också har ingått avtal om att använda PolarCap System i kommande tävlingar. Bolaget ser detta som ett starkt signalvärde för produkten.

Handbollslandslagets läkare Daniel Jerrhagen konstaterade i ett pressmeddelande att han ser mycket positivt på möjligheten att kunna använda PolarCap System i samband med huvudskador:

»Som medicinsk ansvarig känns det bra att vi nu ges möjlighet att lindra de negativa skadeeffekterna vid hjärnskakningar. Jag har själv på nära håll kunna se vad långvarig frånvaro pga. hjärnskakningar innebär för den drabbade och jag har länge önskat att det funnits sätt att behandla denna skada. Att behandla med PolarCap System, vars positiva effekter är vetenskapligt bekräftade, blir nu en del av våra rutiner kring hanteringen av hjärnskakningar.«

I samma pressmeddelande sade PolarCools vd Erik Andersson att han ser handbollslandslagets användande av PolarCap System som ett viktigt steg:

»Att vi med detta avtal kan skydda fler atleter som har på sig den gul-blåa tröjan känns tillfredsställande. De medicinskt ansvariga för handbollslandslaget var tidigt tydliga med att de önskade tillhandahålla PolarCap System och det är glädjande att vi kunde ro detta avtal i land. I och med de uppmärksammande problemen med huvudskador inom handboll är bolagets förhoppning att fler ska följa efter och aktivt vilja jobba med att lindra effekterna av huvudskador på sina spelare. Vi ser även goda möjligheter inom handboll utanför Sveriges gränser där flertalet av spelarna i landslaget tillhör klubbar utomlands, framför i Tyskland där PolarCap System redan används av ett tyskt hockeylag.«

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev