Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 15 mars

Nyhetssvepet onsdag 15 mars

Nyhetssvepet tisdag 28 maj

Nyhetssvepet onsdag 15 mars

15 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
Välkommen på BioStock Live i Lund 29 mars där du får möjlighet att träffa A1M Pharma som med sitt unika koncept för njurskydd utforskar nya affärsmöjligheter inom cancerbehandling, och BrainCool som driver utvecklingen framåt med innovativa produkter inom medicinsk kylning. Anmäl dig idag till en intressant kväll med BioStock Live på Grand Hotel i Lund. Vi bjuder som vanligt på mingel med god mat och dryck. Ta gärna med en gäst, men antalet platser till eventet är begränsat så principen först till kvarn gäller!
Tid och plats: 29 mars 18:00 – 20:00 Grand Hotel, Bantorget 1, Lund. Läs mer och anmäl dig här.
AstraZeneca har presenterat positiva studieresultat för cancerläkemedlet och PARP-hämmaren Lynparza för behandling av så kallad BRCA-muterad äggstockscancer. -Vi kommer att samarbeta med registreringsmyndigheterna för att göra Lynparza-tabletterna tillgängliga för patienterna så snart som möjligt, kommenterar Sean Bohen, Executive Vice President för Global Medicines Development och Chief Medical Officer vid AstraZeneca. Läs mer. Beskedet ledde till att konkurrenten Tesaro backade 11 procent då dess investerare hade hoppats att bolagets PARP-hämmare niraparib (MK-4827) skulle kunna särskiljas från andra behandlingar i sin klass genom att erbjuda en större överlevnadsfördel. Clovis Oncology, ett annat bolag med en godkänd PARP-hämmare, ökade dock med 10 procent. AstraZenecas aktie steg 0,8 procent under handeln i USA på tisdagskvällen. Vid lunchtid hade aktien stigit 0,37 procent på Stockholmsbörsen.
En artikel publicerad i Nature Medicine i förrgår, visar att fler cancerpatienter skulle kunna dra nytta av just PARP-hämmare än man tidigare trott. Författarna uppskattar att upp till 22% av alla bröstcancerpatienter, snarare än 1-5% som man tidigare trodde, har profiler som tyder på att de kan vara känslig för PARP-hämmare. Läs mer.
Redwood Pharma inleder toxikologiska säkerhetsstudier inom ramen för läkemedelsprojektet RP101, en terapi mot kronisk torra ögon. Resultaten ska närmast användas i bolagets ansökan för tillstånd att genomföra kliniska fas II-studier, vilket utgör nästa steg i utvecklingen av RP101. Läs mer.
Europeiska kommissionen har beslutat att inte anslå några medel från Horizon 2020 till VibroSense Dynamics i bolagets senaste ansökan. VibroSense har emellertid fått bra betyg från EU-kommissionen i dess granskning och har erhållit ett så kallat ”Seal of Excellence” vilket är till hjälp om VibroSense ansöker om andra EU-bidrag i framtiden. Avslaget innebär enligt bolaget inte några negativa konsekvenser. Läs mer.
MultiQ har fått en ny order av ett stort tyskt läkemedelsföretag, främst verksamma inom cancerforskning. Ordervärdet uppgår till ca 3,8 MSEK. Läs mer.
NGM-noterade LifeAssays har fastställt sin teckningskurs för sina teckningsoptioner, serie 2016/2017, till 3 öre per aktie. Sista dag för handel med teckningsoptionerna är satt till den 7 april och sista dag för teckning av aktier med stöd av optionerna är den 11 april, varefter teckningsoptionen förfaller i sin helhet. Läs mer.
Peptonic Medical undersöker möjligheterna för att söka patent på ett preparat som inte innehåller oxytocin. Det uppger vd Johan Inborr i en intervju med Analysguiden. Läs mer.
Doxa tecknar distributionsavtal med Burkhart Dental i USA, vilket omfattar marknadsföring och försäljning av Doxas unika biokeramiska dental-cement, Ceramir Crown & Bridge. Läs mer.
Johan Olson, VD i SensoDetect, förvärvar 500 000 aktier från företrädare för investerargruppen till kursen 1,20 per aktie. Läs mer.
Paradigm Capital Value Fund har minskat innehavet i Medivir från cirka 1,35 miljoner aktier till 1,06 miljoner aktier, motsvarande 3,9 procent av kapitalet och 3,3 procent av rösterna per den 10 mars. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.
SUS i Lund blir vi först i Sverige med en ny effektivare strålbehandling för cancerpatienter. Metoden bygger på ny forskning som visar att bildgivande magnetresonanstomografi, MRI, ger väsentligt mer information om tumörer än tidigare metoder. Det ökar möjligheterna att skräddarsy behandlingen efter varje cancerpatients sjukdom, samt leda till en effektivare behandling med mindre biverkningar som man nu kallar för en ”Skonsam strålbehandling”. Från industrin deltar Naslund Medical AB, Spectronic Medical AB, Raysearch Laboratories, Elekta, GE Healthcare och Siemens. Läs mer.
Rapporter
Redsense
Insplorion
Cantargia
De senaste artiklarna från BioStock
Bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals utvecklar ett unikt koncept för att hjälpa miljontals människor i alla åldrar som lider av svåra och svårbotade hjärt- och kärlsjukdomar världen över. Bolagets primära läkemedelskandidat ANXV är baserad på ett kroppseget protein (Annexin A5) som ska ge akut behandling av patienter med hjärt- och kärlsjukdomar med skador och inflammation i blodkärlen. Marknadspotentialen inom bolagets terapiområde är mycket stor, då det trots att banbrytande forskningsframsteg gjorts fortfarande saknas effektiv medicinsk behandling för vissa patientgrupper. Annexin går nu till börsen med sikte på att inleda kliniska studier senare i år, och genomför samtidigt en nyemission om cirka 54 MSEK som är garanterad till 92 procent. Läs mer.
I helgens Söndagsintervju mötte vi Anders Ermén, styrelseordförande i Malmöbaserade Enorama Pharma som utvecklar läkemedelsprodukter med tuggummi som drug delivery-form. Bara ett knappt år efter börsnoteringen på Nasdaq First North är man en god bit på väg mot lansering av sin första produkt – ett nytt nikotintuggummi, tillverkat med en unik compressed gum-teknologi som ger smak- och tuggegenskaper som ska utklassa traditionella nikotintuggummin. Läs hela intervjun nedan. Läs mer.
 
Sanionas spinout Ataxion har ingått en merger med Luc Therapeutics Inc som kommer att fokusera på utveckling av precisionsmedicin för neurologiska och psykiatriska sjukdomar med tre utvecklingsprogram i pipeline. Saniona kommer att äga 7,1 procent i det sammanslagna Luc Therapeutics, som även har ett pågående samarbete med läkemedelsjätten Novartis. Saniona bibehåller tidigare avtalade rättigheter till royaltyersättningar på marknadsförda produkter som utvecklas inom ataxiprogrammet. Sanionas vice vd Thomas Feldthus kommenterar i en intervju med BioStock betydelsen av sammanslagningen av bolagen, men även den planerade flytten från Nasdaq First North Premier till Nasdaqs huvudlista. Läs mer.
Cline Scientific på Life Science-dagenGöteborgsbaserade Cline Scientific utvecklar avancerade nanoytor och nanogradienter för användning inom bl.a. stamcellsterapier och cancerdiagnostik. Bolagets vd Patrik Sundh höll en presentation under Life Science-dagen vid Sahlgrenska Akademin på onsdagen. Cline Scientifics produkter riktar sig mot forskning inom cellbiologi, och bolaget har redan etablerat försäljning till kunder inom de båda segmenten akademisk och kommersiell forskning. Bolagets främsta intäktskällor är idag förbrukning av standardprodukter, men man ser även en stor potential i att Clines nanoytor kan bli viktiga komponenter i nya koncept för cancerdiagnostik och för storskalig produktion av stamceller för nya stamcellsbaserade terapier. Presentationen kan ses i efterhand här.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för mars, v 10 här.

Vinnare i förmiddagshandeln
: Peptonic Medical +15,38%, SensoDetect +7,58%, Enzymatica +6,55%, Doxa +5,60%, Cellink +5,50%, Oasmia +5,41%,
Förlorare i förmiddagshandeln: Nanexa -9,55%, Klaria Pharma -5,80%, Ellen -5,17%, Hamlet Pharma -4,65%, ExpreS2ion Biotech -4,62%, Ortivus -4,39%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev