Home Nyheter Miljardaffärerna inom NASH avlöser varandra

Miljardaffärerna inom NASH avlöser varandra

Miljardaffärerna inom NASH avlöser varandra

11 november, 2016

Att leversjukdomen NASH är ett indikationsområde som alltmer tilldrar sig Big Pharmas intresse blev återigen tydligt då Bristol-Myers Squibb häromdagen spikade en affär med japanska Nitto Denko där man betalar 100 miljoner dollar upfront för Nitto Denkos NASH-kandidat i preklinik. Tidigare i år ingick även Gilead Sciences en licensaffär inom samma sjukdomsindikation värd totalt 1,2 miljarder dollar, men dessa är bara några exempel i en rad mångmiljardaffärer inom denna indikation där det idag saknas behandlingsalternativ. Denna utveckling med tidiga licensaffärer som genomförs till stora värden är givetvis högintressant för NeuroVive, som nyligen rapporterat positiva resultat med sin läkemedelskandidat NVP018 i preklinisk fas.
Biotechjätten Bristol-Myers Squibb vässar till sin växande fibrosportfölj i en affär med en rejäl förskottsbetalning på 100 miljoner dollar till japanska Nitto Denko, som ger dem rätt till en NASH-kandidat som för närvarande genomgår en 5-veckors fas Ib-studie för att ge en bättre uppfattning om hur läkemedlet fungerar för fibros orsakad av NASH, en vanlig och utbredd leversjukdom. Sedan tidigare har BMS en spirande fibrosportfölj, vilket inkluderar NASH Med PEG-FGF21 som är en rekombinant version av human fibroblasttillväxtfaktor 21.
Att affären är värd betydligt mer står klart då Nitto Denkos upfront uppgick till hela 100 miljoner dollar, men ytterligare detaljer har inte avslöjats – som milestones och royalty på framtida försäljning – i samband med affären.
Enligt uppgörelsen får BMS exklusiva världsrättigheter till Nittos siRNA-molekyler ND-L02-s0201 där nyckeln är att hämma värmechockproteinet 47 och reglera kollagensyntesen och sekretion för att förhindra ytterligare kollagenavsättning, samt möjliggöra upplösning av befintliga fibros. Genom att slå ut detta protein, tror BMS att man kan minska produktionen av kollagen som spelar en stor roll i fibros och NASH.
Att ta itu med de betydande otillfredsställda behov som finns inom fibrotiska sjukdomar är en viktig del av Bristol-Myers Squibb strategi att bygga en hållbar och diversifierad portfölj av transformerande läkemedel, säger Francis Cuss vid Bristol-Myers i en kommentar, och fortsätter:
Vi fortsätter att investera i innovativa metoder både internt och externt som kan stoppa eller bromsa utvecklingen av fibrotiska sjukdomar och är glada att samarbeta med Nitto Denko att främja utvecklingen av terapier för patienter som lever med avancerad NASH och cirros, orsakat av NASH, som för närvarande har begränsade behandlingsalternativ.
NeuroVives läkemedelskandidat NVP018 mot NASH
NeuroVive kunde nyligen meddela att läkemedelskandidaten NVP018 har effekt på fibrosutvecklingen i en väldokumenterad experimentell modell av NASH, vilket är centralt då kroniska cellskador t.ex. på grund av långvarig inflammation ökar bindvävsinlagringen i levern, leder till fibros. Bindvävsmängden kan minska efter framgångsrik behandling av autoimmun hepatit, hemokromatos och Hepatit C, vilket kan förklara varför man i tidigare studier har sett effekt med NVP018 på just Hepatit C. Bindvävsinlagringen kan så småningom leda till cirros eller skrumplever. Det finns också ett samband mellan skrumplever och levercancer. Om levercancer drabbar en lever som redan är sjuk ser prognosen inte bra ut.
I en intervju som publicerades tidigare idag 11 november med BioStock, sa NeuroVives vd Erik Kinnaman följande:
I takt med att denna dolda folksjukdom uppmärksammas allt mer, tillsammans med att förbättrade behandlingsmöjligheter kommer att lanseras, uppskattas marknaden för läkemedel för behandling av NASH vid 2025 ha ökat till 15 miljarder dollar. Många av de stora bolagen inom industrin har och/eller letar efter läkemedelskandidater inom NASH. Vi kan därmed jämföra den kommersiella potentialen och projektets utvecklingsgrad med liknande utlicensieringsavtal inom NASH och motsvarande sjukdomar.
Marknadspotentialen inom NASH växer snabbt
Enligt en ny marknadsrapport från Transparency Market Research Nonalcoholic Steatohepatitis Therapeutics Market – Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, and Forecast 2015 – 2025,  kommer marknaden för NASH-läkemedel öka med en årlig tillväxt om 10,7 procent från 2015 till 2025, för att nå 20,27 miljarder USD år 2025. Flera stora läkemedelsbolag siktar som sagt på att bli först ut på marknaden med de fördelar som följer av att vara first mover, t.ex. AstraZeneca (UK), Intercept Pharmaceuticals (USA), Galmed Pharmaceuticals (Israel), GENFIT (Frankrike), Zydus Cadila (Indien), Immuron (Australien), Conatus Pharmaceuticals (USA) samt Gilead Sciences (USA) som tidigare i år köpte upp Nimbus Therapeutics NASH-kandidat och övrig pipeline mot leversjukdomar i en affär värd 1,2 miljarder dollar.
En affär står ut som extra intressant i år: Allergans förvärv i slutet av september av det lilla biotechbolaget Tobira Therapeutics (USA) och dess pipeline med läkemedelskandidaten cenicriviroc mot NASH. Förvärvet genomfördes trots att kandidaten inte uppfyllde primär endpoint i en nyligen avslutad fas IIb-studie. Avtalet med Allergan kan enligt uppgift ge Tobira upp till 1,7 miljarder dollar i upfront-, regulatoriska- och kommersiella milstolpesbetalningar, ett besked som när affären offentliggjordes fick Tobiras börsvärde att rusa från 89,2 miljoner till 725 miljoner dollar över en natt. Att Allergan trots missad primär endpoint valde att betala en premie motsvarande 19 ggr värdet för Tobira förklarades av amerikanska analytiker dels med att flera budgivare varit inblandade en budstrid om bolaget, dels med det stora allmänna intresset för potentiella nya behandlingar mot NASH inom läkemedelsindustrin.
Antifibrotisk forskning, i synnerhet på NASH som inte har några godkända behandlingsalternativ samtidigt som det påverkar miljontals människor, har sett ett alltmer ökande fokus hos många stora läkedemdelsbolag under de senaste åren, som alla tävlar om att bli först att nå denna blockbustermarknad. Vad som framöver kommer ske med NeuroVives kandidat NVP018 blir således spännande att följa även om man fortfarande är i tidig utvecklingsfas.
Läs även: Positiva resultat inom NASH välbehövlig revansch för NeuroVive
Intervjun med NeuroVives vd om NASH kan läsas i sin helhet här

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev