Home Nyheter Innovativ gyroteknologi ger rullstolsburna större frihet

Innovativ gyroteknologi ger rullstolsburna större frihet

Innovativ gyroteknologi ger rullstolsburna större frihet

15 september, 2017

En vanlig rullstol är nästan omöjlig att köra i sand och kan även vara svår att använda på gräs, kullersten eller annan oländig terräng. Marit Sundin, vars ben amputerades när hon var tre år, fick redan 2010 en idé som skulle kunna förändra livet för henne själv och många andra i samma situation. Sju år senare har idén blivit verklighet i form av AddSeat – en smidigare, eldriven rullstol som med hjälp av innovativ gyroteknologi ger sin brukare större räckvidd, mer frihet och ökad livskvalitet.  
Rullstolen AddSeat, som utvecklas av bolaget AddMovement, är till skillnad från många andra rullstolar bara 63 cm bred, vilket innebär att den har större framkomlighet än en traditionell rullstol. Den smidiga storleken gör också att trängre utrymmen som exempelvis en del dörröppningar, små hissar och smala tågkorridorer inte längre är ett oöverstigligt problem för användaren.
Rullstolen klarar både snö, blöt terräng och sand utan problem, och AddSeats innovativa teknik innebär att traditionella rullstolsanvändare kan ta sig fram på platser och i terräng som tidigare varit alltför fysiskt utmattande att nå. Räckvidden är upp till 25 km under en dag. Stolen har även fördelar i stadslivet, exempelvis ute på restaurang eller i butiker, där sitsens variabla höjdinställning gör att användaren exempelvis kan sitta i en bar eller nå upp till högre butikshyllor.
AddSeats målgrupp och användarbas är stor och mångsidig. Allt från amputerade, till personer som lider av MS och andra invalidiserande sjukdomar, och andra som av olika anledningar inte kan gå längre avstånd till fots. I Sverige använder cirka 500 000 personer rollator, vanlig eller elektrisk rullstol. I Europa finns det 10 miljoner rullstolsanvändare, och motsvarande gäller för USA. Från AddMovements sida menar man att bolaget har potential att nå 10 procent av dessa med sina produkter. Med cirka 2 miljoner möjliga kunder enbart i Europa och USA är marknadspotentialen för AddSeat stor, och ännu onoterade AddMovement har ambitiösa planer på kraftig expansion på båda dessa marknader.
Träffa bolaget och prova AddSeat under BioStock Live
Just nu genomför AddMovement en finansieringsrunda där även allmänheten kan investera via crowdfundingplattformen Funded By Me. Bolaget kommer inom kort även att medverka vid BioStocks investerarträffar i Lund (tisd 19 sept) och Stockholm (28 sept), där gästerna på plats kommer att få ta del av en presentation av bolaget och höra om dess framtidsplaner, men även få möjlighet att prova AddSeat själva.
Anmälan till investerarträffen i Lund kan göras här.
Nedan kan du se en video som visar hur Thomas Fogdö, rullstolsburen tidigare utförsåkare på elitnivå, reagerar när han får möjlighet att prova AddSeat. (Videon kan även ses här.)

Om AddMovements grundare Marit Sundin

Marit Sundin, AddMovement
Marit Sundin, grundare AddMovement.

Marit Sundin är uppfinnare av AddSeat, produktutvecklare och grundare av bolaget AddMovement AB som startade år 2012. Sedan dess har Marit arbetat med ingenjörer och tillverkare för att utveckla produkten med input från ledande robotikakademiker. Marit har tilldelats titeln årets kvinnliga uppfinnare 2014 av den prestigefyllda Svenska Uppfinnareföreningen, i konkurrens med inte mindre än 119 nominerade. Marit är även paralympisk guldmedaljvinnare i Sitski.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev