Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 15 september

Nyhetssvepet fredag 15 september

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet fredag 15 september

15 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
»
Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år
» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

» VD-intervju: Glödhett BrainCool behåller iskylan
» Växande patientunderlag ger ökad marknadspotential för Xintela
» Rapport: Indikationerna som är hetast för uppköp av Big Pharma
» Genovis finalist till priset Innovation of the Year 2017

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 36 här

Anmäl dig till BioStock Live!

På tisdag är det återigen dags för BioStock Live i Lund. Medverkar gör Aptahem, Cyxone, Genovis och ännu onoterade AddMovement. Begränsat antal platser. Först till kvarn, anmäl dig här.
Den 15 september 2017 beslutade styrelsen i ADDvise Group att genomföra ett erbjudande till allmänheten avseende teckning av obligationer om 100 MSEK med en obligationsram om maximalt 240 MSEK. Med anledning därav har bolaget upprättat ett prospekt, som idag har godkänts och registrerats av Finansinspektionen. Läs mer.
Acarix tillkännagav idag att kardiologiska avdelningen vid Skåne Universitetssjukhus i Lund kommer att, som första svensk klinik, använda CADScor System för icke-invasiv och strålningsfri, akustisk friskrivning av kranskärlssjukdom (CAD). Nyligen presenterade resultat vid American College of Cardiology (ACC) 2017 Annual Scientific Meeting visar att CADScorSystem kan utesluta CAD med 97% negativt prediktivt värde. Läs mer.
Clinical Laserthermia Systems genomför en riktad emission som tillför bolaget cirka 12,5 MSEK. Teckningskursen i den riktade emissionen där LMK Forward AB och Qualcon AB vardera tecknar ca 40 procent, samt Ted Kalborg, som tecknar cirka 20 procent – är 8,50 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 15 procent. Läs mer.
NextCell Pharma meddelar idag att bolaget har besvarat Läkemedelsverkets begäran om komplettering rörande ansökan om klinisk prövning med ProTrans. Studien är designad för att utvärdera säkerhet och effekt vid behandling av diabetes typ 1. Läs mer.
Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Gregori Aminoffs pris i kristallografi 2018 till den världsledande proteinforskaren, professor Piet Gros vid Utrecht Universitet i Nederländerna ”för hans grundläggande forskning om den strukturella grunden för komplementsystemets betydelse för det medfödda immunförsvaret”. Prissumman är 100 000 kronor. Komplementsystemet, som är en del av vårt immunförsvar, spelar en viktig roll i kroppens försvar mot bakterier och virus. Årets pristagare har gjort genombrytande upptäckter inom detta område. Läs mer.
Åtta barn födda – och den första robotassisterade operationen genomförd. Det är en del av facit efter 18 års forskning vid Sahlgrenska akademin kring livmodertransplantationer. I Göteborg samlas nu världseliten av forskare på området till sin första kongress den 18-19/9 med förkongress 17/9. Kongressprogram med mera finns på www.isutx.org. Läs mer.
Novo Nordisk tillkännagav idag nya analyser från den multinationella dubbelblindade DEVOTE-studien som visar att personer med typ 2-diabetes med svår hypoglykemi (låg blodsockernivå) löper större risk för dödsfall. Risken var fyra gånger högre 15 dagar efter en sådan incident och två och en halv gånger högre när som helst efter en episod av allvarlig hypoglykemi. Dessutom visade resultaten också att dagliga fluktuationer i blodsockernivån hos personer med typ 2-diabetes är förknippade med en högre risk för dödsfall. Resultaten presenterades vid the European Association for the Study of Diabetes 53rd Annual Meeting (EASD) och publiceras samtidigt i Diabetologia. Läs mer.
PledPharma meddelar idag att Michaela Gertz har beslutat att lämna bolaget efter sju år som ekonomi- och finansdirektör, CFO. Processen att utse en efterträdare har inletts. Läs mer.
Nyheter inkomna igår eftermiddag:
BioStock deltog igår på Nordens största partneringkonferens för den internationella life science-industrin, Nordic Life Science Days (NLSDays) i Malmö, som återigen satte nytt besöksrekord med över 1 300 delegater som representerade fler än 800 företag från 40 länder, vilket bekräftar NLSDs betydande roll för sektorn. Under eftermiddagen delades Nordic Stars Award ut av Björn Ursing, programansvarig på SwedenBIO till de tre vinnarna, finska Herantis Pharma, svenska Pelago Bioscience och norska Targovax. Motiveringen löd “At SwedenBIO we are proud to present the three winners of the Nordic Stars Awards 2017. Each of them has demonstrated impressive entrepreneurial spirit, combined with a passion for developing innovative solutions for their respective clients or patient groups. Together, they are all excellent examples of how Nordic companies can contribute to better healthcare globally.” Läs mer.
AstraZenecas Exscel-studie med diabetesläkemedlet Bydureon i fas 3b/4 misslyckades med att nå upp till det primära målet. Studien, som omfattade 14 500 patienter med typ 2-diabetes, ska enligt läkemedelsbolaget ha varit nära, men ändå inte lyckats visa någon statistisk signifikans vad gäller det primära målet om allvarligare biverkningar i form av hjärt/kärlrelaterade händelser. Studieresultaten har publicerats i NEJM. Läs mer.
Även danska Bavarian Nordic kunde igår meddela nedslående besked, då en oberoende datatillsynskommitté rekommenderade att bolagets fas 3-studie av PROSTVAC i metastatisk kastrationsresistent prostatacancer bör avbrytas då en interimsanalys kunde fastslå att behandlingen inte hade någon effekt. Därmed tappar bolaget möjligheten till framtida milstolpsbetalningar på 6,4 miljarder danska kronor från partnern Bristol-Myers Squibb. Vid lunchtid hade aktien fallit över 50 procent till 220 DKR, men var som mest ned till 183DKR. Läs mer.
Sista dag för handel i Pharmacologs aktie med rätt till tilldelning av teckningsrätter i emissionen är den 19 sept. Första dag för handel i bolagets aktie utan rätt till teckningsrätter är den 20 sept. Läs mer.
Erbjudandet i SenzaGen inför bolagets notering på Nasdaq First North övertecknades. Genom nyemissionen tillförs bolaget 90,1 MSEK före emissionskostnader. Beräknad första dag för handel är den 21 sept, förutsatt att Nasdaq Stockholm godkänner bolagets ansökan. Läs mer.
RLS Global har tecknat ett utökat distributörsavtal med det australiensiska företaget BTC Health och dess helägda dotterbolag BioImpact Pty Ltd. Bolaget har sedan tidigare i år en exklusiv rätt att distribuera ChloraSolv när sårvårdspreparatet blir godkänt för kommersialisering. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Prolight Diagnostics +9,24%, Aptahem +8,42%, Biovica +8,05%, SensoDetect +6,67%, SpectraCure +6,43%, Cereno Scientific +5,65%
Förlorare i lunchhandeln: Ortivus -8,47%, RLS Global -5,88%, Doxa -5,67%, Episurf -4,79%, AroCell -4,76%, Hemcheck Sweden -4,17%
Index: OMXS30 -0,05%, Hälsovård -0,16 %
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev