Home Nyheter Neurologiska sjukdomar ett växande hot mot samhällsekonomin

Neurologiska sjukdomar ett växande hot mot samhällsekonomin

Neurologiska sjukdomar ett växande hot mot samhällsekonomin

26 april, 2017

Kostnaderna för att behandla neurologiska sjukdomar skenar iväg och utgör ett reellt hot mot den amerikanska samhällsekonomin. Det menar forskarna som står bakom en artikel som nyligen publicerats i Annals of Neurology. Enligt artikelförfattarna krävs minst lika stora investeringar i neurologisk forskning, som de som redan gjorts och görs kring cancer och hjärtsjukdomar, för att kunna bekämpa sjukdomarna mer effektivt och säkra en fungerande hälso- och sjukvård.
Neurologiska sjukdomar utgör ett allvarligt ekonomiskt problem för det amerikanska samhället. Det visar ett nypublicerat paper i den vetenskapliga publikationen Annals of Neurology, av forskarna Clifton Gooch och Amy Borenstein vid University of South Florida.  Enligt artikeln uppgick kostnaderna för det amerikanska samhället, bara för nio av de vanligaste neurologiska sjukdomarna, till totalt 789 miljarder dollar 2014.

Kostnaderna för neurologiska sjukdomar
Kostnaderna för neurologiska sjukdomar (miljarder dollar) i USA 2014. (Klicka för större bild)

Neurologiska sjukdomar omfattar allt från alzheimers och andra demenssjukdomar till ländryggssmärta, stroke, traumatiska hjärnskador, migrän, epilepsi, MS, ryggmärgsskador och Parkinsons sjukdom.
Kostnaderna för samhället förväntas dessutom att öka betydligt under de kommande åren. En viktigt förklaring är att den äldre delen av befolkningen kommer att dubbleras mellan 2011 och 2050. Enbart kostnaderna för demens och stroke beräknas kosta mer än 600 miljarder dollar år 2030. I artikeln betonas vikten av investeringar i forskning kring neurologiska sjukdomar.
– Det som den här rapporten har kommit fram till borde vara en ögonöppnare för nationen, då vi redan står inför en ofattbar ekonomisk börda som kommer att förvärras ytterligare under de kommande åren, säger Clifton Gooch, forskare och en av rapportens två författare.
I artikeln pekar forskarna på den utveckling av vården som samhället i stort har dragit stor nytta av tack vare de enorma investeringar som görs, och har gjorts, i forskning kring hjärtsjukdomar och cancer. Nu behövs liknande investeringar för att finansiera neurovetenskaplig forskning, som enligt artikelförfattarna är ett jämförelsevis eftersatt område.
Man pekar även på det ironiska i att en dramatiskt ökande överlevnad och generellt allt bättre folkhälsa, som är en direkt följd av investeringarna inom hjärt- och cancerområdet, har resulterat i en allt mer åldrande befolkning – vilket i sin tur innebär att ännu fler riskerar att drabbas av neurologiska sjukdomar, som i hög grad slår mot den äldre delen av populationen.
– Det behövs signifikanta investeringar inom neurovetenskaplig forskning, både för att hjälpa våra patienter och för att undvika höga kostnader som kan destabilisera hela hälso- och sjukvården och den nationella ekonomin, säger Clifton Gooch till Medical News Today.
Artikeln i Annals of Neurology kan läsas i sin helhet här.
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev