Home Nyheter Världens mest betydelsefulla hälsoinnovationer korade

Världens mest betydelsefulla hälsoinnovationer korade

Världens mest betydelsefulla hälsoinnovationer korade

2 december, 2016

Läkemedelsbranschens motsvarighet till Nobelpriset, Prix Galien, delades nyligen ut inom kategorierna bästa läkemedel, bästa bioteknikprodukt och bästa medicinteknik, samt i år även kategorin årtiondets upptäckt. Priserna uppmärksammar läkemedelsforskning, utveckling och innovation som har förbättrat hälsan runt om i världen. Prix Galien grundades i Frankrike 1970 av apotekaren Roland Mehl för att uppmärksamma betydande framsteg inom läkemedelsforskningen.
Priset är uppkallat efter Claudius Galenus, eller Galen, en av antikens främsta och mest inflytelserika läkare som även ses som grundaren av den medicinska vetenskapen och den moderna farmakologin. Vinnarna utses av en jury som består av världens mest framstående forskare och läkare och utmärkelsen anses vara branschens motsvarighet till Nobelpriset. 2007 startades Galien USA Awards för att uppmärksamma medicinska produkter. Sedan dess har man också lagt till kategorier för framsteg inom medicinsk utrustning samt individer som arbetar för att förbättra människors förutsättningar i utvecklingsländer. Priset är en internationell utmärkelse som erkänner enastående prestationer för att förbättra människans villkor genom utveckling av innovativa behandlingar.
För att kvalificera sig måste varje kandidat ha varit godkänt av US Food and Drug Administration (FDA) och befunnit sig på marknaden under de senaste fem åren, samt visa en stor potential att påverka människors hälsa. Försäljningsdata anses däremot inte spela in i valen av vinnare, enbart vetenskap och hälsopåverkan.
Årets vinnare:
Bästa läkemedel: Pfizer, Inc. – Ibrance
För behandling av kvinnor med spridd (hormonreceptorpositiv, HER2-negativ) bröstcancer, med bibeållen livskvalitet. Ibrance är godkänt i över 50 länder och är den första nya primärbehandlingen mot spridd bröstcancer på över tio år. I USA har drygt 45 000 patienter behandlats sedan det godkändes där i feb 2015. I Europa godkändes Ibrance den 9 november 2016.
Bästa bioteknikprodukt: Novartis Pharmaceuticals – Cosentyx
För behandling av måttlig till svår plackpsoriasis hos vuxna patienter som är kandidater för systembehandling eller ljusbehandling, samt för behandling av vuxna patienter med aktiv psoriasisartrit och behandling av vuxna patienter med aktiv ankyloserande spondylit.
Bästa medicinteknikprodukt: Exact Sciences – Cologuard
Cologuard är den första och enda FDA-godkända icke-invasiva screeningmetoden för kolorektal cancer som analyserar både DNA och blodbiomarkörer, och som har visat sig kunna hitta 92 procent av cancer och 69 procent av de mest avancerade precancerpolyperna i riskpatienter. Cologuard är ett enkelt screeningtest som kan utföras i hemmet. Ett positivt resultat kan tyda på förekomsten av kolorektal cancer eller avancerat adenom och bör följas av ett diagnostiskt koloskopi.
Vinnarna i kategorin årtiondets upptäckter:
Bästa läkemedel: Novartis Pharmaceuticals – Gleevec
På WHO: s lista över livsnödvändiga läkemedel. Gleevec var en revolutionerande behandling när den först kom ut på marknaden under 2001, eftersom den gjorde den kroniska dödliga blodcancersjukdomen myeloisk leukemi (KML) till en behandlingsbar sjukdom. Omkring 90% av de 6000 patienter som diagnostiserats med CML varje år överlever fem år tack vare Gleevec, enligt forskning vid Johns Hopkins School of Public Health. En generisk version av Novartis blockbuster kom ut på marknaden i januari, och om läkare skulle använda denna i stället för den dyrare versionen, skulle det amerikanska sjukvårdssystemet spara 100000 dollar per patient under fem år enligt studien. Före den generiska konkurrensen drog Novartis in 4,6 miljarder dollar årligen på läkemedlet.
Bästa bioteknikprodukt: Bristol-Myers Squibb – Yervoy
Läkemedlet innehåller den aktiva substansen ipilimumab, ett protein som genom patientens immunceller, hjälper immunsystemet att attackera och förstöra cancerceller. Ipilimumab används för att behandla behandlingsnaiva patienter med avancerat malignt melanom, en typ av hudcancer hos vuxna. Malignt melanom är en form av hudcancer som karakteriseras av okontrollerad tillväxt av pigmentproducerande celler (melanocyter) i huden. I Sverige diagnosticerades 3 757 invasiva hudmelanom år 2014. Metastaserande malignt melanom är den dödligaste formen av sjukdomen och inträffar när cancern sprider sig från ytan på huden till andra organ såsom lymfknutor, lungor, hjärnan eller andra delar av kroppen. Detta är den tredje gången BMS mottar ett pris från Prix Galien och det enda bolag som tagit emot priser för två immunonkologiläkemedel. Under 2012 erhöll Yervoy pris som bästa bioteknikprodukt, och 2015 erhöll man samma pris för Opdivo.

Sapien 3
Sapien 3

Bästa medicinteknikprodukt: Edwards Lifesciences Corporation – Sapien 3
Sapien 3 är av en kateter-baserad artificiell aortahjärtklaff som komprimeras och placeras på slutet av en rörliknande anordning som kallas en ballongkateter som förs in genom lårbensartären i benet. Katetern skjutes genom blodkärlen till dess att den når den sjuka aortaklaffen. Ventilen expanderas sedan genom ballongen och förankras vid den sjuka klaffen. När väl den nya ventilen är på plats, öppnar den och stänger på rätt sätt, vilket gör att blodet att strömmar i korrekt riktning. Sapien 3 ges till patienter vars egen aortahjärtklaff inte fungerar som den ska. Över hälften av patienterna dör inom två år om den sjuka klaffen inte byts ut. Tidigare i år godkände FDA användningen av anordningen även för mellanriskpatienter vilket sannolikt kraftigt utökar patientpoolen.
Hela listan med de nominerade bolagen återfinns här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev