Home Intervjuer Miljardregn över svensk hälsofond efter Big Pharma-köp

Miljardregn över svensk hälsofond efter Big Pharma-köp

Miljardregn över svensk hälsofond efter Big Pharma-köp

Miljardregn över svensk hälsofond efter Big Pharma-köp

20 mars, 2024

Nyheten om AstraZenecas förvärv av Fusion Pharmaceuticals för 2,4 miljarder USD innebär klirr i kassan för svenska HealthCap som äger cirka 5 procent i portföljbolaget. BioStock kontaktade Björn Odlander, grundare och Managing Partner, för en kommentar.

Stockholm- och Schweiz-baserade venture capital-firman HealthCap satsade på Fusion Pharmaceuticals redan när bolaget startades 2017 som en spin-out från Canadian Center for Probe Development and Commercialization, med en investering där även Johnson & Johnson Innovation medverkade.

Björn Odlander, HealthCap

BioStock kontaktade Björn Odlander, grundare och Managing Partner HealthCap, som kommenterar uppköpet.

Radioterapier är ett glödhett utvecklingsområde och AstraZenecas köp ligger helt rätt i tiden. Var exit via utköp er strategi redan från start och har HealthCap haft någon aktiv roll i att få affären på plats?

— Industriella utköp är alltid en viktig exit-möjlighet som HealthCap planerar för redan när vi gör den initiala investeringen. Johan Christenson (Partner HealthCap, reds anm.) har suttit i Fusions styrelse från starten tills i höstas.

— Vi har goda relationer med många big pharma-bolag och bidrog till att Fusion och AstraZeneca inledde ett fruktbart och nära samarbete.

Har tidigare gjort exit inom nu glödhett fokusområde

Att koppla radioaktiva isotoper till antikroppar och andra molekyler för att selektivt leverera radioterapi till tumörer är ett mycket hett fokusområde för Big Pharma. Så sent som i februari i år förvärvade Bristol Myers Squibb radioterapibolaget RayzeBio Inc för 4,1 miljarder dollar och redan 2013 firade HealthCap sina första framgångar inom området när man gjorde exit i norska portföljbolaget Algeta, även då genom utköp.

Hur högt rankar ni den här affären sett till ert tidigare track record avseende dealvärde och multiplar på investerat kapital?

— HealthCap som tidig investerare har fått en god avkastning i Fusion. Vi var också tidiga att investera i den nya modaliteten radio-pharmaceuticals. Den första investeringen var i Algeta ASA som såldes till Bayer för USD 2.9 miljarder. Nu är HealthCap delägare i två andra radio-pharmabolag, Precirix och Ariceum.

Ni är ju specialistinvesterare inom hälsovård. Vilka terapi- eller utvecklingsområden tycker ni att man som investerare bör hålla extra koll på just nu?

— Onkologi, metabolism och ovanliga sjukdomar är intressanta.

Om man vill ta rygg på proffsen, kan man som privatperson investera i HealthCaps fonder?

— Tyvärr är HealthCaps fonder idag inte tillgängliga för allmänheten. Istället kan man ta rygg på oss genom att investera i våra noterade portföljbolag. På Stockholmsbörsen finns Oncopeptides, Bonesupport och Vicore Pharma. Vi tror att alla tre bolagen har goda framtidsutsikter.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev