Home Nyheter Maktskifte i europeiskt branschorgan gynnar cell- och genterapibolag

Maktskifte i europeiskt branschorgan gynnar cell- och genterapibolag

Maktskifte i europeiskt branschorgan gynnar cell- och genterapibolag

6 september, 2016

Nyligen presenterade European Biopharmaceutical Enterprises (EBE), en branschorganisation med fokus på nya innovativa teknologier och behandlingar som utvecklas inom biomedicin, sin nya ledning för perioden 2016-2018. Ny ordförande för organisationen blir biomedicinjätten TiGenix vd Eduardo Bravo, ett maktskifte som kan visa sig positivt för bolag inom bl.a. cell- och genterapi. Carl-Magnus Högerkorp, forskningschef för Xintela, tror att utnämningen av Bravo kan få stor betydelse för en bransch på stark frammarsch.
Som en undergrupp inom European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA),  läkemedelsindustrins stora branchorganisation i Europa, representerar EBE alla europeiska bolag som utvecklar biopharmaceuticals, exempelvis proteinbaserade läkemedel och cellbaserade terapier, samt bevakar utvecklingen av nya behandlingskoncept, s.k. emerging healthcare technologies inom bl.a. cell- och genterapi.
Belgienbaserade TiGenix var först i världen med att få marknadsgodkännande för en cellterapiprodukt – CondroCelect för regenerativ behandling och reparation av skadat knäledsbrosk. I juli i år gjorde bolaget också en uppmärksammad licensaffär med japanska Takeda värd 355 miljoner euro för en behandling man utvecklar baserat på allogena, d.v.s. donerade stamceller.
Utnämningen av Bravo positiv för bolag inom cell- och genterapi
Carl-Magnus Högerkorp är forskningschef på Lundabaserade Xintela, och han ser mycket positivt på det faktum att TiGenix vd Eduardo Bravo nu tar över ordförandeposten i EBEs styrelse:
– Detta kommer att ha stort inflytande på hur de regulatoriska myndigheter i Europa betraktar och hanterar cell- och genterapi framgent. TiGenix har genom åren haft mycket med EMA (europeiska läkemedelsverket, reds. anm.) att göra och har kanske mer än något annat bolag påverkat hur myndigheten ser på detta nya område. TiGenix var ju också först ut med att få marknadsgodkännande för en cellterapiprodukt i Europa, säger Carl-Magnus Högerkorp i en kommentar till utnämningen.
Om Xintela
Xintela utvecklar nya medicinska produkter baserat på sin patenterade teknologiplattform XinMARK med inriktning på regenerativ medicin och cancer, områden där behoven av nya och bättre behandlingsmetoder är mycket stora. XinMARK är en biomarkörteknologi som gör det möjligt att identifiera broskceller och stamceller, men även vissa cancerceller. Xintela använder teknologin dels för att rena fram och kvalitetssäkra stamceller för reparation av broskskador och dels för att utveckla en behandling för att minska tillväxten av hjärntumören glioblastom.
Läs mer om EBE:s nya ledning här.
Läs också: Kraftigt ökande marknadsunderlag för glioblastom.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev