Home Analyser Idag avgörs börsklimatet av Storbritannien

Idag avgörs börsklimatet av Storbritannien

Idag avgörs börsklimatet av Storbritannien

23 juni, 2016

Idag klockan 08.00 öppnar vallokalerna i Storbritannien för folkomröstningen om man ska lämna EU eller stanna kvar. Oron för utgången av detta val har sänkt börsvärdena globalt och kurserna hos de små Biotechbolagen i Skandinavien har slaktats från redan låga nivåer.
Brexit oron har legat som en blöt filt över världens börser det senaste halvåret och oron har accelererat de senaste månaderna. Life Science Bolagen på de små listorna i Sverige, som redan hade haft en nedgång, har fått sina bolagsvärden kraftigt reducerade senaste tiden.
Nu öppnar vallokalerna och 46,5 miljoner röstberättigade Britter kommer att avgöra hur börsklimatet kommer att vara den närmaste tiden. Marknaden har prisat in oron och osäkerheten: Frågan är hur mycket av ett Brexit resultat som är inprisat? Vid resultatet Bremain, att UK stannar i UE, så lär vi få se återhämtningar av aktiekurserna och ett mer optimistiskt marknadsklimat under sommaren och hösten.
Det har varit mycket skrämselpropaganda kring valresultatet och många har överbudat varandra om hur katastrofalt ett Brexit kommer att slå mot finansmarknaderna. Den schweiziska storbanken UBS menar att 4 200 miljarder kronor i börsvärde kan gå upp i rök för de största bolagen på Londonbörsen om britterna röstar för att lämna EU. I ett värsta-scenario kan FTSE 100-indexet falla till den lägsta nivån sedan eurozonkrisen 2011. Om britterna däremot röstar för att stanna i unionen kan index klättra till 6 800 från dagens 6 245, menar UBS.
Länge var opinionsläget i tydlig favör för ett Brexit men de senaste mätningarna visar att Bremain har kommit igen och i vissa mätningar leder ganska klart.  Det är mycket jämnt. Financial Times har slagit ihop ett snitt av de senaste mätningarna som visar 44 procent för in, 45 procent för ut och elva procent som inte bestämt sig.
Storbritannien är kända för sin spelmarknad och oddsen för respektive utfall visar tydligt att Britterna kommer att rösta för att stanna i EU. Här är en sammanställning över de högsta respektive lägsta oddsen för de två utfallen:
Rösta för att stanna i EU: Högst odds: 1,28 : Lägst odds 1,20
Rösta för att lämna EU: Högst odds: 4,33 : Lägst odds: 3,50
Vallokalerna stänger klockan 22.00 (Engelsk tid) och resultaten kan förväntas komma tidigt imorgon bitti. Är det riktigt jämnt kan det slutliga resultatet dröja till i början på nästa vecka. Utgången lär blir avgörande för vilket börsklimat vi får leva med under överskådlig tid. Historiskt är Britterna konservativa och folkomröstningar brukar resultera i status quo, ingen förändring. Vid ett resultat om att britterna stannar i EU så är BioStocks uppfattning att småbolagsvärdena kommer att återhämta sig med start redan på måndag.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev