Home Nyheter Amerikanska Mylan lägger mångmiljardbud på svenska Meda

Amerikanska Mylan lägger mångmiljardbud på svenska Meda

Amerikanska Mylan lägger mångmiljardbud på svenska Meda

11 februari, 2016

Det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan har lagt ett bud på Meda som, inklusive bolagets nettoskuld, motsvarar ett totalt värde om 83,6 miljarder kronor. Budet ligger på 165 kronor per aktie och kommer till större delen betalas kontant, samt till en del med Mylan-aktier. Budpremien är drygt 90 procent jämfört med stängningskursen för Meda den 10 februari.
Svenska Meda, som 2015 omsatte knappt 20 miljarder kronor med en vinst om knappt 1,2 miljarder SEK, gick ut och berättade  om det amerikanska megabudet under onsdagkvällen, och senare har styrelsen även informerat om att man enhälligt rekommenderar aktieägarna i Meda att acceptera Mylans bud.
De största ägarna i Meda, Stena Sessan AB och familjen Rovati genom Fidim S.r.l. kommer att genom s.k. lock up-avtal förbinda sig att inte sälja sina aktier i Mylan under 180 dagar efter förvärvet.
Mylan uppvaktade även Meda för två år sedan med bud, men den gången avfärdade Medas styrelse budet, som innebar betalt i Mylan-aktier med en budpremien motsvarande 50 procent mot dåvarande kurs. Att man nu höjt budpremien avsevärt kommenterar Mylans vd Heather Bräsch så här:
– Vi tar inte långsiktiga beslut som ska skapa aktieägarvärden baserat på kortsiktiga prisvariationer.
Meda har en bred produktportfölj inom flera terapiområden, där receptbelagda läkemedel står för cirka 60 procent av bolagets försäljning och cirka 40 procent utgörs av receptfria läkemedel. Bolagets fokus ligger främst på läkemedel mot astma och allergi, dermatologi samt smärta och inflammation.
 
medaportfolio
Du kan läsa mer om Meda på bolagets hemsida som du hittar här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev