Home Nyheter Xintela tar behandling av ledskador och cancer till First North

Xintela tar behandling av ledskador och cancer till First North

Xintela tar behandling av ledskador och cancer till First North

19 januari, 2016

Xintela verksamt inom regenerativ medicin och cancer planerar för notering på Nasdaq First North under första kvartalet 2016. Bolaget satsar på att ta fram stamcellsbehandling för ledbroskskador och behandling av hjärntumörer. Två områden med mycket stora medicinska behov. Xintela har en unik och patentskyddad teknologi baserad på specifika cellytemarkörer och förväntas kunna erhålla licensintäkter redan under de kommande åren.

untitled
Evy Lundgren-Åkerlund

Xintela är ett Lundabaserat biomedicinskt bolag vars teknologi grundar sig på mångårig forskning och utveckling vid Lunds universitet och i bolaget Cartela. Bakom den grundläggande upptäckten står bolagets vd och grundare Evy Lundgren-Åkerlund.
– Xintela har på kort tid tagit stora steg framåt. Vi har idag en stark teknikplattform och patentportfölj inom ledbroskskador och hjärncancer där behovet av bättre behandlingsmetoder är mycket stort. Vi har prekliniskt utvecklingsarbete i både Sverige, Tyskland och USA. Det gör att tiden nu är mogen för att notera bolaget och bredda ägarbasen, säger Evy Lundgren-Åkerlund.
Behandlingsmetod i framkant med betydande potential
Kärnan i bolagets verksamhet är en biomarkörteknologi som gör det möjligt att identifiera broskceller och stamceller och även detektera vissa cancerceller. Xintela använder teknologin dels för att rena fram och kvalitetssäkra stamceller för reparation av broskskador och dels för att utveckla en behandling för att minska tillväxten av hjärntumören glioblastom. Teknologin heter XinMARK och skyddas av över 50 godkända patent inom 4 patentfamiljer på viktiga marknader som Australien, Europa, Kanada, Japan och USA.
– Marknaden för ledskador är mycket stor och växande. Det uppskattas att 250 miljoner människor i världen är drabbade av ledsjukdomen artros och siffran förväntas öka snabbt i takt med att befolkningen blir allt äldre och överviktigare, säger Evy Lundgren-Åkerlund och fortsätter:
– Även marknaden för glioblastom, den mest aggressiva hjärncancerformen, är betydande. 75 000 människor drabbas varje år, och medelöverlevnaden är endast 15 månader med dagens behandling i form av operation samt efterföljande behandling med strålning och cellgift.
Bolaget utvecklar även en stamcellsbehandling för ledskador hos hästar. Behovet är stort framförallt inom travsporten. Dessutom kan en stamcellsprodukt för hästar nå marknaden betydligt tidigare än för människa. Studier på hästar inleds i början av året tillsammans med en samarbetspartner i USA. Häststudierna fungerarar också som en preklinisk modell för kommande studier på människa.
Samarbeten ger intäkter på ett tidigt stadium
Förutom att utveckla nya behandlingar har Xintela tagit fram ett analytiskt test, XACT, som kan användas för att identifiera och kvalitetssäkra broskceller vid reparation av ledbrosk. Testet som består av specifika antikroppar som binder till bolagets biomarkörer används i samarbete med både forskargrupper och bolag och har redan genererat intäkter. Målet är att licensiera testet till forskargrupper och bolag som utvecklar behandlingar baserade på patientegna broskceller.
– Samarbeten och intäkter från kvalitetstestet XACT, förbättrar bolagets finansiella status samtidigt som det skapar ett ökat intresse för vår teknologi, säger Evy Lundgren-Åkerlund.
logoBolagspresentationer i Stockholm, Göteborg och Lund
Inför noteringen vid First North kommer Xintela att hålla ett antal bolagspresentationer i Stockholm, Göteborg och Lund i slutet av januari samt i februari.
Mer information om investerarträffarna och anmälan hittar du genom att klicka här.
Till Xintelas hemsida genom att klicka här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev