Home Nyheter Skandinaviskt biotechbolag i miljardaffär

Skandinaviskt biotechbolag i miljardaffär

Skandinaviskt biotechbolag i miljardaffär

20 januari, 2016

Den finländska läkemedelsutvecklaren Biotie Therapies fick igår ett kontant uppköpsbud på hela bolaget från det amerikanska biotechbolaget Acorda på 363 miljoner dollar. Budpremien motsvarar omkring 95 procent jämfört med aktiens stängningskurs på Helsingforsbörsen på måndagen. Styrelsen i Biotie har enhälligt rekommenderat aktieägarna att acceptera budet.
Biotie Therapies, som är noterat på Helsingforsbörsen, har en portfölj med läkemedelskandidater inriktade på i första hand neurodegenerativa och psykiatriska sjukdomar som tex. Parkinson och Alzheimer.
Bolagets portfölj består av Tozadenant som utvecklas mot Parkinson och som befinner sig i fas III-studier. Man har även kandidaten SYN120 som befinner sig i en fas IIa-studie för Parkinson samt har genomgått en fas I-studie för behandling av Alzheimer, samt kandidaten BTT1023 som utvecklas för behandling av Primär skleroserande kolangit (PSC), en kronisk leversjukdom, för närvarande i fas IIa-försök.
Bolaget har dessutom en utlicensierad produkt som erhållit marknadsföringsgodkännande i Europa. Produkten heter Selincro och behandlar alkoholberoende.
Det är glädjande att ett skandinaviskt biotechbolag kan attrahera amerikanska bolag och få en budpremie om nära 95 procent. Att värdet på affären uppgår till ca. 3,1 miljarder SEK är också det ett styrkebesked för den snabbväxande skandinaviska biotechmarknaden.
Biotie Therapies blev gårdagens stora vinnare på Helsingforsbörsen med en uppgång på 86,75 procent.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev