Home Nyheter Årets 5 hittills bästa life science-aktier

Årets 5 hittills bästa life science-aktier

Bästa life science aktierna hittills under 2022

Årets 5 hittills bästa life science-aktier

3 oktober, 2022

Under sommaren tändes hoppet om att inflationstoppen låg bakom oss, obligationsräntorna backade och aktiemarknaden steg. När prisstatistiken för augusti presenterades släcktes dock hoppet om ett överstökat inflationshot – centralbankerna höjde räntan medan energipriserna fortsatte upp. Trots en orolig marknad under perioden fanns det bolag som utmärkte sig positivt – se listan på de fem bäst presterande life science-aktierna nedan.

Konjunktursignalerna pekar mot en blek ekonomisk tillväxt under det kommande året. Stigande räntenivåer och den senaste tidens valutaturbulens har fått kapitalmarknaderna i gungning och någon geopolitisk avspänning kan vi nog inte räkna med i närtid.

Krig, inflation och kliniska resultat

Oroshärdarna har givit avtryck i marknadens prissättning – S&P 500 nådde nytt årslägsta under sista veckan i september och har nu sjunkit med 25 procent sedan årsskiftet. Än värre är utvecklingen för teknologiaktier. Amerikanska Nasdaq har backat med 32 procent medan Nasdaq Biotechnology Index har sjunkit med 20 procent under 2022.

Marknaden i Stockholm följer som vanligt med världens ledande börser. Storbolagsindexet OMXS30 backade med 24 procent och den breda aktiemarknaden med 32 procent. Stockholms hälsovårdsindex uppvisade en ännu sämre utveckling, Nasdaq Healthcare tappade med 28 procent. First North Healthcare gick ner med så mycket som 54 procent, jämfört med First North all share som backade med 42 procent under årets första nio månader. Endast tio life science-bolag av cirka 215 uppvisade en positiv kursutveckling fram till sista september, även om aktiekurs inte är synonymt med marknadsvärde.

Ett par tunga fall

Life science-bolagens ambition är ju att utveckla nya metoder och behandlingar för att förbättra människors hälsa. Riskerna är betydande, vilket onkologibolagen RhoVac och Isofol Medical har fått erfara under året. I maj meddelade RhoVac att de inte nådde effektmålen i sin fas II-studie med onilcamotide i prostatacancer – sedan dess har aktien tappat 98 procent av sitt värde. En liknande utveckling kan Isofol Medical vittna om. Negativa topline-data från fas III-studien med arfolitiroxin i avancerad kolorektalcancer fick aktien att rasa med 92 procent jämfört med nivån vid årsskiftet.

De 5 bästa life science-aktierna under årets första nio månader

Men kliniska resultat kan även sätta fart på en aktiekurs om utfallet blir fördelaktigt. Bioteknikbolagen WntResearch och BioArctic har båda varit med om signifikanta kurslyft under den senaste tiden.

WntResearch meddelade i augusti att de gjort nya kliniska upptäckter i fas II-studien med kandidaten Foxy-5 i tjocktarmscancer. Bolaget har pausat rekryteringen och planerar nu att lägga om studien för att fånga kandidatens fulla potential, som man uttrycker sig. Investerarnas förväntningar har fått WntResearch-aktien att stiga med 82 procent sedan årsskiftet. Se BioStocks intervju med vd Pernilla Sandwall från BioStock Investor Meeting i september här.

Bioteknikbolaget Vicore Pharma presenterade i februari positiva fas II-data med sin kandidat C21 i idiopatisk lungfibros. I september meddelade bolaget att C21 stimulerar kärlfunktionen i människa, vilket är uppmuntrande för den fortsatta utvecklingen av kandidaten inom svåra lungsjukdomar. Tack vare dessa nyheter fick marknadens förväntningar aktien att stiga med 108 procent under årets första nio månader.

Den klarast lysande stjärnan på den svenska life science-himlen under de första nio månaderna var dock BioArctic. Bolagets samarbetsparter, japanska Eisai, presenterade fas III-data som visade att kandidaten lecanemab nådde de primära effektmålen i Alzheimers sjukdom. Nyheten fick stort internationellt genomslag och både Eisai-aktien och BioArctic-aktien steg betydligt. BioArctic handlas för närvarande i 276 kr per aktie, motsvarande ett börsvärde om cirka 24 miljarder kronor – 127 procent högre än vid årsskiftet. Läs mer.

Vinnare Utveckling Förlorare Utveckling
BioArctic 165 Rhovac -98
WntResearch 82 Isofol Medical -92
Camurus 60 AegirBio -91
Vicore Pharma 55 BICO -90
Bonesupport 52 IRRAS -90

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev