Home Nyheter Emission tar Evaxion Biotech till fas IIb-studier

Emission tar Evaxion Biotech till fas IIb-studier

Emission finansierar Evaxion Biotechs kommande fas IIb-studier

Emission tar Evaxion Biotech till fas IIb-studier

25 november, 2021

Det tredje kvartalet 2021 blev händelserikt för danska Evaxion Biotech, som börsnoterades på Nasdaq Capital Market i USA tidigare i år. Med stöd av lovande fas I/IIa-resultat med läkemedelskandidaten EVX-01 siktar bolaget på att inleda fas IIb-studier i vinter. För att förbereda nästa steg på resan tog man nyligen in 27,6 miljoner USD i en uppföljningsemission.

Evaxion Biotech har utvecklat en AI-plattform som möjliggör snabb och effektiv upptäckt och utveckling av immunonkologibehandlingar och vaccin. Hittills har bolaget tagit fram fyra läkemedelskandidater med hjälp av plattformen, varav tre är på väg mot fas IIb-studier.

Huvudkandidaten EVX-01 visade nyligen lovande resultat i en fas I/IIa-studie på patienter med metastaserad melanom, i kombination med PD1-checkpointhämmare. Den totala responsfrekvensen var 67 procent och två av patienterna i studien, motsvarande 22 procent av deltagarna, upplevde en komplett respons. Det kan jämföras med historiska data, där endast 40 procent av patienter med metastaserad melanom blir hjälpta av behandling med enbart checkpointhämmare.

Samarbete inlett med Merck & Co

Nästa steg i utvecklingen av EVX-01 är att utvärdera den i en fas IIb-studie och bolaget ämnar ansöka om studiestart i december 2021. Som förberedelse för detta tillkännagav bolaget nyligen ett samarbete med den amerikanska läkemedelsjätten Merck & Co som går ut på att man ska testa kandidaten i kombination med den storsäljande checkpointhämmaren Keytruda. Du kan läsa mer om samarbetet här.

Evaxion Biotech har även fått positiva indikationer gällande kandidaten EVX-02, som för närvarande utvärderas som en adjuvant immunterapi i kombination med en PD1-checkpointhämmare hos patienter med avancerat melanom. Kandidaten visade T-cellsaktivering hos de första personerna som behandlades i fas I/IIa-studien, och givet ett positivt resultat i studien siktar bolaget på att starta fas IIb-studier under andra kvartalet 2022.

Finansiering till studier säkrat

För att säkra finansiering för de planerade försöken och det pågående utvecklingsarbetet genomförde Evaxion Biotech nyligen en så kallad uppföljningsemission om 27,6 miljoner USD. Prissättningen i kapitalanskaffningen fastställdes till 7 USD per aktie, vilket värderar bolaget till cirka 162 miljoner USD post money.

BioStock har kontaktat Niels Iversen Møller, medgrundare och CBO på Evaxion Biotech, för att få hans syn på det senaste nyhetsflödet.

Niels Iversen Møller, CBO Evaxion Biotech
Niels Iversen Møller, CBO Evaxion Biotech

Firstly, you have had a quite eventful year so far, with an IPO, phase I/IIa results, and now heading for the next clinical step. What are your reflections on the past year?

– The last year has been transformational for Evaxion from a science and corporate perspective. We reached an important milestone in July when we reported the phase I/IIa data on EVX-01. The ability of our patient specific cancer therapy, EVX-01, to engage the relevant cells of the immune system to fight the cancer is striking. We observed that most patients had significant tumor effect in combination with standard therapy and even complete tumor reduction in two patients. This is of course very encouraging to see, and it is what we strive for in Evaxion.

– From the corporate aspect, the data is exciting because our AI-based approach may be broadened out to a large range of solid tumors. In addition, on the corporate side of things we have matured the company to be ready to run our upcoming clinical phase IIb trials. Now, Evaxion spans the whole value chain, from AI-platform development to preclinical and clinical development. This puts us in a good position to expand our pipeline in the future and rapidly bring multiple product candidates into clinical development and capture a good part of the future market for cancer immunotherapies.

Having received quite promising results with EVX-01 in your latest trial, how would you describe the interest you are getting in your projects?

– The results from the phase I/IIa trial on EVX-01 sparked quite a lot of interest in Evaxion by big pharma. Shortly after announcing the data, several large pharma companies contacted us. The collaboration with Merck, which we recently announced, was in the making and data from the trial guided the design of the phase IIb. As our business model is to partner with large pharma companies and outlicense our product candidates after phase IIb we are excited about the dialogues that are ongoing.

Heading for phase IIb in your main candidates, what are the most important milestones to look forward to in the near term?

– The next major milestone is the regulatory filing for the phase IIb for EVX-01 in December 2021. Reaching this milestone is a potential leap forward to the market. It shows that Evaxion has a larger scale manufacturing setup ready and, equally important, we believe the regulatory requirements are met, which reduces risk of development.

– Early 2022 we will have the first patient in the phase IIb study which will further demonstrate our ability to move EVX-01 forward. Also, in the first half of 2022 EVX-02 and EVX-03 will move into phase IIb. This means that we have several clinical programs moving forward to potential partnering.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev