Home Nyheter Optimism efter Pfizers vaccindata

Optimism efter Pfizers vaccindata

Optimism efter Pfizers vaccindata

10 november, 2020

Pfizer och BioNTech kunde igår meddela resultat från en interimsanalys som visade att bolagens gemensamma mRNA-baserade vaccinkandidat, BNT162b2, har visat över 90 procents effektivitet mot Covid-19 hos patienter med SARS-CoV-2-infektion. Beskedet ledde till ett lättnadsrally på de globala börserna inför utsikterna att ett fungerande vaccin kan vara på väg.
Covid-19-pandemin har hittills skördat över 1,2 miljoner döda och över 50 miljoner människor har smittats. Förhoppningar om att ett effektivt vaccin skall tas fram är därför höga, även om expertisen har varnat för att det kan dröja länge innan ett sådant ser dagens ljus. Vanligen tar ett vaccin minst 10 år att ta fram, därför var amerikanska Pfizers och och tyska BioNTechs besked igår uppmuntrande, vilket också återspeglades på världens börser.
Beskedet att BNT162b2 har visat en 90-procentig effektivitet i de första analyserna av den pågående fas III-studien utlöste ett börsrally i Europa där Stoxx Europe 600-index ökade med 4 procent, den största uppgången under en dag sedan i mars, medan FTSE 100-index i Storbritannien steg 4,7 procent. I USA steg Dow Jones Industrial Average DJIA med 2.94 procent medan S&P 500 – den breda aktiemarknaden – steg med 1,17 procent. I Sverige stängde OMXSPI på +2,6 procent medan OMXS30 klockade in på +3,8 procent

»Today is a great day for science and humanity. The first set of results from our Phase 3 COVID-19 vaccine trial provides the initial evidence of our vaccine’s ability to prevent COVID-19« – Dr. Albert Bourla, CEO Pfizer, från pressmeddelandet

Effektivitet på över 90 procent

Interimsresultaten från Pfizers och BioNTechs fas III vaccin-studie visade att individer som fick två injektioner av vaccinet med tre veckors mellanrum upplevde mer än 90 procent färre fall av symtomatisk Covid-19 än de som fick placebo. Studien utfördes på 43 538 individer och inga allvarliga säkerhetsproblem har hittills observerats. Såväl säkerhets- som ytterligare effektdata kommer fortsätta att samlas in.
Bolagen kommer inte att ansöka om ett tillstånd för akut användning av vaccinet förrän efter patienterna har erhållit en andra dos, vilket bolagen förväntar sig att uppnå under den tredje veckan i november. Efter det blir det aktuellt att lämna in en ansökan för myndighetsgodkännande.

»The first interim analysis of our global Phase 3 study provides evidence that a vaccine may effectively prevent COVID-19. This is a victory for innovation, science and a global collaborative effort« – Prof. Ugur Sahin, CEO BioNTech, från pressmeddelandet

Flera forskare har varnat för att ett vaccin som bara uppvisar 60-70 procents effektivitet, så med andra ord överträffar resultaten vad många experter hade förväntat sig. Parterna har tidigare sagt att de tror att de kan producera 50 miljoner doser i slutet av 2020 och 1,3 miljarder doser, vilket skulle räcka till att vaccinera 650 miljoner människor, under nästa år.

Kylkedjan medför distributionsproblem

Det förväntas också att distributionen av vaccinet kommer utgöra en stor utmaning. Enligt bolaget själva kommer vaccinkandidaten BNT162b2 inte att kunna lagras i kylsystem som finns på den typiska läkarmottagningen. Det kommer kräva en specialbyggd kylbox som endast kan lagra upp till 5 000 vacciner och bara i upp till 10 dagar vid den specifika temperaturen. Med GPS-spårning ska en 24/7-kontroll garanteras under transport, vilket i sin tur lär ställa krav på en kontinuerligt god satellittäckning.
Denna komplexitet kommer att få en stor inverkan på förmågan att effektivt leverera vaccinet, menar företrädare för den amerikanska myndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Att vaccinet måste förvaras vid superkalla temperaturer, vilket kan göra det extremt svårt att leverera till många ställen – samt att det finns en potentiell lösning på problemet – har BioStock har skrivit om förut här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev