Home Nyheter Roche betalar 300 MUSD för cancerbehandling

Roche betalar 300 MUSD för cancerbehandling

Roche betalar 300 MUSD för cancerbehandling

17 januari, 2019

Intresset för cancerbehandlingar med T-cellsreceptorer och deras potential att rikta in sig mot solida tumörer – något som existerande behandlingar inte kan – har ökat markant den senaste tiden. Det allt större intresset har resulterat i en rad intressanta affärer. Nu senast var det Roches Genentech som betalade hela 300 MUSD i förskottsbetalning för tillgång till Adaptive Biotechnologies teknologiplattform.
Adaptive Biotechnologies teknikplattform – TruTCR– som ligger till grund för en ny affär med Roches Genentech, är designad att identifiera T-cellsreceptorer (TCR) för användning i cancerbehandling. Avtalet, som kan ge Adaptive upp emot 2 miljarder USD i milstolpsbetalningar och som alltså inleds med en förskottsbetalning om 300 miljoner USD, kommer att ha som mål att utveckla individanpassade cancerbehandlingar.

T-celler kan eliminera cancer

T-celler är en av nyckelspelarna i vårt immunförsvar och har till uppgift att eliminera cancerceller. Detta sker genom att T-cellerna använder sig av receptorer, TCR, som känner igen antigener på cellytan. När en T-cell identifierar en tumörantigen förstörs den maligna cellen som antigenen sitter på.
TCR-teknologi innebär ofta att man omprogrammerar T-cellsreceptorerna så att de blir bättre på att identifiera cancerproteiner. När de har identifierat ett sådant protein attackerar de sedan tumören.

Multipel potential med TCR-behandlingar

De senaste åren har det talats mycket om CAR-T celler där en chimär antigenreceptor (CAR) sätts in i T-cellen. Medan CAR-T-celler kan känna igen abnormala proteiner som uttrycks på cellytan kan TCR identifiera tumörspecifika protein inuti cellerna. Detta innebär att CAR-T behandlingar är bäst lämpade för patienter med blodcancer medan de TCR-behandlingar som är under utveckling har potential inom fler olika cancertumörer.
Genentech hoppas att Adaptives TruTCR-teknik ska kunna identifiera de TCRs som på ett effektivt sätt kan känna igen och rikta in sig på specifika neoantigener, d.v.s. proteiner genererade genom tumörspecifika mutationer och enbart återfinns i tumörvävnad.
Adaptive siktar på att kunna använda sin teknologi till att isolera optimala TCRs som på ett så effektivt sätt som möjligt kan rikta in sig på varje individuell patients neoantigener för behandling, medan Genentech kommer att utveckla och tillverka den skräddarsydda behandlingen.

Flera stora TCR-avtal under 2018

Enligt avtalet, som förväntas gå i lås under första kvartalet 2019, är Genentech ansvariga för både den kliniska och den regulatoriska processen samt för kommersialisering av produkten, medan Adaptive har ansvar för patient-specifik screening.
Under 2018 kom många nyheter och avtal inom TCR-sektorn. Bland annat planerar TCR2 Therapeutics en IPO värd mer än 100 miljoner USD, Gilead-ägda Kite Pharma har betalat 10 miljoner USD för tillgång till HiFiBiOs teknikplattform medan bluebird bio har inlett samarbeten med både Gritstone och Regeneron för att utforska potentialen inom sektorn.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev