Home Okategoriserad Saniona säkrar USA-patent för diabetes typ 2-kandidat

Saniona säkrar USA-patent för diabetes typ 2-kandidat

Saniona säkrar USA-patent för diabetes typ 2-kandidat

24 februari, 2016

Saniona meddelade idag att man beviljats ett patent i USA som omfattar en kombination av Sanionas preparat Tesofensine och Metoprolol för behandling av diabetes typ 2, kallad Tesomet. Bolaget planerar att inleda fas II-studier med substansen under första halvåret 2016. Patentet för Tesomet är giltigt till 2033.
Tesomet är en kombinationsprodukt som består av tesofensine och metoprolol. Tesofensine har tidigare visat starkt viktreducerande effekt i en klinisk fas II-studie på överviktiga patienter. En viss höjning av hjärtfrekvensen kunde också påvisas, vilket föranlett att man valt att kombinera tesofensine med metroprolol som är en betablockerare, för att eliminera de kardiovaskulära effekterna.
Med detta patent lägger Saniona ytterligare en viktig pusselbit i utvecklingen av bolagets kandidat för behandling av diabetes typ 2, en sjukdom som på grund av en allt mer överviktig befolkning ökar lavinartat, inte minst på USA-marknaden. År 2035 spår bedömare att antalet drabbade kommer att stiga till 592 miljoner diabetessjuka. Ökningen av typ 2-diabetes, som berör omkring 70 – 80 procent av samtliga diabetesfall, ökar i alla länder och i alla regioner. 2014 orsakade diabetes 4,9 miljoner dödsfall och samma år var hälso- och sjukvårdskostnaderna 612 miljarder amerikanska dollar eller omkring 4 300 miljarder SEK. Marknaden för läkemedel för behandling av diabetes klass 2 uppskattades 2014 vara värd 23 miljarder USD eller omkring 160 miljarder SEK.
I en tidigare intervju med BioStock kommenterade Sanionas vd Jørgen Drejer de studieresultat man sett så här:
– De nya resultaten är anmärkningsvärt konsekventa och vi har nu gett denna studie hög prioritet. Vi har arbetat en längre tid på att inrikta Tesomet mot typ 2-diabetes och nu är vi övertygade om att detta är rätt väg framåt, säger Jørgen Drejer.
BioStock kommer inom kort att publicera en uppdaterad analys av Saniona. En tidigare gjorda delanalys med fokus på Tesomet går att läsa här.
 
Texten är författad av BioStocks redaktion. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev