Home Intervjuer Sanionas vd: “Our development pipeline is stronger than ever”

Sanionas vd: “Our development pipeline is stronger than ever”

Saniona raises capital to advance epilepsy programme

Sanionas vd: “Our development pipeline is stronger than ever”

5 mars, 2024

Saniona släppte sin bokslutskommuniké förra veckan, där vd Thomas Feldthus betonade utvecklingskandidaternas robusthet, och framstegen i bolagets pipeline av epilepsikandidater. BioStock har pratat med Feldthus för att få en inblick i bolagets planer framöver.

Sanionas läkemedelsutvecklingsplattform kretsar kring modulering av jonkanaler i hjärnan – proteiner som spelar en viktig roll i signalöverföringen mellan hjärnceller. Genom detta koncept har Saniona utvecklat flera läkemedelskandidater.

Sanionas pipeline med läkemedelskandidater

Under 2023 tog Saniona många viktiga framsteg i sina utvecklingsprogram inom epilepsi. Bolagets pipeline innehåller SAN711, en fas II-klar läkemedelskandidat som riktar sig mot absensanfall, SAN2219 för akuta repetitiva anfall och SAN2355 för behandling av refraktära fokala anfall.

Saniona har fyra kliniska program som är positionerade för samarbeten: Tesofensine som är på väg mot regulatoriskt godkännande för fetma i Mexiko genom ett partnerskap med Medix, medan Tesomet är redo för fas IIb, med inriktning mot sällsynta ätstörningar. Därutöver innehåller pipelinen SAN903 som är redo för fas I i inflammatorisk tarmsjukdom och slutligen SAN2465 som är redo för preklinisk utveckling för svår depressiv sjukdom.

Potentiella intäkter från samarbeten

Partnerskap är en viktig del av Sanionas affärsstrategi. Under de senaste åren har Saniona ingått samarbeten med Boehringer Ingelheim, Pfizer, Janssen, AstronauTx och Proximagen. Enbart samarbetet med Boehringer har potential att inbringa 76,5 MEUR i milstolpsbetalningar samt royalties på den globala nettoförsäljningen av resulterande produkter.

Dessutom har bolaget genomfört tre avknoppningar. Initiator Pharma och Scandion Oncology är noterade på First North Stockholm, medan Cadent Therapeutics förvärvades av Novartis. Saniona har möjlighet att erhålla betalning för framtida milstolpar och royalties från flera av dessa samarbeten.

2023 – ett händelserikt år

Saniona släppte sin bokslutskommuniké för 2023 i slutet av förra veckan och det är uppenbart att kostnadsbesparingsprogrammet som bolaget initierade förra året börjar ge resultat. Det danska bioteknikbolaget redovisade ökade intäkter under fjärde kvartalet, jämfört med samma period föregående år, samtidigt som rörelseförlusterna minskade.

Det som sticker ut i rapporten är dock forskningssamarbetet med det brittiska bioteknikbolaget AstronauTx. Detta samarbete syftar till att identifiera nya behandlingar för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa tillstånd genom att modulera ett nytt, ännu icke-offentliggjort jonkanalsmål. En viktig del av samarbetet är användningen av Sanionas egenutvecklade plattform, IonBase, för modulering av jonkanaler.

Saniona kan komma att erhålla upp till 1,9 miljarder SEK eller 177 miljoner USD i milstolpsbetalningar, samt royalties på den globala nettoförsäljningen av resulterande produkter inom ramen för samarbetet. Sanionas vd Thomas Feldthus kommenterade affären i en intervju med BioStock. Senare under året genomförde AstronauTx en serie A-finansiering om 61 miljoner USD, vilket Feldthus även kommenterade här.

Vd kommenterar

Saniona raises capital to advance epilepsy programme
Thomas Feldthus, vd Saniona

Utvecklingen kring AstronauTx utgör bara en del av nyhetsskörden från Saniona under det gångna året. Bolaget har även valt ut två nya utvecklingskandidater och framgångsrikt genomfört två finansieringsrundor.

BioStock pratade med vd Thomas Feldthus igen för att få hans syn på de framsteg som gjorts under 2023 och för att få veta mer om vad som ligger i korten för bolaget under resten av 2024.

Thomas, in the year-end report you stated that your development pipeline is stronger than ever. Can you briefly talk about the progress made within your drug development portfolio?

— We selected two new and unique candidates around year-end, SAN2355 for epilepsy and SAN2465 for major depressive disorders. I believe that they may provide unique treatment opportunities for the many patients who are not treated well with existing therapies.

— SAN2355 has the potential to become best-in-class among the hyped Kv7 activators for epilepsy. Based on its profile, we believe that it has the potential to be more effective and cause fewer side effects than competing pipeline programmes. It also shows promise for indications beyond epilepsy. Furthermore, the development of an innovative drug like SAN2355 may provide new understandings about the function of the different types of Kv7 channels and thereby lead to new types of medicines in the future, things which have not been possible to investigate previously as SAN2355 is the first of its kind.

— SAN2465 was discovered together with Boehringer Ingelheim under a collaboration, which ended in 2020. Saniona has the commercial rights to the compound and all collaboration compounds. SAN2465 modulates neurons in a brain region called the limbic system, which among other things processes and regulates emotion, motivation, memory, and learning. It could represent a new highly differentiated, rapid-acting therapeutic for depression. Due to its different mode of action compared to traditional antidepressive drugs it has the potential to treat patients who do not respond to existing therapies.

Your research activities are now funded through three partnerships, plus the proceeds from the recent share issue and the directed issue. Where will this take you in terms of development milestones?

— We will invest in our epilepsy assets as well as in studies, which support our business development efforts.

— We focus on SAN711 and SAN2355 because these assets will create the most value for the company in the short term. Although we did not get all the money we asked for, I’m pleased with the result of the rights issue as it allows us to move our development programs forward. We are now exploring a clinical development pathway for SAN711 in absence seizures, which will bring us as fast as possible to patients with the current financing. For SAN2355, we are initiating the pre-clinical development work to bring this compound into Phase 1.

— In addition to this we are planning to conduct external preclinical studies on specific assets to support our business development efforts. You can create a lot of value this way as illustrated with SAN2465, which came out of our collaboration with Boehringer Ingelheim for schizophrenia. All scientists and drug developers get impressed when they see this program and the compound. It is outstanding science. When Boehringer returned the schizophrenia program on SAN2465, we decided to look for effects in other psychiatric indications including depression. The data we generated in a well-recognized, predictive model for major depression came out highly positive and much better than we could have hoped for. This is now available for partnering and although it is early days I am quite pleased with the response so far.

What will be your main focus for the remainder of 2024?

— We will support Medix in their effort to obtain market approval. We will continue our work on establishing the next collaboration. We will progress our epilepsy assets. We will keep optimizing our operating costs to ensure that available funds will be used to create as much value as possible.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev