Home Intervjuer Umeå Biotech Incubator ser möjligheter i en svårare marknad

Umeå Biotech Incubator ser möjligheter i en svårare marknad

Ökat intresse för svensk life science i tuffare tider

Umeå Biotech Incubator ser möjligheter i en svårare marknad

12 oktober, 2022

Umeå Biotech Incubator har hjälpt bolag att utveckla sina affärsidéer inom life science sedan 2003. Nu växlar de upp och välkomnar även internationella bolag till sitt coaching-program. BioStock pratade med inkubatorns vd, Jennie Ekbeck, om framtidsplanerna och hur Sverige kan positionera sig internationellt när investeringsklimatet blir tuffare.

Umeå Biotech Incubator har rankats som en av Europas bästa life science-inkubatorer och utsågs 2021 till Europas mest innovativa inkubator inom bioteknik av Global Health and Pharma Magazine. Inkubatorn stödjer och utbildar entreprenörer inom life science och verkar för att minska avståndet mellan akademi, medicin och näringsliv.

Det kluster av life science-bolag som har vuxit fram i Umeå har nära anknytning till stadens universitet, berättar Jennie Ekbeck som är vd på Umeå Biotech Incubator.

“Universitetet bedriver excellent forskning och är starka inom den prekliniska forskningen. Den första versionen av kloningsteknik kom tidigt hit på 80-talet och har utvecklats starkt här. AstraZeneca förvärvade bolaget Symbiocom för att bygga upp sin molekylärbiologiska kompetens, när de senare omlokaliserade verksamheten till Mölndal stannade mycket av kompetensen kvar i Umeå”, säger Jennie Ekbeck.

Jennie Ekbeck, vd Umeå Biotech Incubator.

Astra Zeneca har även haft tillverkning av tabletter i Umeå. Cytiva har en fabrik här som tillverkar medicinsk utrustning till exempelvis biologiska läkemedel. APL bedriver läkemedelstillveckning och Nordic Biomarker som nyligen fick regeringens utnämning årets exportsuccé har sitt säte i Umeå.

“Det är bara några av de verksamheter som finns här, det är en väldig bredd som bara fortsätter växa”.

 

Välkomnar internationella företag på distans

I Umeå Biotech Incubators förinkubatorprogram får startups hjälp med att identifiera vilka behov som finns av deras innovation och hur marknaden för innovationen ser ut.

Nu satsar Umeå Biotech Incubator internationellt och välkomnar bolag från andra länder till coachingprogrammet. De har tidigare fått förfrågningar utomlands ifrån, men inte vetat hur de skulle ta sig an utmaningen med att ordna uppehållstillstånd. När pandemin möjliggjorde distansarbete på ett nytt sätt föddes idén till att även coacha bolag på distans.

“Vi tänkte att vi kan testa. Målet är att hjälpa företagen att identifiera om deras affärsidé är affärsmässigt hållbar eller inte. Vi kommer ta betalat av de internationella bolagen eftersom det inte ingår i vårt uppdrag.”

Tanken är att det här ska generera uppmärksamhet till inkubatorn, men även för Sverige och Norden.

“Vi tror att det kommer ge ringar på vattnet och öka intresset för att etablera verksamheter här.”

I det första pilotprojektet som nu pågår ingår sex bolag från hela världen som ska testa hur deras idé står sig. Nästa program börjar redan till våren 2023.

Stor tillväxt i området

Antalet arbetstillfällen i Umeå inom life science ökade med 17 procent per år under perioden 2017-2021 och bolagens omsättning steg med 13 procent per år. Omsättningen för klustret låg 2017 på 200 miljoner kronor och landade 2021 på 600 miljoner kronor.

“År 2030 beräknas omsättningen i klustret landa på 1,5 miljard kronor. Och i de här siffrorna räknar vi enbart de bolag som sina huvudkontor här.”

Jennie Ekbeck konstaterar att det även finns flera bolag som är verksamma och har många anställda på plats i Umeå, men har huvudkontoret på annan ort vilket gör att de inte räknas in i statistiken.

“Det är mycket tillväxt här. Vi får ofta höra från folk som kommer hit att vi har en stark nybyggaranda. Det är kul för oss att höra det eftersom vi är det minsta klustret inom branschen i Sverige, men vi är de som växer mest i förhållande till vår storlek.”

Satsning på kvinnor

Att Umeå kommun har som mål att locka kvinnor till staden tror Jennie Ekbeck har varit positivt för klustret.

“Det är en uttalad strategi att bygga en stad för kvinnor. Det går i linje med våra strategier, life science är redan en bransch med många kvinnor och vi vill även verka för fler kvinnor på högre positioner.”

En tuffare konjunktur kan gynna Sverige

Att konjunkturen har svängt behöver enligt Jennie Ekbeck inte vara negativt för den svenska life science-sektorn.

“Om man tänker på sagan om sköldpaddan och haren så är life science sköldpaddan som tuffar på. Under Lehman Brothers-kraschen var den största noteringen på börsen i New York ett life science-bolag med en svensk grundare. Det är inte omöjligt att resa kapital under en lågkonjunktur, det är bara större konkurrens.”

Med det nya ränteläget gäller det för bolagen att kunna presentera ett intressant investeringserbjudande för att attrahera kapital.

“Här har Sverige en fördel. Vi är ett extremt kostnadseffektivt land vilket borde göra internationella investerare ännu mer intresserade av oss. I USA tar bolag in tio gånger mer pengar än i Sverige. Allt från personal till lokaler är dyrare där. Vi har höga skatter, men ett samhälle som tar hand om personalen på ett annat sätt, vilket i slutändan gör det billigare att ta in personal och utveckla bolag. Nu kan vi använda oss av förmågan att leverera resultat med mindre resurser.”

Växande intresse för Sverige märks redan

I september arrangerade SwedenBIO Nordic Life Science Days (NLS) i Malmö, Nordens största partneringkonferens inom life science. Jennie Ekbeck var på plats och noterade att det växande intresset för Sverige redan att kommit i gång.

“Det har nog aldrig varit så många internationella investerade på NLS som det var nu.”

Jennie Ekbeck hoppas att investerare i det nya marknadsläget tar ett helhetsgrepp om sina investeringar.

“I Europa har vi en tendens till att skedmata bolag utan att se till att de har pengar nog för att nå nästa steg. Att finansiera 80 procent av de aktiviteter som krävs för att nå näste steg är väldigt riskfyllt, lyckas inte bolaget få in andra pengar kan investeringen vara helt bortkastad. Då är det bättre att se till så att bolaget når hela vägen fram.”

 

Intervjuer från NLS-days med bland andra Jennie Ekbeck finns att se här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev