Home Nyheter 2cureX IndiTreat-teknologi testas skarpt i klinisk cancerstudie

2cureX IndiTreat-teknologi testas skarpt i klinisk cancerstudie

2cureX IndiTreat-teknologi testas skarpt i klinisk cancerstudie

9 april, 2019

2cureX har inlett ett kommersiellt samarbete med det läkemedelsbolaget Gibson Oncology som planerar att genomföra en fas II-studie i metastaserad kolorektalcancer i Danmark under 2019. 2cureX IndiTreat-teknologi får härmed ytterligare ett viktigt valideringskvitto, tillika det första där tekniken ska visa sin kapacitet att rangordna cancerpatienter. Ole Thastrup, vd på 2cureX, berättar mer om upplägget.
Danska 2cureX kan nu addera ett viktigt kvitto för sin IndiTreat-teknologi i och med att man i förra veckan tecknat ett avtal med amerikanska Gibson Oncology. Samarbetet, kring vilket de finansiella detaljerna ännu inte är spikade, innebär att 2cureX kommer att använda sin IndiTreat-teknologi för att rangordna kolorektalcancerpatienter avseende deras känslighet för anticancerläkemedlet LMP400.
2cureX har genomfört ett test på nio patienters kolorektalcancerprov och genom detta visat att IndiTreat kan användas för att rangordna patienter baserat på känslighet för LMP400. Gibson Oncology planerar nu att genomföra en fas II-studie bland patienter med metastaserad kolorektalcancer (mCRC) i Danmark under 2019, där man kommer använda IndiTreat för att identifiera en lämplig patientsubgrupp. Med hjälp av indiTreat tror Gibson Oncology att man kommer att kunna uppnå studiens slutmål snabbare och tydligare än utan testets stratifiering av patienter.
Statligt ägd substans förvärvades av Gibson
Gibson Oncology har förvärvat rättigheterna till anticancerläkemedlet LMP400 från National Cancer Institute (NCI) vid National Institute of Health (NIH) i USA, vilka framgångsrikt har genomfört fem fas I-studier med läkemedelskandidaten.
LMP400 har samma molekylära mål som det välkända anticancerläkemedlet Irinotecan, ett vanligt läkemedel vid behandling av mCRC. LMP400 har dock utformats för att kringgå några av de allvarliga biverkningarna som ofta uppstår i samband med Irinotecan-behandling. Dessutom är utveckling av resistens mot Irinotecan ett allvarligt problem som LMP400 förväntas övervinna.

»Vi har slutfört produktionen av LMP400 och är redo att starta en klinisk fas II-studie under 2019. Vi kommer att inkludera mCRC-patienter som blivit resistenta mot Irinotecan. 2cureX har presenterat övertygande data som visar effekten av LMP400 i 3D-mikrotumörer från levermetastaser som erhållits från kolorektalcancerpatienter och vi tror att stratifiering av de inskrivna patienterna baserat på IndiTreat-analysen kommer att göra det möjligt för oss att nå de kliniska slutpunkterna snabbare med mindre patienter inskrivna. Vi ser därför stor potential i samarbetet med 2cureX« – Mark C. Rogers, styrelseordförande Gibson Oncology 

Första gången 2cureX rangordnar patienter för kliniska studier
IndiTreat är utvecklat för att assistera onkologer i att ta fram den bästa behandlingen för den enskilde cancerpatienten genom att testa patientens respons mot av godkända läkemedel eller läkemedelskombinationer. Detta görs genom 3D-mikrotumörer som framställts från en liten del av patientens biopsi.
I samarbete med Gibson Oncology kommer 2cureX nu att använda IndiTreat-testet med ett nytt läkemedel som ännu inte har godkänts. BioStock vände sig till 2cureX vd Ole Thastrup för vidare kommentarer kring den nya tillämpningen av IndiTreat.

»Ett logiskt nästa steg inom detta nya affärsområde skulle vara att sträva efter att använda IndiTreat som ett companion diagnostics-verktyg.« – Ole Thastrup, vd 2cureX 

Vilken betydelse har det för 2cureX och IndiTreat att Gibson nu valt att samarbeta med er?

Ole Thastrup, vd 2cureX

– Det är en spännande ny affärsmöjlighet för 2cureX. Gibson Oncologys läkemedel LMP400 är en mycket intressant molekyl som träffar samma molekylära mål som Irinotecan – en riktig arbetshäst inom kolorektalcancer. Vi på 2cureX har stor erfarenhet av att arbeta med Irinotecan som är ett mycket effektivt läkemedel men som samtidigt är förknippat med ett antal allvarliga biverkningar och hindras dessutom av resistansproblem. I dessa avseenden har LMP400 en överlägsen profil.
– Det är spännande för oss att använda IndiTreat i patientstratifieringssyfte för kliniska prövningar. Framtida cancerläkemedel förväntas vara effektiva i endast små subpopulationer av cancerpatienter. Det är därför viktigt att ett effektivt verktyg – som IndiTreat – är tillgängligt för både kliniska prövningar och efterföljande marknadsföring av dessa läkemedel.
NCI vid NIH har tidigare genomfört fem fas I-studier med LMP400. Hur skiljer sig den nu föreslagna studien från de tidigare?
Det är korrekt att NIH framgångsrikt har genomfört fem fas I-studier, men de har inte försök sig på fas II. Det är här Gibson Oncology kommer in. Gibson kommer nu att genomföra en fas II-studie. Framgångsrika resultat från fas I är en förutsättning för att gå vidare till fas II och därefter till fas III.
Kräver den kliniska studien att ni anpassar IndiTreat testet och utvecklar en specialversion som passar LMP400?
– Nej, IndiTreat behöver inte anpassas. Vi har framgångsrikt testat ett stort antal patienter med kolorektalcancer.
De finansiella villkoren för samarbetet är ännu inte offentliggjorda, men kan du avslöja om ni kommer erhålla monetär ersättning för ert bidrag till studien?
– Ja, vi kommer att få ekonomisk ersättning för att genomföra patientstratifieringen.
Tidigare har IndiTreat använts för parallella tester av patientens respons för flera läkemedel på en gång, så det här är nytt territorium för 2cureX. Planerar ni nu att spinna vidare på companion diagnostics-konceptet, där ett specifikt test används för att identifiera vilka patienter som lämpar sig för en specifik behandling, och därigenom knyta er tätare till ett specifikt läkemedel?
– Ett logiskt nästa steg inom detta nya affärsområde skulle vara att sträva efter att använda IndiTreat som ett companion diagnostics-verktyg.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev