Home Nyheter Topp 10: Här är läkemedelsbolagen som satsar mest på FoU

Topp 10: Här är läkemedelsbolagen som satsar mest på FoU

Topp 10: Här är läkemedelsbolagen som satsar mest på FoU

9 maj, 2017

Fem miljarder dollar eller motsvarande cirka 44 miljarder kronor. Med så mycket ökade de fem stora kemedelsbolagen Roche, MSD (Merck i USA och Kanada), Novartis, Pfizer och Johnson&Johnson gemensamt sina kostnader för forskning och utveckling under 2016. Det visar Endpoint News kartläggning av de globala läkemedelsbolagens utvecklingsbudgetar under förra året jämfört med året innan.
Roche och MSD står för en stor del av den totala ökningen bland de tio främsta bolagen på listan, men också Gilead har ökat sina FoU-kostnader ordentligt, precis som Eli Lilly och Celgene som skruvat upp sina satsningar på nya forskningsprogram. Trenden med ökande utvecklingsbudgetar har dock sammanträffat med en nedgång i antalet godkända läkemedel under 2016, skriver Endpoint News. De två trenderna korrelerar dock inte och det finns redan tecken på att en vändning är på gång i år. Utvecklingen av nya läkemedel går generellt allt snabbare, vilket också kan förklara de höjda utvecklingsutgifterna. Detta gäller exempelvis inom cancerområdet där framgångar med immuno-onkologi fått ordentlig fart på investeringarna och där marknadens aktörer vill stärka sina positioner och vinna så stora territorier som möjligt, så snabbt som möjligt.

Topp-10-listan över de läkemedelsbolag som satsar mest på forskning och utveckling:

(Förra årets siffror inom parentes)

1. Roche

FoU-budget 2016: 11,4 miljarder USD (9,2 miljarder USD)
Omsättning: 50,5 miljarder USD
FoU-budget som procent av omsättningen:  22%
Om bolagets FoU: “Ge Roche det erkännande som företaget förtjänar. Företaget förvärvade konkurrenten Genentech utan att döda den kreativa kemin, vilket är en sällsynt händelse i branschen”, skriver Endpoint News som betonar att Roche därmed bibehåller sitt goda rykte som ett innovativt läkemedelsbolag. Roche har länge befunnit sig på topplistan över de bolag som satsar mest på forskning och utveckling. Framförallt har företaget riktat in sig på två grupper: Basel-baserade pRED och Genentechs gRED i Kalifornien. Bolaget har satsat på flera storsäljare och nyligen godkändes Ocrevus, ett nytt läkemedel för multipel skleros (MS) som kan nå en stor marknad. Framgångarna för nya cancermediciner har också öppnat dörren till en kombination av fler studier. Framöver har Roche också höga förhoppningar på emicizumab (ACE910) för hemofili eller blödarsjuka, även om frågetecken finns angående säkerheten till följd av en patients död och att substansen kan ha en rad möjligt allvarliga biverkningar. Roche har även meddelat att man kommer också att utvärdera Alzheimerbehandlingen gantenerumab i en fas III-studie.

2. MSD

FoU-budget 2016: 10,1 miljarder USD (6,7 miljarder USD)
Omsättning: 39,8 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen:  25%
Om bolagets FoU: MSD har klättrat mest på FoU-listan under 2016 samtidigt som man har haft höga kostnader för patentuppgörelser rörande läkemedlet Keytruda. MSD är en gigant som genomgick en kraftig omgörning 2013 och har under forskningschefen Roger Perlmutter gjort en stor omsvängning under det senaste årtiondet. Perlmutter genomförde också en mindre omorganisation under 2016 när han fortsatte att satsa på två stora utvecklingshubbar i USA; Cambridge/Boston och Bay-area. Flera studier genomförs nu för att utvärdera Keytruda, som används för att bekämpa olika cancerformer, i kombination med andra läkemedel. MSD har bland annat överraskat marknaden genom att gå i bräschen för bekämpning av lungcancer, och har avslöjat planer på att kombinera Keytruda med Incytes IDO1 inhibitor epacadostat för just lungcancer och andra cancerindikationer. MSD har sammanlagt tio fas III-studier igång i dagsläget.

3. Novartis

FoU-budget 2016: 8,93 miljarder USD (9,08 miljarder USD)
Omsättning: 48,5 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen:  18%
Om bolagets FoU: Bolaget har inlett 2017 med ett flertal viktiga framgångar. Bland annat lanserade man Kisqali (ribociclib) på marknaden efter att substansen fått FDA-godkännande för behandling av bröstcancer. Novartis har i Kisqali en trolig  blockbuster som förväntas  omsätta runt 2,5 miljarder dollar per år. Man har även tagit fram Cosentyx, en tidig representant för en ny grupp av läkemedel för psoriasis som har visat sig ha sjukdomsmodifierande egenskaper. Dessutom har man fått regulatoriska snabbspår för Zykadia (ceritinib) inom icke-småcellig lungcancer och lungcancer med hjärnmetastaser. Därtill kommer man inom kort att lämna in en första ansökan om godkännande för CAR-T-kandidaten CTL019 inom barnleukemiformen ALL, som man hoppas kunna lägga till sin portfölj av blockbusters efter positiva resultat från en avgörande studie som väntas inkomma under det andra kvartalet i år. Novartis har nått imponerande framgångar under årets första månader, vilket också är ett kvitto på att det betalar sig att ha en av de topp-3 största FoU-budgetarna i branschen.

4. Pfizer

FoU-budget 2016: 7,9 miljarder USD (7,7 miljarder USD)
Omsättning: 52,8 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen:  15%
Om bolagets FoU: När Ian Read tog över som CEO för läkemedelsgiganten Pfizer möttes han av ett bolag med förhållandevis liten egen innovationsutveckling. Däremot fick han en stor budet till sitt förfogande, och han har därefter byggt ut forskningen och utvecklingen och inget tyder på att företagsledningen planerar att tänka om inom kort, skriver Endpoint News. Read spenderade bland annat 850 miljoner dollar på att köpa in Merck KGaA:s checkpointsprogram för avelumab som levererade sitt första godkännande i år för en cancerportfolio. Bolaget har också annat på gång: bland annat inväntar man de första godkännandena för Cellectis UCART 10 och CAR-T-behandling och har stora planer på att genom dem kunna gå om pionjärerna på marknaden. Pfizer har också genom SPK-9001, en viktig genterapi för blödarsjuka som licensierats in från Spark Therapeutic, tagit en ledande roll inom det fältet.

5. Johnson&Johnson

FoU-budget 2016: 9,1 miljarder USD (9,05 miljarder USD)
Omsättning: 71,9 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 13%
Om bolagets FoU: Johnson&Johnson är unika på den här listan. Bolaget är en läkemedelsgigant och ett konglomerat med djupa rötter på marknaden för medicinsk utrustning och konsumentartiklar. Här rankas de dock enbart för sin satsning på forskning och utveckling inom läkemedel, skriver Endpoint News som menar att J&J har visat att ett storföretag visst kan vara både innovativt och framåtblickande. Bolaget har gått ihop med ett dussintals små aktörer runt om i världen för att vara säkra på att vara med på tåget när nästa stora genombrott sker inom läkemedelsindustrin. De har också satsat på att investera i startups som de tror på.
Övriga bolag på tio-i-topp-listan:

6. AstraZeneca

FoU-budget 2016: 5,9 miljarder USD (6 miljarder USD)
Omsättning: 19,6 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 30%

7. Sanofi

FoU-budget 2016: 5,42 miljarder USD (5,33 miljarder USD)
Omsättning: 35,4 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 15,3%

8. Eli Lilly

FoU-budget 2016: 5,24 miljarder USD (4,8 miljarder USD)
Omsättning: 21,2 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 25 %

9. Gilead Sciences

FoU-budget 2016: 5,1 miljarder USD (3 miljarder USD)
Omsättning: 29,9 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 17 %

10. Bristol-Myers Squibb

2016: 4,94 miljarder USD (5,92 miljarder USD)
Omsättning: 19,4 miljarder USD
FoU som procent av omsättningen: 25 %
Läs hela artikeln från Endpoint News här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev