Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 1 februari

Nyhetssvepet onsdag 1 februari

Nyhetssvepet tisdag 28 maj

Nyhetssvepet onsdag 1 februari

1 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Idag inleds teckningsperioden för teckningsoptioner av serie TO1 i Xintela. Läs mer här. En samlingssida för emissionen nås här, och för de som missade gårdagens presentation vid Aktiedagen i Lund så finns den nu tillgänglig via denna länk.

Alteco Medical tecknar avtal med fyra sjukhus i Tyskland. Läs mer.
Medivir meddelar idag att den oberoende dataövervakningskommittén kopplad till den pågående randomiserade dubbelblinda fas IIa-studien MIV-711-201 har hållit sitt fjärde planerade möte och efter en granskning av avblindade säkerhetsdata har rekommenderat en fortsättning av studien. Studien syftar till att utvärdera säkerhet, tolerabilitet och effekt vid sex månaders behandling med MIV-711 hos patienter med måttlig knäartros. Läs mer.
Forskningsbolaget RhoVac kommer under året att fokusera på den kliniska fas I/II-studien som just startat. Det skriver vd Anders Ljungqvist i ett meddelande till aktieägarna. Han uppger vidare att bolaget också kommer att planera den nästkommande kliniska studien, vilken förväntas att bli en fas IIb-studie. Läs mer.
VibroSense har fått en Intention to Grant från European Patent Office (EPO) gällande bolagets patentansökan för Europa, vilket innebär att EPO har för avsikt att godkänna patentet. Läs mer.
MedicPen: Åke Zetterström, tekniskchef (CTO) och utvecklare av Medimi-produkterna har bestämt sig för att trappa ner. MedicPen har anställt Mimmi Anderberg som tekniskchef (CTO) från den 1 februari, 2017. Läs mer.
Bactiguard tecknar distributörsavtal och ingår partnerskap med Heal Pharma för Egypten. Produktregistreringsprocessen har inletts och lanseringen planeras till andra kvartalet 2017. Läs mer.
InDex Pharmaceuticals meddelade under morgonen att bolaget har ingått ett serviceavtal med det globala kontraktsforskningsföretaget (CRO) PAREXEL för genomförandet av CONDUCT-studien, en fas IIb-dosoptimeringsstudie med läkemedelskandidaten cobitolimod för behandling av måttlig till svår aktiv ulcerös kolit. Läs mer.
Sectra tilldelas för fjärde året i rad den amerikanska utmärkelsen för högst kundnöjdhet inom IT-system för hantering och arkivering av röntgenbilder, Sectra PACS. Analysföretaget KLAS har sammanställt hur nöjda amerikanska vårdgivare är med branschens leverantörer inom olika kategorier. Utmärkelsen speglar Sectras arbete och engagemang för sina kunder. Läs mer.
Medicinteknikföretaget Medtronic håller på att förbereda en försäljning som kan inkludera delar eller hela verksamheten inom medicinska förnödenheter, rapporterar Bloomberg. Enheten kan komma att gå för fem miljarder dollar och Medtronic ska redan ha valt ut potentiella köpare för divisionen. I den försäljningsaktuella verksamheten ingår allt från nålar och katetrar till övervakningsutrustning och medicinska instrument. Merparten av tillgångarna tillkom i samband med Medtronics storförvärv av Covidien för 42,9 miljarder dollar 2014. Medtronic har avböjt att kommentera uppgifterna. Läs mer.
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
President Donald Trump har i en träff med cheferna för Merck, Amgen, Eli Lilly, Novartis och Johnson & Johnson, begärt att de kapar priserna på sina produkter. Under mötet sade Donald Trump att han ville se en sänkning av de ”astronomiska” läkemedelspriserna, och lovade samtidigt att hjälpa företagen med att göra det lättare för dem att få godkännande hos det amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA, för nya läkemedel. Läs mer.
Merck/MSD: Keytruda (pembrolizumab) har blivit godkänt som förstahandsbehandling vid lungcancer efter att ha visat på upp till 40 procent bättre chans för överlevnad jämfört med cellgifter och 50 procent minskad risk för sjukdomsprogress eller död. Läs mer.
RaySearch ökar rörelseresultatet med 126 procent i det fjärde kvartalet. Läs mer.
CombiGene offentliggjorde igår ett emissionsmemorandum med anledning av bolagets företrädesemission vars teckningsperiod löper från och med den 6 februari 2017 till och med den 20 februari 2017. Läs mer.
Sverige och Tyskland ingick igår ett innovationspartnerskap, och inom området för e-hälsa avser man att utbyta kunskap om teknisk infrastruktur för t.ex elektroniska patientjournaler och e-recept. Digitalisering inom sjukvården är ett kontinuerligt arbete där kompetens och kunskap behöver delas mellan länder med liknande utmaningar. Utbytet kommer att koordineras av regeringens samordnare för Life Science i samarbete med relevanta tyska myndigheter. Läs mer.
GU Ventures utdelade igår pris till Sara Malcus, VD för MetaboGen som årets ledare, och priset årets grundare gick till Erik Gatenholm, Hector Martinez, Gusten Danielsson, Jockum Svanberg, grundare, samt styrelseordförande Göran Nordlund i Cellink. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 4 här.
De senaste artiklarna från BioStock

I november 2013 la den tyska läkemedelskoncernen Bayer ett bud värt 2,4 miljarder dollar på det norska prostatacancerbolaget Algeta. Tillsammans med Bayer hade Algeta utvecklat Xofigo, ett läkemedel för behandling av svår prostatacancer. En månad senare var affären klar och prislappen hade då efter viss budstrid ökat väsentligt till 2,9 miljarder dollar eller 26 miljarder svenska kronor. En av ingenjörerna bakom de kliniska studierna med Xofigo var Sten Nilsson – professor i onkologi samt styrelseledamot och medgrundare till svenska DexTech Medical, vars förarbete lade själva grunden för jätteaffären mellan Algeta och Bayer. Tillsammans med honom hoppas nu DexTechs vd Anders R Holmberg att man ska kunna göra om Algetas resa med läkemedelskandidaten OsteoDex, även den med inriktning mot kastrationsresistent prostatacancer. Läs mer.

Vinnare i morgonhandeln: Raysearch +13,19%, Vibrosense Dynamics +7,85%, Dignitana +4,24%, Spago-Nano +4%, Senzime +3,73%, Xintela +3,66%
Förlorare i morgonhandeln: Ortivus -7,64%, Cereno Scientific -6,67%, Xbrane Biopharma -6,32%, DexTech -5,52%, Nexstim -4,55%, Glycorex Transplantation -3,53%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev