Home Nyheter Jättedonation till UC San Francisco inom Life Science

Jättedonation till UC San Francisco inom Life Science

Jättedonation till UC San Francisco inom Life Science

13 januari, 2017

Under torsdagen meddelade University of California i San Francisco att man har fått en donation på 500 miljoner dollar, en av de största i sitt slag någonsin till ett universitet. Pengarna som kommer från Helen Diller Foundation adderas därmed till de 700 miljoner dollar man redan har fått i andra stora donationer sedan 2014. Vad som är särskilt anmärkningsvärt förutom storleken på donationen, är att den lämnar 100 miljoner dollar för fritt förfogande, och redan nu är det klart att dessa pengar kommer att finansiera innovativa projekt som annars främst brukar kopplas samman med biotech-startups.
Huvuddelen av donationen, 400 miljoner dollar kommer att gå till att rekrytera och behålla topplärare och studenter och ökar därmed i ett slag UCSFs kapital med 18 procent. Hälften kommer att skapa en finansieringskälla för att stödja UCSF att befästa ledande positioner och rekrytera högre professorer från andra institutioner. Den andra hälften kommer att stödja studenter vid UCSF fyra professionella skolor. Men vad är särskilt anmärkningsvärt förutom storleken på donationen, är att den lämnar 100 miljoner dollar för fritt förfogande. Universitetet kan med andra ord spendera pengarna efter eget gottfinnande och finansiera innovativa projekt som annars brukar vara svårt att hitta anslag för.
– Vi befinner oss vid en brytpunkt i historien inom biovetenskapen, där vi kan ta hjälp av nya beräkningsverktyg och biologiska metoder som kan påskynda nya upptäckter, menar kansler Dr. Sam Hawgood vid universitetet. Han kallar donationen för omvälvande, delvis beroende på dess flexibilitet, summan är nämligen inte villkorad att vikas åt exempelvis byggnationer, utan kan tillämpas för rekryteringar och nya medicinska upptäckter.
Universitetet fick även 578 miljoner dollar från National Institutes of Health förra året, den näst högsta summan av alla institutioner i USA. Man har utöver detta även fått 600 miljoner dollar från Chan Zuckerberg Biohub partnership, samt 250 miljoner dollar från tech-entreprenören Sean Parkers Parker Institute for Cancer Immunotherapy. Parker grundade fildelningsföretaget Napster och var även den första vd:n på Facebook då företaget bolagiserades för över tio år sedan. Han har även investerat i svenska Spotify.
Området kring University of California har alltmer kommit att bli ett drivhus för biomedicinsk innovation, och detta i en tid när massiva investeringar görs i hälsorelaterade produkter och forskning av Silicon Valleyjättarna Google och Apple, för att inte nämna den flod av riskkapitalfonder som har anlänt till och investerat i dess bioteknikstartups.
California Institute for regenerative medicine (CIRM) har också plöjt ned mer än 500 miljoner dollar i Stanford, UC Berkeley, och University of California San Francisco under de senaste åren, i synnerhet inom arbetet med embryonala stamceller blev det betydelsefullt då federala medel under president George W. Bush begränsades. Detta visade sig bli en konkurrensfördel för Bay Area och Kalifornien, varför man numera är världsledande inom området.
Sam Hawgood menar att donationen erbjuder en “aldrig tidigare skådad grad av frihet” att ta itu med idéer som anses alltför riskabelt med traditionella finansiärer. Inga beslut har ännu fattats om exakt hur de “fria” pengarna kommer att användas.
University of California som grundades 1868, kan ståta med 5 medical centers, 3 nationella laboratorier, 238,700 studenter, 198,300 anställda och inte mindre än 61 nobelpristagare genom tiderna (av totalt 881 amerikanska pristagare sedan år 1901). UC drivs av delstaten Kalifornien, har 10 campus i Kalifornien, varav de kanske mest kända och framstående finns i Berkeley och Los Angeles. Nio campus tar emot både grund- och forskarstudenter; men endast ett campus, UC San Francisco som nu har erhållit donationen, tar emot examinerade medicinstuderande. 7 av de tio campusområdena brukar rankas som bland de femtio bästa bland världens universitet.
Läs mer om donationen här

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev