Home Analyser BioStock analys: InDex Pharmaceuticals

BioStock analys: InDex Pharmaceuticals

BioStock analys: InDex Pharmaceuticals

18 september, 2016

LEDNING, STYRELSE & ÄGARE

Ur ett managementperspektiv står InDex Pharmaceuticals väl rustade, med en mycket namnkunnig ledning och styrelse på plats. Bolagets samlade kompetens både operativt, inom FoU och inom affärsutveckling imponerar, och ger i kombination med ledningens och styrelsens gemensamma kontaktnät, inte minst internationellt, bra förutsättningar för att man ska lyckas fullfölja bolagets kommande utlicensieringsplaner. Även ägarsidan är stabil, med tunga aktörer som SEB Venture Capital och Industrifonden som visat på både uthållighet och en betryggande långsiktighet hittills i sina investeringar i InDex.

Peter Zerhouni, vd InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni är vd för InDex Pharmaceuticals.

Ledning

  • InDex vd Peter Zerhouni har djup erfarenhet av läkemedelsbranschen i egenskap av tidigare VD och affärsutvecklingschef på Diamyd Medical. Under sin tid på Diamyd Medical var Peter en av de drivande krafterna bakom en av Sveriges största licensaffärer någonsin inom sektorn, vilket gör hans profil ganska unik. Peter har en bakgrund som biolog och ekonom och har tidigare även arbetat inom finanssektorn på ING Bank i Bryssel.
  • Per-Olof Gunnesson, ekonomichef, har lång och gedigen erfarenhet från läkemedelsindustrin. Per-Olof har haft flera ledande positioner på både Astra och ett flertal mindre utvecklings- och säljbolag. Tidigare har han även arbetat för Immunicum, Umecrine och Helicure.
  • Thomas Knittel, medicinsk chef, är läkare och docent inom gastroenterologi och internmedicin från Goettingens universitet i Tyskland. Thomas har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin genom olika ledande positioner inom framförallt sälj och marknadsföring på Novo Nordisk, som chef för läkemedelsområdet på Harlan Laboratories, VP Corporate & Medical Affairs på Develogen, samt positioner på andra läkemedelsföretag (t.ex. Medoderm GmbH). Utöver hans industriella bakgrund bidrar Thomas med ett brett kontaktnät av gastroenterologer runt om i världen.
  • Pernilla Sandwall, operativ chef, har lång erfarenhet inom klinisk läkemedelsutveckling med över 20 år på Merck/MSD. Pernilla har arbetat för Merck i Sverige, i USA samt regionalt i Europa med fokus på genomförande av kliniska prövningar ur olika perspektiv. Hon är även styrelseledamot för Läkemedelsindustriföreningens avdelning för innovativa mindre Life Science-företag och Farmacevter utan Gränser.

Styrelse

  • Professor Wenche Rolfsen, styrelseordförande, är också styrelseledamot i Industrifonden som är en av InDex huvudägare. Wenche har 16 års erfarenhet i ledande befattningar på Pharmacia, Quintiles Europe och Quintiles Scandinavia. Hon är och har tidigare varit styrelseledamot i ett flertal hälso- och Life Science-inriktade bolag som bland annat Smartfish, Recipharm, Moberg Pharma, Aprea, TFS Trial Form Support International, med flera. Wenche Rolfsen var tillförordnad VD för InDex Pharmaceuticals under en kort period 2015.
  • Professor Uli Hacksell, styrelseledamot, bidrar med forsknings- och utvecklingskunskap genom över 20 års internationell erfarenhet i ledande positioner på läkemedels- och bioteknikbolag, bland annat som VD för Astra Draco i Lund. Uli Hacksell sitter i styrelsen för Cerecor, där han också är VD, samt för Glionova och Uppsala universitet. Han har varit mycket aktiv i uppbyggandet av det amerikanska CNS-bolaget ACADIA Pharmaceuticals där han var VD i 15 år under resan från privatägt startup till publikt bolag i mångmiljardklassen på Nasdaq.
  • Dr. Lennart Hansson, styrelseledamot, företräder Industrifonden där han har varit engagerad i dess Life Science-enhet sedan 2008. Lennart Hansson bidrar med över 20 års erfarenhet i ledande befattningar från bland annat KabiGen, Symbicom, AstraZeneca och Arexis samt är för nuvarande styrelseledamot i bland annat Pharmalink, Sixera Pharma och OxThera.
  • Stig Løkke Pedersen, styrelseledamot, har en gedigen erfarenhet från börsnoterade läkemedelsbolag från tidigare positioner på H. Lundbeck, Chemometec och Ciba Geigy. Pedersen var under 10 år medlem av H. Lundbecks koncernledning, bland annat som ansvarig för försäljning och marknad globalt. Pedersen är styrelseordförande i Nuevolution, moksha8, Transmedica och SSI-Diagnostics.
  • Andreas Pennervall, styrelseledamot, företräder huvudägaren SEB Venture Capital samt är styrelseledamot i börsnoterade Life Science-bolaget SciBase. Han sitter även i styrelsen på ett flertal ytterligare företag.

Ägare

Enligt uppgifter inhämtade från InDex Pharmaceuticals innehöll aktieboken per den 13 september 2016 110 aktieägare. De tre huvudägarna, SEB Venture Capital (35% ägarandel och 30% av röstetalet), Industrifonden (30% ägarandel och 34% av röstetalet) och NeoMed och N5 (10% ägarandel och 17% av röstetalet) innehar tillsammans 75 procent av aktiekapitalet innan ägarspridningen som blir aktuell i och med den kommande börsintroduktionen. SEB Venture Capital och Industrifonden har investerat i InDex under en lång tid, mer än tio respektive fem år. NeoMed kom tillsammans med N5 in som ny och större ägare år 2014.

Tidigare licensaffär har genomförts

För drygt två år sedan, i mars 2014, signerade InDex ett licensavtal med spanska Almirall. Avtalet reglerade de europeiska marknadsrättigheterna för bolagets huvudkandidat, cobitolimod, och InDex erhöll en förskottsbetalning om 5 miljoner euro samt löften om milstolpsbetalningar och tvåsiffrig royalty på försäljningen. Året därpå annonserade Almirall att bolaget ämnade att strategiskt inrikta sig mot att bli ett speciality pharma-bolag med fokus på dermatologiska produkter. Almirall avslutade därefter avtalet med InDex i förtid i juni 2015 och alla rättigheter återfördes. InDex har således erfarenhet av att ha förhandlat fram ett attraktivt licensupplägg för sin huvudkandidat och besitter nu möjligheten att göra om samma förhandling igen – men denna gång med mer kunskap om cobitolimods effekter.
Aktivt utlicensieringsarbete pågår
InDex rapporterar att de bedriver ett mycket aktivt utlicensieringsarbete med cobitolimod och att man avser att ingå partnerskap med något större internationellt läkemedelsbolag som kan bidra med både finansiering och expertis till den sista utvecklingsfasen, och så småningom kommersialisering av produkten. Vid positiva resultat i CONDUCT-studien förväntas intresset för cobitolimod från potentiella partners vara mycket stort och ge goda förutsättningar till fördelaktiga avtal för bolaget.
index_fig3

Befintliga behandlingar ursprungligen utvecklade för andra indikationer

Ulcerös kolit kännetecknas av kronisk inflammation i ändtarmens och tjocktarmens slemhinna med sår eller öppna skador i vävnaden och kallas även blödande tjocktarmsinflammation. Sjukdomen är återkommande, med aktiva och inaktiva faser, vilka skiljer sig åt i sjukdomsprocess, symtom och behandling. Patienter som lider av ulcerös kolit löper dessutom en signifikant förhöjd risk att utveckla tjocktarmscancer.
Ulcerös kolit varierar i svårighetsgrad baserat på intensiteten i symtomen. Ca 30 procent av patienterna har en mild form av sjukdomen, ca 50 procent har måttlig ulcerös kolit och ca 20 procent av de drabbade lider av en svår form av sjukdomen.
Standardbehandlingen syftar huvudsakligen till att inducera remission, symtomfrihet, under akuta skov samt att bibehålla remission så länge som möjligt. Dagens första och andra linjens behandlingsalternativ omfattar aminosalicylater (t.ex. 5-ASA) och glukokortikosteroider (kortikosteroider). Behandling med steroider används vanligtvis under sjukdomens akuta skov och rekommenderas inte för underhållsbehandling p.g.a. de risker som är förenade med långvarigt bruk. För patienter som lider av måttliga till svåra skov av ulcerös kolit, och som inte svarar på behandling med 5-ASA och kortikosteroider, tillämpas tredje linjens behandling där typiskt konventionella immunmodulerare från transplantationsfältet eller biologiska läkemedel är standard.
Bland konventionella småmolekylära immunomodulerare ingår merkaptopurin, azatioprin, metotrexat och cyclosporin. På grund av biverkningsprofiler försöker man dock nu att minimera användningen av flera av dessa behandlingar till förmån för nya biologiska alternativ. Godkända biologiska läkemedel för ulcerös kolit innefattar monoklonala antikroppar mot TNF-alfa samt integrinreceptorer.
Tredje linjens läkemedel visar på de konventionella samt biologiska behandlingsalternativens begränsningar för ulcerös kolit avseende såväl att inducera remission som underhållsbehandling. Behandlingarnas effekt är ofta fördröjd, och de är förenade med kända allvarliga biverkningar. De har endast långvarig effekt hos omkring 30 procent av patienterna och en betydande andel patienter kommer att utveckla tolerans mot behandlingarna. InDex har påvisat lovande kliniska resultat, och ämnar nu att etablera cobitolimod i standardarsenalen för tredje behandlingslinjen.
Analysen fortsätter på sida 3.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev