Home Nyheter Xintela knyter till sig strategisk resurs för affärsutveckling

Xintela knyter till sig strategisk resurs för affärsutveckling

Xintela knyter till sig strategisk resurs för affärsutveckling

16 september, 2016

Biomedicinbolaget Xintela har rekryterat Rickard Mosell till tjänsten som Head of Business Development, vilket gör honom till ansvarig för bolagets affärsutvecklings- och finansieringsverksamhet. Mosell, som enligt uppgift har erfarenhet som rådgivare till cirka 10 000(!) start-up-projekt, kommer närmast från en tjänst som vd för affärsinkubatorn Ideon Innovation. Mosell kommer även att ingå i Xintelas ledningsgrupp, och därmed förstärks bolaget organisatoriskt inom två väsentliga funktioner.
Rickard Mosell har bland annat varit vd för Ideon Science Park i Lund, Skandinaviens och en av Europas mest framgångsrika mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapital, som omfattar cirka 370 företag med 2 700 anställda. Närmast kommer han dock från från rollen som vd för affärsinkubatorn Ideon Innovation som hjälper entreprenörer att snabbare bygga tillväxtföretag. Totalt har Rickard Mosell genom åren varit rådgivare till cirka 10 000 start-up-projekt, i frågor som rör affärsutveckling, finansiering, marknadsföring och juridik.
Det är viktigt att Xintela har ett starkt fokus på affärsutveckling framöver, och vi är övertygade om att Rickard har den erfarenhet, kompetens och det nätverk som krävs. Han har under lång tid varit drivande i affärsutveckling, försäljning och kommunikation och har byggt upp ett omfattande och värdefullt nätverk både nationellt och internationellt. Vi är mycket glada att kunna välkomna honom tillbaka till Xintela, säger bolagets vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Rickard Mosell, Head of Business Development Xintela.
Rickard Mosell, nyrekryterad Head of Business Development Xintela.

Rickard Mosell, vad hoppas du kunna tillföra till Xintela?
– Jag hoppas att kunna tillföra kvalificerade ”händer och fötter”  i den mognadsfas som Xintela befinner sig i just nu. Mitt stora nätverk och mångfald av skarpa ”case studies” gör att vi kan öka tempot i kommersialiseringen.
Du har ett imponerande track record som rådgivare till runt 10 000 start-up-projekt. Hur man bygger ett framgångsrikt bolag borde därmed sitta i ryggmärgen?
– Varje nytt bolag är unikt och har sin unika konstellation och samling av utmaningar. Det jag framförallt kan bidra med är en bra attityd och positiv inställning till att ta sig an nya utmaningar, samt ett nätverk som är så brett och mångfacetterat att vi oavsett utmaning kan lösa situationen på ett snabbt och effektivt sätt.

Vad gjorde att du ville återvända till Xintela, med tanke på att det enbart inom Medicon Village ryms ca 100 bolag som är verksamma inom Life Science?
– Det sporrar mig att vara med i ett sammanhang där man faktiskt jobbar med att föra fram nya behandlingar och produkter, för mänsklighetens bästa, till marknaden. Att det är ett bolag med oerhörd potential och med globalt applicerbara kunskaper och produkter, som innebär att man verkar i en starkt internationell miljö, är andra anledningar att vilja vara med.
– Jag är också medgrundare i bolaget så det finns mycket tid som jag redan investerat i bolaget så det spelar naturligtvis också in. Slutligen är det inte minst nöjet av att dagligen få gå till jobbet och möta ett fantastiskt team av entusiastiska medarbetare med sann arbetsglädje.
Du kommer utöver din roll som Head of Business Development även att sitta i ledningsgruppen. Hur kommer Xintelas aktieägare att märka av din närvaro här?
– Jag är inte en ”tung” Life-Science person utan har min karriär från andra branscher. Jag kommer komplettera ledningsgruppen med mångfald i perspektiv och med mod att utforska oupptrampade stigar.

Du var med och grundade Xintela 2009 och satt även i styrelsen till och med 2014. Vilka är de mest tydliga skillnaderna i bolaget nu jämfört med några år sedan?
– Vi är fler människor involverade, vi har en professionalitet i både ledning och styrelse och vi ligger väsentlig närmare kommersialisering av tjänster och produkter än någonsin tidigare. Dessutom är bolaget idag noterat på Nasdaq First North, vilket ökat såväl ägarintresset som kännedomen om bolaget.
Avslutningsvis, du kommer senast från rollen som vd för affärsinkubatorn, Ideon Innovation, och har god erfarenhet av samverkan mellan bolag och akademi. Hur viktigt är nätverksbyggande och forskningssamarbete mellan privata bolag som Xintela och universitet?
– Det samarbetet är viktigt då universitetet oberoende kan verifiera ens egna resultat och skapa trovärdighet. Det är också  en källa till kompetenshöjning för befintlig personal samt för nyrekryteringar.  I vissa lägen kan man också dela utvecklingskostnader med andra bolag och universitetet, avslutar Rickard Mosell, ny Head of Business Development Xintela.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev