Home Okategoriserad DexTech siktar på utlicensiering till Schweizisk läkemedelsjätte

DexTech siktar på utlicensiering till Schweizisk läkemedelsjätte

DexTech siktar på utlicensiering till Schweizisk läkemedelsjätte

8 december, 2015

DexTech Medical meddelade marknaden för en dryg månad sedan att man tecknat avtal med Roche, ett av världens största bioteknikbolag, om ett forskningssamarbete avseende ett av läkemedelsjättens onkologiprojekt. Vid goda forskningsresultat hägrar ett utlicensieringsavtal som kan ge DexTech intäkter redan under 2016.
rochelogoSchweiziska Roche, med nästan 90 000 anställda världen över och ett marknadsvärde om ca 240 miljarder dollar, är ett av världens tre största bioteknik- och läkemedelsbolag. Uppsalabaserade DexTech skrev i början av november ett avtal om forskningssamarbete med Roche som innebär att DexTech skall dela med sig av den kompetens bolaget besitter, samt skräddarsy en tillämpning av sin patentskyddade teknologi för läkemedelsutveckling för ett av Roches onkologiprojekt som baseras på monoklonala antikroppar.
Att få till ett avtal med Big Pharma ligger högt på önskelistan hos många mindre svenska biotechbolag, och DexTech är inget undantag. Förutom de direkta ekonomiska fördelarna det kan ge bolaget är ett avtal ett viktigt kvitto på att man är något på spåren med sin forskning. De större läkemedelsbolagen håller dessutom uppsikt på varandra, och att man nu skrivit avtal kan ge ringar på vattnet i form av att fler stora bolag får upp ögonen för DexTechs teknologi.
– Det är ovanligt att en så stor spelare som Roche intresserar sig för ett mindre bolags teknik. Det är naturligtvis jätteroligt och ett stort erkännande för oss att vår expertis och teknologi införlivas i ett av Roches onkologiprojekt. Vi ser detta som en viktig bekräftelse av möjligheterna med vår teknologi vid cancerbehandling, säger DexTechs vd Anders R Holmberg.
DexTech äger två globala patent avseende laddningsmodifierat dextran för applikation inom området cancerbehandling, och arbetar nu för att optimera sin teknologi för Roches specifika tillämpning. I korta drag består uppgiften i att DexTech skall anpassa sin teknologiplattform till att bli en del i ett nytt ”cancerbehandlings-kit” baserat på monoklonala antikroppar och en radionuklid som Roche utvecklar.
Roche satsade under 2014 i storleksordningen 90 miljarder SEK på R & D. Under innevarande år har bolaget gjort flera inlicensierings- och uppköpsaffärer, bland annat köpte man i augusti diagnostikbolaget GeneWeave för 425 miljoner USD, varav 190 miljoner dollar i upfront-betalning. I ett inledande skede kommer forskningssamarbetet med DexTech att stödjas av Roche med motsvarande ca 500 000 SEK, vilket alltså inte är några enorma pengar i dessa sammanhang. Samarbetet kan icke desto mindre komma att generera betydande intäkter för DexTech vid  lyckat utfall. Om man uppnår önskvärda forskningsresultat hägrar ett utlicensieringsavtal, och målsättningen är att preliminära resultat att presentera innan året är slut. Roche kommer därefter att utvärdera resultaten innan man går vidare. Om DexTech håller målsättningen och utvärderingen av resultaten från Roches sida därefter löper enligt plan – och givetvis förutsatt att utfallet är positivt – så bör förhandlingar om ett licensavtal kunna inledas redan innan sommaren.
– Om vi kan presentera en tilltalande lösning på deras problem och Roche därefter väljer att avancera projektet vidare mot toxikologistudier och kliniska studier, så blir det aktuellt med ett licensavtal, säger Gösta Lundgren, CFO och ansvarig för investerarrelationer på DexTech.
Multinationella bolag som Roche driver många projekt parallellt och även vid ett lyckat forskningsresultat kan det finnas omständigheter utanför DexTechs kontroll som medför en viss risk för att projekt kan läggas på is, omprioriteras eller avslutas.
– Inom ett så stort bolag som Roche finns det givetvis även många interna parametrar vi inte kan råda över som kan påverka vårt projekt, men om allt går som vi vill så ser vi framför oss en positiv fortsättning på samarbetet. Oavsett, så är det en otroligt viktig erfarenhet och en god signal till omvärlden att DexTech har det här samarbetet med Roche, avslutar Anders R Holmberg, vd DexTech Medical.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev