Home Nyheter Investeringsnätverket Life Science Invest satsar 17 Mkr på life science-bolag

Investeringsnätverket Life Science Invest satsar 17 Mkr på life science-bolag

LSI Epsilons vd Kristofer Klerfalk

Investeringsnätverket Life Science Invest satsar 17 Mkr på life science-bolag

21 februari, 2024

LSI Epsilon, Life Science Invests senaste investeringsbolag, har tagit in kapital och ska under det kommande året investera 17 miljoner kronor. Pengarna ska gå till nordiska bolag inom life science, healthtech och medtech som befinner sig i tidig fas. Bakgrunden är att efterfrågan på strukturerade samarbeten har ökat, både från investerare och bolagen.

Life Science Invest är Sveriges största affärsängelnätverk inom life science. Under de senaste åren har de samlat investerare under konceptet och skapat ett flertal LSI-bolag, där Epsilon är det femte i ordningen.

Sedan tidigare har de investerat 41 Mkr, utöver 13 Mkr i direktinvestering, i totalt 27 life science-bolag. LSI Epsilons delägare inkluderar bland annat initiativtagarna styrelseordförande Ann-Charlotte Beckman, vd Kristofer Klerfalk och Magnus Klaesson.

LSI Epsilons styrelseordförande Ann-Charlotte Beckman
LSI Epsilons styrelseordförande Ann-Charlotte Beckman

– Vi har med Epsilon etablerat oss som det ledande affärsängelnätverket inom life science i Norden, säger Kristofer Klerfalk.

Investerare med bred erfarenhet

I LSI Epsilon har 25 affärsänglar gått in med kapital. De har erfarenhet inom både medtech och läkemedelsbranschen och har ett flertal exits bakom sig.

Bland namnen syns även Ulrika Hammarström, grundare av Scandinavian CRO, samt Ola Gudmundsen, grundare och för CRO-företaget Link Medical Research och som därmed kommer in med kompetens kring norska bolag. Här finns även medgrundaren till Telemedicine Clinic Henrik Agrell samt Fredrik Andersson, vd för Bonnier Healthcare Group. Erfarenhet från läkemedelsindustrin har bland annat Eva Walde, Helena Pharmanson och Sverre Bengtsson, grundaren av VieDoc. Samtliga investerare har gått in med, i princip, lika mycket kapital

–  En stor fördel med att saminvestera är att delägarna har spetskompetens inom flera olika vertikaler som kommer bolagen till praktisk nytta, säger Kristofer Klerfalk.

Tanken med att investera i de tidiga bolagen är att de har en samlad erfarenhet av liknande bolagsresor, samt nischade kompetenser med spetskunskap på en hög nivå.

Svåranalyserat utbud har skapat en efterfrågan

Enligt Kristofer Klerfalk ser saminvesteringsbolaget ett ökat behov av den här typen av satsningar från alla parter. Satsningar där investerare med olika typer av kompetenser går ihop och bygger startkapital för tidiga bolag under strukturerade processer.

Allt fler vill investera i startups, men det kan vara svårnavigerat att veta vilka behov och utmaningar som bolagen möter. Genom investeringsbolaget får man även en riskspridning på kapitalet, med en bred investeringsportfölj omfattande flera olika bolag.

– Vårt fokus är innovativa tidiga nordiska forskningsbolag inom life science. Det ska finnas ett starkt behov av produkten på marknaden, vara skalbart och gärna med ett starkt IP-/ patentportfölj, säger Kristofer Klerfalk.

Den strategiska processen innebär att de matchar kompetenser i nätverken mot de behov som finns i bolagen. Viktigt är även att bolagen har grundare som är coachningsbara och villiga att ta in ny kunskap på ett konstruktivt sätt. De måste vara beredda på att tänka och eventuellt omvärdera sina strategier, enligt Kristofer Klerfalk.

– Alla vi som har gjort sådana här resor tidigare vet att man måste justera kurs flera gånger, samtidigt som att man måste hålla i visionen och vara agil i processen, säger han.

Positiva investeringsbeslut på gång

En av grundtankarna bakom LSI är att engagera kvinnliga investerare, något som enligt Life Science Invest har lett till att cirka en tredjedel av investeringarna gått till bolag med kvinnliga grundare. Det kan jämföras med den 1 procent av kapitalet som generellt sett går till kvinnliga grundare. Av LSI Epsilons 24 affärsänglar är 7 stycken kvinnor.

Några av de startups som affärsängelnätverket har investerat i tidigare är bolag som Acorai, Inossia och MyCural Therapeutics. Med LSI Epsilon är den inledande planen att i år investera i mellan 8 och 10 nya bolag, och processen att hitta life science-bolag att investera i är redan igång.

– Vi har redan träffat ett antal bolag och har åtminstone ett positivt investeringsbeslut och eventuellt ytterligare ett, sedan ska vi göra en due diligence-process. Det blir sedan officiellt när de stänger sin investeringsrunda om någon månad, säger Kristofer Klerfalk.

Satsningen kan ses som ett hoppfullt inslag för de mindre life science-bolagen vars största orosmoment, enligt en rapport från branschorganisationen SwedenBIO, just nu är finansiering.

Upplever du, med tanke på det rådande världsläget, att det finns en oro bland mindre life science-bolag när det kommer till finansiering? 

– Ja, absolut. Pengarna är dyrare nu och bolag som saknar för många av de pusselbitarna som investerare vill se har svårt att ta in pengar, säger Kristofer Klerfalk.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev