Home Intervjuer Carbiotix tar sats med kapitalanskaffning

Carbiotix tar sats med kapitalanskaffning

Carbiotix tar sats med kapitalanskaffning

Carbiotix tar sats med kapitalanskaffning

26 maj, 2023

Food-techbolaget Carbiotix fortsätter sin resa mot att bli ett kommersiellt bolag. Man genomför nu en företrädesemission om initialt 12 Mkr för att supportera det regulatoriska arbetet och kommande marknadssatsningar. BioStock kontaktade vd Kristofer Cook för att få veta mer om emissionen och bolagets målsättningar.

Spotlight-noterade Carbiotix  utvecklar CarbiAXOS, nästa generations prebiotiska fibrer. Dessa fibrer kan ingå som ingredienser i livsmedel, kosttillskott och kosmetiska produkter. I framtiden har bolaget även ambitionen att kunna inkludera CarbiAXOS i medicinsk mat och medicinska behandlingar.

Under 2022 öppnade Carbiotix sin första storskaliga produktionsanläggning. Bolaget fokuserar nu på att bereda väg för att produkterna ska nå marknaden – i första hand den amerikanska.

GRAS SA-process öppnar dörren till USA

För att kunna använda CarbiAXOS som en ingrediens i livsmedel i USA måste produkten bedömas och klassas som säker. En viktig klassificering är den s.k. GRAS-statusen (Generally Recognized As Safe). Den innebär att en oberoende expertpanel bedömer att ingrediensen är säker att använda.

Dessutom siktar bolaget även på att lämna in en Novel Foods-ansökan. Det skulle möjliggöra försäljning av CarbiAXOS som en kosttillskottsingrediens i Europa. Utöver detta pågår även regulatoriska processer för att kunna sälja produkten som en kosmetisk ingrediens.

Samarbete vittnar om tydligt intresse

Det finns ett tydligt intresse för Carbiotix produkter. Bolaget meddelade nyligen ett samarbete med ett av världens tio största probiotikabolag. Samarbetspartnern är en ledande aktör i branschen med en årlig omsättning på över en miljard EUR.

Samarbetet syftar till att kombinera CarbiAXOS med probiotika, bakterier som främjar tarm- och hudhälsan. Målet är att ta fram produkter som är effektivare än befintliga modulatorer. Projektet ska pågå fram till andra halvåret 2024. Samarbetet kan öppna möjligheter för Carbiotix att expandera sin produktportfölj och nå en bredare marknad. Läs mer.

Genomför kapitalanskaffning

För att tillvarata dessa möjligheter, samt för att fortsätta avancera CarbiAXOS mot marknad genomför Carbiotix just nu en fullt säkerställd företrädesemission av units. Emissionen är på initialt 12 Mkr, där en vidhängande teckningsoption av serie TO2 senare kan tillföra totalt cirka 15 Mkr.

Kapitalanskaffningen är tänkt att finansiera det fortsatta regulatoriska arbetet, där man framförallt ska slutföra den pågående GRAS SA-processen. Utöver detta kommer bolaget att använda likviden till att skala upp produktionen av CarbiAXOS. Dessutom ska Carbiotix även att återbetala det brygglån om 4 Mkr som bolaget upptog i april 2023.

Carbiotix har säkrat 100 procent av företrädesemissionen genom tecknings- och garantiåtaganden. Av dessa är cirka 1,5 Mkr i form av teckningsåtaganden och cirka 10,5 Mkr i form av garantiåtaganden. Bolaget bedömer att kapitalanskaffningen kommer att finansiera den löpande verksamheten fram till och med det fjärde kvartalet 2024.

Teckningen pågår till den 2 juni.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade vd Kristofer Cook för en kommentar om emissionen och de kommande planerna.

Kristofer, the main purpose of the rights issue is funding your regulatory process. Where are you in this process?

– Funding the completion of GRAS SA for our first CarbiAXOS ingredient is certainly a key reason for the rights issue and will be a key milestone for investors. We will however provide clarity in the coming weeks regarding all of our regulatory and product plans over the next 18 months which also are a motivation for the rights issue.

– Although GRAS is not a prerequisite to start selling CarbiAXOS in the US as some believe, it is required by some customers as a mark of safety in their due diligence and required if the safety of CarbiAXOS is ever questioned by the FDA.

– There is also some confusion regarding the delay in attaining GRAS. The delay in our third-party enzyme attaining GRAS status naturally delayed our GRAS dossier based on our first-generation process.

– We however used this time to develop our second-generation process resulting in a more than doubling of process yields in addition to other clear benefits. Given this superior process, we needed to make a decision to either continue with our first-generation process or redraft the dossier based on our second-generation process.

– Since customers would naturally prefer and gravitate towards our CarbiAXOS ingredient from the second-generation process given the clear benefits, it made absolutely no sense to pursue our first dossier, thus the original timeline needed to be reset.

– As we are now in the final stages of upgrading our site in Bjuv to produce samples to complete the updated GRAS dossier, we hope to accelerate the GRAS process in Q2 in addition to other regulatory work which will shortly be presented in an updated product roadmap.

You recently announced a few changes in the team, with Erik Deaner being appointed CEO and you taking the chairmanship. How will this accelerate the work going forward?

– The decision to appoint Eric as CEO and the proposal to have me move into the role of a working Chairman at the AGM, is something that has been planned for some time. I have now worked with Erik for over two years and have full faith in his ability to manage the CEO position and will support him accordingly.

– With the addition of two new Board members at the AGM with a solid background in business development within the food and supplement industries, and our ability to soon deliver CarbiAXOS, my ambition is to ramp up modulator sales activities. This will actually be my primary focus, leveraging core competencies and experience within the Board as well as the contacts and knowledge I have built up over the past 8 years.

– With Erik’s solid background in sales, the orientation of the organisation will naturally shift to more customer and sales focused. This shift is something I welcome and look forward to driving forward over the next 5-10 years.

Finally, half of 2023 has soon passed, what will your focus be during the second half?

– Given that we expect regulatory approvals to be in place across different products and the shift in the orientation of the organisation to sales, the focus in the second half will naturally be sales and business development.

– This includes building out the prospect pipeline, ensuring production capacities are in place, providing samples for formulation, safety and efficacy testing, and finding key strategic partners who are complementary to Carbiotix and will strengthen our competitive position in the market.

– Saying this, we will continue to build out our product portfolio, customisation projects, and diagnostic services, in addition to pursuing our clinical work to validate the benefits of consuming CarbiAXOS with oral and topical pharmaceuticals.

Se även en videointervju med Kristofer Cook här.

Läs mer om Carbiotix på bolagets hemsida.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev